Hoppa till sidans innehåll
Foto: Victor Sundquist

SJ Basketligan Special laddar för slutspel

10 MAJ 2019 08:00
När SJ Basketligan Special till helgen avslutar sin fjärde säsong samlas 200 spelare i Fryshuset i Stockholm för att göra upp om SM-guldet. Men oavsett vem som segrar finns det bara vinnare i SJ Basketligan Special.
  • Skapad: 10 MAJ 2019 08:00

I Svenska Basketligan Dam och Herr mäts framgångarna i poäng och vinster; I SJ Basketligan Special letar de bara efter skratt och glädje. 

– Om man åker till en omgång så förstår man varför man håller på med sporten, säger Victor Sundquist, koordinator och en av grundarna till SJ Basketligan Special. 

Till helgen sker det tredje sammandraget i årets säsong. Det är slutspelet, och vinnare ska koras i en äldre kategori och en yngre, men det viktigaste är sammanhanget och gemenskapen.  

– Jag tycker, jämfört med den ordinarie verksamheten, att här är det fokus på det positiva och utveckling, säger Victor Sundquist. 

Victor hör aldrig något negativt från föräldrar eller åskådare på match och stämningen påminner väldigt mycket om den som beskrivs i samband med Easy Basket. 

SJ Basketligan Special är inne i sitt fjärde år efter starten säsongen 2015/2016. Då var tanken att ligan skulle fungera som ett sammansvetsande organ som skulle hålla ihop och ge stöd till de redan befintliga lagen för intellektuella funktionsvarierade som fanns runtom i landet. Det började som ett ideellt äventyr, men ligan spred sig som en löpeld och sedan fyra år tillbaka finns ligan under SBBF:s paraply. Idag är det en proffsig organisation med snyggt marknadsmaterial, en presschef och SJ i ryggen som huvudsponsor. 21 olika lag från 14 klubbar -- varav ett är från Norska Bergen. 

Just huvudsponsorn har varit oumbärlig i ligans framfart, när lagen i SJ Basketligan Special reser från alla delar av det avlånga landet för att ta sig till sammandragen. 

–  Det SJ gör är att de subventionerar resorna med 50 procent, sen delar de ut ett antal aktivitetsbidrag för till exempel kläder och utveckling, säger Victor Sundquist. 

Den här säsongen har det kommit kring 200 spelare till varje sammandrag, men med fyra-fem klubbar på väg in till nästa säsong hoppas Viktor Sundquist med upp till det dubbla efter sommaren. Med ett större underlag kan lagen få en ordentlig nivåindelning. Som det är nu nämner Victor Sundquist ett exempel där 9-åringar som är 140 cm långa kan ställas mot 35-åringar som är en halvmeter längre. Den gången löste de det genom att spela på låga korgar för att jämna ut övertaget; Det är den mentaliteten de har i SJ Basketligan Special. 

På längre sikt vill Viktor Sundquist få igång ett landslag och åka till Paralympics. Men först: Slutspel i Fryshuset. 

Livesändningar på SolidSport! 
Se alla matcher från finalhelgen i SJ Basketligan Special, direkt på SolidSport. 
Köp ett All-Accesspass för 99 kr och du får tillgång till samtliga matcher från slutspelet. både live och i efterhand. - dessutom ingår alla matcher från tidigare omgångar exklusivt i detta paket.
Köp ditt All-Accesspass här >>>

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info