Hoppa till sidans innehåll

Vingklippt Sverige föll i Köpenhamn

2018-09-16 19:01
Sverige inledde på söndagseftermiddagen sin resa till Eurobasket 2021 med ett hett derby mot grannarna Danmark. Den svenska uppladdningen har präglats av spelaråterbud och Danmark visste precis hur de skulle attackera den kortväxta svenska truppen.
  • Uppdaterad: 2018-09-19 11:50

Med 3:15 kvar att spela av matchen får Philip Hertz en passning ut på högervingen och sänker en trepoängare – hans enda trea i matchen – och för upp Danmark i ledning, 74-68. Efter det går Danmark tre långa minuter utan att göra poäng och lämnar dörren vidöppen för en svensk upphämtning, men Christopher Czerapowicz missar en vidöppen trepoängare och Alexander Lindqvist bommar en layup under korgen och chansen att vinna matchen passerar. 

- Vi fick några bra lägen som vi tyvärr missar, säger svenske förbundskaptenen Vedran Bosnic. Vi blir nervösa, de får kontra och det blir ett problem. Vi borde ha straffat dem i de lägena, men det är basket. Vi hade fyra-fem fina lägen och om vi hade satt ett av dem så hade vi haft chansen, men det gjorde vi inte. 

Istället var det Danmark som förlitade sig på sin styrka: inside-spelet. I straffområdet gjorde de hela 46 av sina 76 poäng, att jämföra med 20 för Sverige. Kevin Larsen kunde göra lite som han ville på vägen mot 24 poäng och 11 returer. Adam Ramstedt var, i Simon Birganders och Nick Spires frånvaro, Sveriges startande center, men han fick sin femte foul innan han nått upp till åtta spelminuter, och ett redan litet Sverige blev ännu mindre. 

- Eftersom Sverige saknade två av sina stora spelare så visste vi att vi skulle ha ett övertag under korgen, så vi försökte attackera dem där för att få ett ännu större övertag. Vi vet hur vi ska göra poäng under korgen och det gjorde vi också idag, säger danske förbundskaptenen Erez Bittman.

Christopher Czerapowicz gjorde allt han kunde; Hans 27 poäng var hans bästa prestation i seniorlandslaget och de 19 pinnar han sänkte i första halvlek var den största orsaken till att Sverige hade ledningen så långt in i matchen. Andra halvlek blev dock Danmarks, när de bytte till ett zonförsvar och ännu mer utnyttjade sitt storleksövertag. När de i tredje perioden för första gången bytte in 213 cm långe Sami Eleraky kändes det nästan orättvist.

- Sverige hade väldigt bra set-spel mot vårt man-man-försvar och vi hittade ingen lösning på det. Att byta till zon hjälpte oss vinna matchen, säger coach Bittman

Med ett svenskt manskap som saknade en mängd ordinarie spelare presenterades ett gyllene tillfälle för Danmark att kamma hem en vinst mot ett Sverige som får anses vara storebror i basketsammanhang. Även om det skiljer nästan 20 platser på världsrankingen mellan lagen så kom Sverige hit efter att ha blivit utslagna i VM-kvalet medan Danmark hämtade stort självförtroende, dels från fyra beskedliga segrar i den tidigare omgången av förkvalet till Eurobasket 2021, men också från den dramatiska vinsten mot Vitryssland i torsdags. Nu har Danmark ett hårt grepp om förstaplatsen i gruppen, där priset är en direktplats till nästa stadie av EM-kvalet. 

Det var en bitter start på förkvalet för svensk del, men coach Bosnic vill helst lägga energi på vad han kan kontrollera: 

- Vi måste fokusera på oss själva och vinna nästa match, hemma mot Vitryssland. Och om vi vill bli gruppetta måste vi också slå Danmark med mer än fyra poäng, vilket jag tror är möjligt. 

Nästa svenska steg mot avancemang tas den 29 november, då Sverige spelar hemma mot Vitryssland. 

Värt att notera: I dagens match blev det två spelarmilstolpar. Martin Pahlmblad gjorde sin 100:e seniorlandskamp, och Denzel Andersson gjorde debut i seniorlandslaget. 

Danmark-Sverige 76-72 (20-28, 19-15, 23-19, 14-10)
Poäng, Sverige: Christopher Czerapowicz 27, Viktor Gaddefors 17, Martin Pahlmblad 7, Alexander Lindqvist 7, Ludvig Håkansson 5, Denzel Andersson 4, Adam Ramstedt 4, Jonathan Person 1. 
Statistik: >>>
Se matchen igen: >>>

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info