Vem är Melwin Pantzar? - Svenska Basketbollförbundet
Hoppa till sidans innehåll

Vem är Melwin Pantzar?

2018-05-30 15:48
Svenska Basketbollförbundets skribent Artin Hojat gör en personlig djupdykning i historien och berättar om Melwin Pantzar – svensk baskets 18-åriga löfte som blivit uttagen till herrlandslagstruppen.
  • Uppdaterad: 2018-07-20 12:43

Artin har följt Melwin under sin uppväxt och skriver här lite mer om Melwins uppväxt och resa.

När Melwin var sex år gammal fann han sin kärlek för vår kära bollsport. I en liten hall ute i Valsta, Märsta började han studsa och träna dagligen. I och med att Melwin endast var sex år gammal var han tvungen att spela med barn som var två år äldre då det inte fanns något annat lag i området. 

Klubben som han spelade i var Sigtuna Basket. Åren gick och den glade & ödmjuke Melwin växte ifatt sina vänner och blev bättre och bättre på basket. I ett litet lag på 7-8 personer spelade han ofta position 4 och 5.  

Det P98-laget var en supertight grupp, ledda av några unga men väldigt duktiga coacher. Inte så sakta men väldigt säkert växte Melwins förmågor, tack vare långa och tuffa dagar i den icke märkvärdiga idrottshallen. Vi pratar inte något superfint gym med perfekt golv eller finaste plankorna. 

Minst 4-5 timmar om dagen stod han och sköt, studsade och hoppade runt i idrottshallen med eller utan sina lagkamrater. Det går nästan inte att räkna hur många gånger som Melwin stod och tränade på sidokorgarna under alla andra lagens träningar.

Immateriella och mätbara färdigheter

Något som Melwin alltid hade var en spelförståelse väldigt unik för en spelare i hans ålder, i timmar satt han och studerade de äldre spelarna och observerade deras rörelser och beslutstagande. 

Han frågade kontinuerligt utvecklande frågor och lyssnade ödmjukt på de äldre spelarna och coacherna. Lika mycket som han var en fantastisk spelare så var han ett fan och student of the game

Det fanns en specifik match där Melwin och hans lagkamrater kollade på när deras tränare gjorde 51 poäng i en division 5-match. I och med att P98-laget var det enda gänget i området som verkligen älskade basket så var det samma gäng som alltid dök upp på varje match. Melwin och hans lagkamrater skrek halsen av sig för att stötta sina coacher när de själva spelade, 8 personer var tillräckligt högljudda för att ersätta en hel publik. 

En transition till halvplansspel

Till slut så blev Melwin en så pass bra beslutsfattare att han fick börja ta upp bollen som en point forward i sitt lag. Det var här de i klubben och Melwins coacher verkligen förstod den otroliga potentialen den unga och hårt arbetande Melwin hade.

 En match tidigt 2013 skulle det lilla basketgänget ifrån Sigtuna Basket ta sig an dåvarande Solna Vikings 00:or. Det var den matchen som Melwin riktigt chockade Basket-Sverige. ”Utan ett pålitligt skott” gjorde Melwin 44 poäng på ett chockat Solna Vikings. 

De började genast rekrytera den unga killen ifrån Märsta. Med stöd från klubben så lämnade Melwin Sigtuna Basket för Solna Vikings för att jaga sin dröm. Under sin första säsong i Solna lyckades Melwin som 14-åring leda sitt lag till RM-final. Finalen vann Solna Vikings ledda av Melwin Pantzar som nu spelade point guard. Ni kan ju också gissa vem som blev MVP för det årets RM?

Snart befann han sig i U16-landslaget och tävlade i bland annat nordiska och europeiska mästerskapen. Det förstnämnda mästerskapet plockade Melwin och svenska HU16-landslaget hem samma år. 

En formulerad plan - motiverad av drömmar

Var kommer den här killen ifrån undrade basket-Sverige? Varför har vi inte hört talas om honom? Melwin, som hade jobbat stenhårt i det tysta, såg resultatet av allt arbete och det motiverade honom ytterligare. 

Sakta men säkert började han forma en vision av sin dröm om att bli Sveriges bästa basketspelare. Melwins vardag i Solna var inte en vanlig en, skoldagarna var i Sollentuna. Varje dag efter skolan åkte han till sin träning och kom inte hem förrän kl 10 på kvällen, och i och med att han spelade med både 00orna och 98orna så var varje helg fullsmockad med matcher och aktiviteter. 

Den här belastningen var dock inget nytt för Melwin som dag in och ut hade tränat tills sent på kvällen. En dag kom en inbjudan från det italienska topplaget Stella Azura, han skulle spela en Europa-turnering med dem. 

Trots Melwins starka fysik och hans uppbyggda färdigheter i post-spel som ung och hans nyfunna skott så var hans starkaste verktyg som basketspelare den unika spelförståelsen. Och besluttagandet var så imponerande i turneringen att Real Madrid (som medverkade i turneringen) beslöt sig för att satsa på killen från Märsta. 

Han flyttade ut till Spanien helt själv och gör fortfarande sin gymnasiala skolgång där, med visionen brinnande inom sig kunde inget stoppa honom ifrån att våga ta utmaningen och lämna sitt hem.

En stjärna ut och en stjärna in

Två år av träningar, spel och framgångar lönade sig. Precis som Melwin hade lyssnat ödmjukt på sina coacher i lilla Valsta Sim- och Sporthall, fortsatte han att absorbera all information han kunde från coacherna och spelarna i den stora idrottsklubben likt en disktrasa under en kran som läcker. 

Real Madrid såg potentialen som alla andra coacher hade sett, och under det senaste året så blev de så imponerade att Melwin fick träna med A-laget till efter att ha fått spela hela försäsongen med herrlaget. 

De senaste två månaderna fick Melwin nu träna privat med spanska superstjärnan Sergio Llull och bland annat potentiella number one pick i den kommande draften, Luka Doncic. I våras kom äntligen dagen som Melwin väntat på hela säsongen, Melwin blev uppkallad för att göra sin debut med ACB-laget. 

Detta endast 4 dagar efter sin 18-års dag. 

Vikten i detta kan lätt definieras efter hur ESPN:s NBA Draft-Expert Mike Schmitz och resten av ACB-ligan nu fått upp ögonen för vårt svenska stjärnskott. 

Melwin har sedan dess spelat ännu fler minuter för Real Madrid och blev idag uttagen i den svenska herrlandslagstruppen inför VM-kvalet mot Lettland och Turkiet. 

Skribent: Artin Hojat


 


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

   

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info