Hoppa till sidans innehåll

3X3 - klubberbjudande!

06 MAR 2018 14:36
Nu söker vi de klubbar som redan jobbar med 3x3 eller som vill skapa ett program även för denna typ av verksamhet m
ed stöd från Framåtfonden, Riksidrottsförbundet och Svenska Spels gemensamma fond.
 • Uppdaterad: 13 MAR 2018 08:44

I juni 2017 stod det klart att 3x3 blir ny OS-gren fr o m Tokyo 2020! 3x3 är en internationell satsning i syfte att få fler intresserade av basket och inte minst då de yngre. Svenska Basketbollförbundet (SBBF) tror också att 3x3 kan locka nya till vår sport, få fler att fortsätta spela och att komma tillbaka till sporten samtidigt som vi gör basket ännu mer lättillgängligt och intressant. Nu söker vi de klubbar som redan jobbar med 3x3 eller som vill skapa ett program även för denna typ av verksamhet.

Med stöd från Framåtfonden, Riksidrottsförbundet och Svenska Spels gemensamma fond, som har till syfte att få fler barn och ungdomar i rörelse och bli fysiskt aktiva, ges ett incitament till de föreningar som utifrån vissa kriterier skapar ett ”3x3-program”, vars huvudsakliga målgrupp är ungdomar. Föreningar kan ansöka om 6 000 kr, 11 000 kr eller 15 000 kr i stöd. 

Grundkriteriet för att kunna få stöd är självfallet att basket och 3x3 ska ingå bland erbjudna aktiviteter samt att aktiviteterna ska vara öppna och anpassade så att de som inte har tidigare erfarenhet ska känna sig välkomna och delaktiga (i åldersspannet 14-18 år). I övrigt behöver en förening som söker stöd uppfylla följande kriterier:

1. Innehar ett organisationsnummer
2. Innehar ett konto som antingen är Plusgiro eller Bankgiro.
3. Föreningen är medlemsförening i Svenska Basketbollförbundet.
4. Att aktiviteten som genomförs inte blir dubbelfinansierad, dvs även ges ett stöd via Idrottslyftet.
5. Föreningen har god ekonomisk stabilitet.

Samtliga ansökningar som skickas in kommer att utgå ifrån ovan kriterier innan behandling av ärendet sker.

1. STÖD OM 6.000 KR

• 3x3-turnering: Förening åtar sig att marknadsföra och arrangera en 3x3 turnering med flera klasser (totalt minst 8 lag) och med möjlighet till ”prova på” basket.  Mer specifikt innebär detta:

 • En U15- resp U18-klass ska minimum erbjudas för såväl tjejer/killar alt mixade lag. Ett deltagande ska i dessa klasser vara kostnadsfritt men vid för få anmälda lag kan klasserna slås samman.

Beroende på spelarunderlaget rekommenderas i övrigt klasserna tjejer/killar alt mixed i U13, Senior (19-34 år) samt 35+. En nivåanpassning, i rookies (nybörjare) resp skilled (rutinerade spelare), kan också erbjudas men varje klass behöver minst innehålla 4 lag.

 • Under turneringsdagen behöver det finnas en ”prova på”-yta för att aktivera åskådare eller att tid finns avsatt för spontan- och ”prova på”-basket.
 • Fyll dagen med övrigt innehåll som är relevant för er förening och er ort. Det kan vara tal om tävlingar (skottävling, skillstävling, dunktävling), ha en DJ på plats, live-uppträdanden eller anordna matcher mot/mellan brandmän/poliser/religiösa företrädare/politiker/era ungdomar.  
 • Vid arrangemanget ska FIBAs programvara Eventmaker användas, vilket är ett fantastiskt hjälpverktyg som är gratis att använda och kommer underlätta hela er administration av turneringen samtidigt som den direkt blir digital, kan marknadsföras och följas via app såväl som via webben. Minst 1 person i er förening behöver därför lära sig att använda EventMaker, vilket bara kräver en kort introduktion.

2. STÖD OM 11.000 KR

• 3x3-turnering: Föreningen åtar sig att marknadsföra och arrangera en 3x3 turnering i enlighet med punkt 1 ovan. 

• Spontanbasket: Föreningen ska, förutom att anordna en 3x3-turnering, även erbjuda regelbunden spontanbasket (öppna träningstider varje vecka) för ungdomar i åldern 14-18 på rimliga träningstider under inomhussäsongen (september-april) med ansvarig ledare på plats.

 

3. STÖD OM 15.000 KR

• 3x3-turnering: Föreningen åtar sig att marknadsföra och arrangera en 3x3 turnering i enlighet med punkt 1 ovan. 

• Spontanbasket: Föreningen erbjuder regelbunden spontanbasket (öppna träningstider varje vecka) för ungdomar i åldern 14-18 på rimliga träningstider under inomhussäsongen (september-april) med ansvarig ledare på plats, i enlighet med punkt 2 ovan.

• Ytterligare 3x3-aktivitet: Föreningen arrangerar ytterligare något/några 3x3-aktiviteter under 2018, exempelvis:

 • Lovturneringar: Under alla skollov lämpar sig ytterligare 3x3-turneringar extra väl för klubbens medlemmar och andra inbjudna där tillfälle kan ges att spela mot och med andra åldersgrupper men även i mixade lag.
 • Sommarlägersturnering: Klubbar med sommarläger kan arrangera en 3x3-turnering i olika klasser för alla deltagare på lägret. Roligt och nyttigt inslag på ett läger som innebär att många kan spela samtidigt.
 • Homecoming 3x3: Varför inte starta en ny klubbtradition där ni en gång per år genomför en 3x3-turnering mellan gamla lag och årgångar?
 • Skolbasket: 3x3 lämpar sig extra väl som spelform vid introduktion av basket i skolor. Fler kan samtidigt delta, fler bollkontakter för de som spelar och fler kanske kan lockas när idrott kombineras med mobilteknik, vilket 3x3 är uppbyggd kring. Elever och idrottslärare lär sig samtidigt om basketens grunder, om 3x3 samt att skapa sig en egen profil via mobilen på FIBA3x3.
  3x3 – en matematiklektion eller en lektion i den senaste OS-grenen?
 • Skolturnering: Elever/klasslag bjuds in till en klasslagsturnering i 3x3. Varför inte en fredag eftermiddag/kväll, vilket kan övergå till ett skoldisco där finaler varvas med såväl dans- som dunkuppvisning?
 • Elevens val: 3x3 som spelform vid ”Elevens Val”, vid öppna träningar på skolan (fritidsverksamhet) eller vid spontanbasket på skolans utomhusplaner? 
 • Mer spontanbasket: Erbjuda mer spontanbasket genom fler öppna träningstider även under perioden maj-augusti (inomhus/utomhus).
 • Fler och förbättrade basketplaner utomhus: Genom att bearbeta kommunen, stadsdelarna, bygg- och fastighetsbolag skulle fler basketplaner kunna rustas upp samt byggas. De främsta argumenten för att åstadkomma detta är att påtala samhälls- och hälsonyttan av spontanspel på en relativt begränsad yta. 
 • Sommarjobb som basketproffs: Ge ungdomar i er förening, med ytterligare bidrag från kommunen, möjlighet till sommarjobb och att bära ett ansvar för en utomhusbasketplan och dess kringaktiviteter.
 • ALLA ANDRA IDÉER NI HAR FÖR 3X3 OCH FÖR ATT VI SKA FÅ FLER ATT SPELA BASKET!! Alla andra idéer om hur vi kan utveckla 3x3 välkomnas gärna från er föreningar.  

ANSÖKAN
Er ansökan om bidrag för att utveckla er föreningsverksamhet med 3x3 enligt ovan behöver vi senast lördagen den 31 mars 2018. Ansök genom att fylla i följande formulär. Antalet föreningar som kan få ett stöd är i etapp 1 (2018) begränsat. Vänta därför inte med er ansökan.

Ansök här >>>

STÖD FÖR ÖVRIG 3X3 VERKSAMHET
Detta klubberbjudande vänder sig till de föreningar som skapar 3x3-aktiviteter som riktar sig mot ungdomar. Nämnas bör att vi för kommande inomhussäsong (2018/2019) och för de äldre målgrupperna (seniorer) planerar att starta månatliga turneringar i ett flertal av våra basketdistrikt. Stöd för annan utveckling av er föreningsverksamhet med 3x3 kan sökas via Idrottslyftet.
Se följande info och länk: https://www.basket.se/Forening/Idrottslyftet2018/

VID FRÅGOR
Kontakta Mats Elsnitz, This is a mailto link alt 070-676 45 20, som är ansvarig för 3x3-utvecklingen på Svenska Basketbollförbundet. 

Skribent: Mats Elsnitz
Epost: This is a mailto link
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng
 

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

 

Officiell 3x3-boll

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info