Hoppa till sidans innehåll

Utveckling i fokus för RIG Luleå

29 MAR 2019 11:24
I helgen arrangerar Riksbasketgymnasiet Luleå, som vinnare av Basketettan Norr, seiens Final Four. Luleås coach Maria Modig vill såklart gärna vinna, men det viktigaste är att tjejerna lär sig något.
  • Uppdaterad: 29 MAR 2019 11:24

Maria Modig är på väg hem från jobbet som tränare på basketskolan RIG Luleå. Det är just det -- en skola -- och det är vad som genomsyrar hela institutionen. Riksbasketgymnasiet Luleå har spelat 20 matcher i Basketettan Norra under säsongen 2018/2019 och vunnit 20 matcher under samma period. För att få smaka på en förlust måste många av tjejerna gå tillbaka till förra säsongen, när de spelade i Superettan. Men för coach Modig spelar det ingen roll:  

– Jag tror inte att det har så stor betydelse, utan tjejerna har varit väldigt duktiga på att koncentrera sig match för match, säger coach Modig. Eftersom vi är en skola är träningen en undervisning. Det vi tränar på är de väldigt duktiga på att utföra. 

Hon återkommer till det temat flera gånger: undervisning. Tjejerna i RIG Luleå går en utbildning och det faktum att det råkat vinna alla sina matcher den här säsongen ska inte få komma i vägen för att de är här för att lära sig spela basket. Att vinna eller förlora är sekundärt. Nu har det blivit att de har vunnit -- och vunnit mycket. Final Four, som blir en form av tentamen för tjejerna, är inget annat än nästa lektion.

Deras första motståndare i semifinalen blir skånska IK Eos Utveckling; Ett lag som coach Modig är väl bekant med eftersom de förra året båda spelade i Superettan: 

– De spelar ett snabbt spel och där tror jag nog det kan bli en härlig fartfylld basket, säger coach Modig. Matchen blir nog ungefär som våra egna träningar eftersom vi spelar snarlikt. Vår fördel kanske är att vi har ett jämnstort lag och har en bra längd på allihopa. Alla är vana att spela på alla positioner.  

Förra säsongen möttes lagen två gånger, och båda lagen lyckades vinna på respektive bortaplan. Nu på lördag blir det mer eller mindre samma lag som ställs mot varandra, med den enda skillnaden att alla spelare är ett år äldre. I den andra semifinalen spelar vinnaren av Basketettan Södra, RIG Mark, mot tvåan i Basketettan Norra, KFUM Östersund. Om båda serievinnarna går vidare till final kommer det bli en ren uppgörelse mellan Sveriges två Riksidrottsgymnasium, men båda två kämpar mot samma mål, enligt coach Modig:

– För oss är det ett kvitto ifall de två RIG:en går till final. Då ska vi bara lyfta på hatten och tacka varandra. Det är fantastiskt för svensk basket och framtiden ser ljus ut.

Kanske finns det lite prestige bland spelarna att håva in titeln som bästa Basketgymnasium säsongen 2018/2019, men coach Modig återvänder hellre till temat om utbildning:  

– Det blir nyttigt för oss ifall vi får möta Mark. De har många större spelare och vi har inte mött något lag under säsongen med den storleken. Det blir en bra utmaning för tjejerna.  

Vi får väl se ifall det faller sig så. Uppkast i första semifinalen, mellan RIG Luleå och IK Eos Utveckling är kl 16:00 på lördag. Matchen (och alla matcher under helgen) ser du på SolidSport. 

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info