Hoppa till sidans innehåll

Svensk förlust men hoppet lever

2017-08-09 21:06
Sverige förlorade bortamatchen mot Slovakien med 69-58 och hittills har alla hemmalag vunnit i Sveriges grupp. Bortamatchen mot Bosnien blir viktig på lördag men vinster hemma mot Armenien och Slovakien kan räcka för avancemang.
  • Uppdaterad: 2017-10-04 14:23

Det svenska lagets road trip stannade till i Bratislava för att avsluta den första halvan av gruppspelet i VM-kvalgrupp B. Slovakerna, som inför matchen stod utan seger efter förluster mot både Bosnien och Armenien, är ett rutinerat lag med en amerikansk point guard och stora och starka inside-spelare. Något Vedran Bosnic såklart hade koll på inför matchen.


- Det kommer bli en utmaning för våra stora spelare under korgarna ikväll, säger förbundskapten. Vi måste ha större fokus i båda ändarna av planen, än vad vi hade sist mot Armenien. Deras amerikan, Andre Jones, är en mycket duktig skytt.

Oron över de slovakiska inside-spelarna visar sig välbefogad, då Slovakien direkt inleder med att peta i en offensiv retur. Sverige inleder traditionsenligt med en alley oop (Thomas Massamba till Nick Spires) och lagen följs kamratligt åt poängmässigt halvvägs in i den första kvarten. Sverige slarvar sedan både i offensiven och i den defensiva returtagningen. Något som hemmalaget utnyttjar och skaffar sig med 8 sekunder kvar en 7 poängsledning. Alexander Lindqvist krymper denna ledning till 5 med två straffkast i periodens sista anfall. Den slovakiska dominansen inside är tydlig om man kollar på returtagnings-statistiken: totalt 15–7 (offensiva 6–0).

Svenskarna arbetar sig sakta in i matchen i den andra kvarten. Tobias Borg verkar ha lätt att ta sig förbi sin försvarare och tillåts vid upprepade tillfällen att penetrera det slovakiska tresekundersområdet. Södertäljesonen står för 6 poäng i den andra kvarten och med fyra minuter kvar, när Adam Ramstedt dunkar i 2 poäng, är det svenska laget förbi. Slovakerna biter dock ifrån och kan tack vare två snabba treor återta ledningen (31–28) med minuten kvar till halvtid. Ramstedt ges möjligheten att utjämna inför halvtidsvilan, men missar bonuskastet. Underläge i halvtid för Sverige med 31–30. En viss förbättring när det kommer till returtagningen, men fortfarande ett underläge där med 26–17. Endast en offensiv retur från svenskt håll på hela halvleken, jämfört med 9 slovakiska.

 

Andra halvlek

En dålig start på den andra halvleken gör att Slovakien snabbt drygar ut ledningen till 9 poäng innan svenskarna hamnar på poängtavlan igen genom Tobias Borg. Marcus Eriksson har även i denna match betydligt svårare att få i skotten, han har dessutom fullt upp med Andre Jones, som orsakar stora problem för svensken i defensiven. En slovakisk trepoängare tar upp hemmalaget på en 12-poängsledning halvvägs i tredje kvarten och matchen är på väg att släppas av svenskarna, som inte får i sina skott utifrån. Vedran tvingas i samband med detta till en time out och lyckas gjuta nytt mod i spelarna, som direkt gör ett 7-poängsryck.

Nästa time out blir slovakisk och även de svarar bra på tränarens instruktioner, de sju förlorade poängen tas tillbaka direkt med råge och inför avslutningsperioden har svenskarna hela 13 poäng att ta ikapp. Den svenska skottprocenten är alldeles för låg (37 %), framförallt från trepoängshåll där alla de tolv försöken missat sitt mål.

Tobias Borg tänder det svenska hoppet med bra defensivt arbete och den första svenska trepoängaren direkt i inledningen av fjärde. Återigen är det tyvärr den svaga svenska returtagningen, som gör att de inte lyckas komma ikapp sina motståndare helt. Slovakerna får ofta två eller fler chanser i sina anfall, medans svenskarna strikt hålls till ett. Trots detta ger svenskarna inte upp.

Helplanspressen som de utsätter de slovakiska bolltransportörerna för är effektiv och det är mycket tack vare den som det skapas nerv i matchen igen. Med tre minuter kvar är underläget nere i – långt ifrån – omöjliga 4 poäng och slovakerna uppträder för en kort stund nervöst.

Andre Jones får dessvärre ordning på de slovakiska nerverna igen, när han indirekt avgör matchen med en trepoängare. Dryga minuten återstår efter detta och den svenska poängjakten blir alltför desperat. Hemmalaget kontrollerar händelserna fram till slutsignalen och inkasserar sin första vinst i kvalet.

För Sverige gäller det att snabbt glömma denna match och flytta fokus till lördagens mycket viktiga match mot Bosnien/Hercegovina.

 

Slovakien – Sverige 69-58 (31-30)

Poäng Sverige:
Adam Ramstedt 13, Tobias Borg 11, Thomas Massamba 9, Viktor Gaddefors 7, Marcus Eriksson 7, Alexander Lindqvist 5, Nicholas Spires 4, Jonathan Person 2, Carl Engström 1.

Skribent: Niklas Åkerman
Epost: This is a mailto link


 
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 Vi gillar basket! 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

SpaldingTrueToTheGameWhite196 
 

 

 

SJ_25mm_svartBOKA DIN RESA HÄR

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info