Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Superettan - dramatik inför våren!

16 JAN 2019 08:49
I Superettan råder dramatik just nu. Vem tar kvalplatsen till SBL och vem måste kvala för att få stanna kvar? Läs en sammanfattning av säsongen så här långt och vad som gäller inför vårens slutspurt.
  • Uppdaterad: 16 JAN 2019 08:49

Superettan har kommit in den andra hälften av säsongen och det är dags att gå tillbaka och se vad tränarna tippade inför säsongen. Alla tippade Djurgården i topp och ”Stockholms stolthet” har verkligen hållit för favorittrycket. Trots att de har varit illa ute ett par matcher, inte minst hemma mot AIK, så är de obesegrade och vägen mot SBL är helt öppen. Det blir oerhört intressant att se vad Djurgården kan göra i den högsta divisionen, vilka spelare de kan locka till sig och var de ska spela. Självklart ligger lagets fokus på nästa match men vi andra kan ju tillåta oss att spekulera. Djurgården har en ny styrelse på plats och grundarna Goran Popov och Ronnie Christensen har lämnat över som verksamhetsansvarig till Rick Bergström. Kvar som ordförande är Johan Cidvall.

Bakom Djurgården var länge Fryshuset först ut. Det unga laget startade säsongen strålande och ledde serien. En förlust mot Djurgården följdes upp med tre raka vinster till men laget är nu i en stor formsvacka. Fyra raka förluster gör att laget inte ens är på kvalplats längre. Det är framför allt trepoängsskyttet som har klickat rejält, laget sätter bara drygt en av fem trepoängare de senaste matcherna.

Istället är det Alvik som har seglat upp som förste utmanare. Laget har inga fixstjärnor men spelar ett varierat försvar där alla har tydliga roller. Framåt är Papy N’Daye en x-faktor som kan bryta mönstret, han ligger för närvarande fyra i skytteligan med dryga 19 poäng per match. Coach Gaines är känd för att kunna scouta motståndet väldigt väl, något han även gjorde som assisterande coach i landslaget, och en eventuell kvalmotståndare från SBL får se upp. 

Bakom Alvik skuggar Eos tätt. De har nu fyra raka hemmamatcher och är favoriter i alla dessa matcher, segrar kan sätta press på Alvik som har Fryshuset borta den 30 januari. Senast Alvik spelade mot Fryshuset var ledningen uppe i 27 poäng men rivalen från Söder lyckades med en magisk vändning och vann.

I mittenland huserar AIK, Helsingborg och Trelleborg. De kan i allra högsta grad hota Alvik och Eos men behöver bli lite jämnare. En väldigt tråkig nyhet är att Helsingborgs 24-årige center Hannes Erhardt tvingas avbryta säsongen pga medicinska skäl. Han har konstaterats ha för låg puls och för stort hjärta och måste nu undersökas ytterligare innan spel är aktuellt igen.  Helsingborg har fyra raka segrar och matchen mot Eos ikväll blir oerhört viktig för möjligheterna att hänga på i toppstriden. 

AIK har tyvärr inte haft den säsongen laget och dess supportrar hade hoppats på. Coach Anders Lemmeke fick lämna laget efter förlusten mot Fryshuset borta (51-89) och istället blev assisterande coach Fredrik Ernmark uppflyttad som head coach. Senast vann AIK med nöd och näppe mot bottenlaget Luleå Steelers och det ser inte ut som om det kommer att spelas SBL-basket i Solnahallen nästa säsong.

Sveriges sydligaste basketlag, Trelleborg Pirates, inledde säsongen tufft med den amerikanska värvningen Zachary Allmon lyfte laget temporärt. Tyvärr gav det inte den långsiktiga effekt klubben hade hoppats på och laget räcker helt enkelt inte till mot topplagen. Det betyder dock inte att de inte kan sänka ett och annat flaggskepp! Satsningen i Trelleborg är stabil och har förankring lokalt. 

Längst ner huserar två städer som båda har vunnit SM-guld i basket. I ärlighetens namn är ju Luleå fortfarande en guldkandidat och det är Luleå Steelers som spelar i Superettan. Luleå är den enda staden i landet med lag i de två högsta serierna. Det riskerar dock att ändra sig. Steelers har endast vunnit en match i år (mot Högsbo) och är farligt nära att få kvala för att hänga kvar. Räddningen heter Högsbo. Göteborgslaget har också bara vunnit en match i år (mot Luleå Steelers) och det är inte osannolikt att den tredje matchen lagen emellan blir avgörande. Den spelas den 10 februari i Gothia Arena.

Från Basketettan går det lag som vinner Final Four upp direkt i Superettan. Laget som kommer tvåa får kvala mot det lag som kommer sist i Superettan. Det är svårt att sia om vilka det blir men de fyra lag som i skrivande stund är kvalificerade för Basketettan Final Four är Norrort, Hammarby, Bankeryd och Team 4th Quarter (Helsingborg).

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info