Hoppa till sidans innehåll

Välkommen Johan Stark!

2018-02-02 09:55
Vår nya generalsekreterare Johan Stark har nu varit igång i sin nya roll i två veckor. Det är mycket som han ska sätta sig in i just nu och många personer att hinna träffa. Lär känna Johan bättre och vad han tänker om sin nya roll i vår intervju.
  • Uppdaterad: 2018-02-21 10:59

Vem är Johan Stark? 
- Johan Stark är en kille från den gyllene årgången -73, född och uppvuxen i Ockelbo. Basketen har varit en del av hela mitt liv skulle jag säga, men kommer senast från Brynäs IF där jag jobbade som klubbdirektör.

Berätta om din basketbakgrund? 
- Jag började spela som nioåring hemma i Ockelbo. Då var det ju ett herrlag som gick väldigt bra, då vart det ju en liten ”hype” så alla började spela basket och jag fastnade. Spelade i Ockelbo tills det var dags för gymnasiet, då flyttade jag till Huskvarna och gick på Sanda. Sen hade jag några år som spelare i Ockelbo, Nässjö, Sundsvall - och sen avslutade jag karriären i Ockelbo igen, tyvärr på grund av knäskador. 

Du har varit ”borta” ett tag från basketen nu? 
- Jag har väl aldrig släppt basketen egentligen. Tidigare tränade jag Ockelbos -99:or, och nu tränar jag -06:or i Ockelbo, och sen spelar ju min äldsta son med Dolphins i SBL, så det är klart att jag har rätt bra koll tycker jag. 

Hur känns det nu att vara generalsekreterare på Svenska Basketbollförbundet?
- Jag har en rätt ödmjuk inställning till det. Jag tycker att jag har rätt bra koll på basket, både på dess fördelar och utmaningar, det finns ju mycket att ta tag i. Men inspirerande tycker jag, kul!  

Vad vill du ta med dig in i din nya roll? 
- En sak jag reagerar mycket på är ju det som är en utmaning i basket, att vi har svårt att kommersialisera produkten. Och det är väl egentligen paketeringen av basket som helhet som jag tror att vi behöver ta ett omtag på. Jag tror att basket som helhet är en otroligt stark produkt med helt rätt ingångsvärden, vi är en fantastiskt bra idrott kopplat till integration och jämlikhet, och jag tror att en förpackning, bra kommunikation och faktiskt möjligheterna att få in lite starkare centrala partnerskap som såklart ska hjälpa hela Basketsverige.
Det är en stor del som jag som kommer från hockeyn kan se att de är bättre på, även fast vi inom basketen är bättre, nästan bäst i klassen på frågor som idag driver samhällsagendan så borde vi också kunna vara bättre på att sälja in oss. 

Första veckorna nu, vad kommer du att fokusera på? 
- Det är egentligen två delar, som jag redan har börjat med. Det ena är ju att lära känna organisationen och alla medarbetare så klart. Men även att komma ut och besöka så många som möjligt ute i Basketsverige. Jag har redan hunnit varit nere i Malmö och träffat Skånes Basketdistriktsförbund, och innan jag började var jag uppe i Östersund och träffade lite människor där. Det är mycket stora öron nu i början och försöka att få helhetsbilden. 

Vad ser du för spännande i svensk baskets framtid? 
- Det är utvecklingsmöjligheterna. Basket är ju en världssport, och det är helheten egentligen. Det är mycket arbete som pågår nu med både Basketresan som är ett jätteprojekt och Utbildning 2.0 och så vidare. Så det är väl någonstans hur vi ska ta nästa steg, men det måste också ske tillsammans i svenska basket.

Jag tror verkligen mycket på transparens och vara tydliga med vad vi vill göra, att ta in intryck och synpunkter från Basketsverige. Det handlar om att staka ut en väg och sedan gå för den tillsammans. Det är ett stort arbete, men förutsättningarna finns. Varför skulle inte basket kunna vara en stor lagsport, vi är ju duktiga i lagsporter i Sverige generellt, och det finns ingen anledning att Sverige inte skulle kunna vara riktigt bra nation i basket. Så möjligheterna finns där, absolut.

Vad är det bästa med basket? 
- Det bästa med basketen för mig är dimensionerna i spelet. Jag brukade säga det till hockeyn att basketen är ju 3-dimensionell, vi spelar ju också i luften. Det är det som gör oss unika, alla dessa atleter. Allt ifrån Easy Basket hela vägen upp till eliten, jag tycker att basket är i särklass den bästa sporten. Vi är bäst helt enkelt. 

Vilken sorts basketspelare var du? 
- Frågar du andra så sköt jag nog för mycket, haha. Jag tyckte själv att jag var en duktig skytt, och sköt så fort jag fick bollen höll jag på att säga.  Fanns säkert andra saker jag behövde träna mer på, men det var för kul att skjuta trepoängare helt enkelt. Och så är det ju också sådär att ju äldre man blir, ju bättre var man ju, och jag är fortfarande i den fasen - jag blir lite bättre för varje år som går. 

 

Se hela intervjun med Johan här:

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


 
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

 

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info