Hoppa till sidans innehåll

Streetbasket och kultur delar planhalva under BonnierHoops

16 JUN 2016 11:10
För andra året i rad öppnade SBBF tillsammans med Bonnierförlagen igår en ny streetbasketplan för ungdomar i Kista centrum. BonnierHoops ska under hela sommaren fungera som en mötesplats för basket och kultur.
  • Uppdaterad: 16 JUN 2016 13:21

För andra året i rad öppnar Svenska Basketbollförbundet tillsammans med Bonnierförlagen en ny streetbasketplan för ungdomar i Kista centrum. BonnierHoops ska under sommaren fungera som en mötesplats för basket och kultur genom att ge plats för den första poesitävlingen på svensk kreol någonsin. Svensk kreol, eller det man många gånger kallar för ”förortsdialekt” syns sällan i poetiska sammanhang bortom svensk hiphop som i Erik Lundins texter.

—En kreol är ett språk som uppstår i mötet mellan två eller flera språk och kulturer genom migration eller kolonialism. Den föds inte direkt, utan först när en ny generation talar den som sitt modersmål. Med ett nytt språk, en ny och egen poesi. Genom världens första poesitävling på svensk kreol är det nu dags för suedikreolen att ta större plats i kulturen, säger Alex Valencia Rodallec från Orten i fokus, som är projektledare för tävlingen. 

Igår vid 15-tiden invigdes alltså streetbasketplanen mitt på Kista Torg med hiphopartisten Finess och 3x3-tävlingar mot både författare och blåljus. BonnierHoops vill genom basketen erbjuda en rolig aktivitet under sommarmånaderna och samtidigt inspirera ungdomar till läsande genom att utmana och utveckla det skrivna ordet. 

WNBA-spelaren och landslagsstjärnan Farhiya Abdi var på plats och deltog i ett av lagen. 
— BonnierHoops är ett grymt initativ. Böcker och basket ihop...så att man kan lära sig något samtidigt som man spelar basket. Har man ingenting att göra i sommar kan man komma och titta och hänga, det är helt gratis, berättar Farhiya. På basketplanen kommer unga i Järvaområdet och Stockholms nordvästra förorter utöver att bara komma och lira ha möjlighet att möta polisen, Fryshuset och brandkåren i 3x3.

—Vi tror verkligen på att basket och läsning hör ihop och att kombinationen är ett bra sätt för oss att möta många olika ungdomar. Vi som jobbar med böcker och läsning ser att allt mer konkurrerar om ungdomars tid och böcker behöver uppmärksamhet på många olika platser. Genom att göra BonnierHoops till en rolig mötesplats hoppas vi också kunna inspirera till kreativa former av läsande och skrivande, säger Bodil Forsberg Unenge, CSR-ansvarig hos Bonnierförlagen.Det är första gången Amie, 8 år och är på Bonnier Hoops med sina mamma och syskon. Hon har valt ut ett par "Beppe"-böcker ur biblioteket på plats. När min fråga om hon skall vara med och spela idag kommer och jag nämner att det inte är för sent för att anmäla sig – får vi avbryta intervjun. Amie störtar iväg för att anmäla sig hos Bruno.BonnierHoops startades för att skapa en samlingsplats för ungdomar mitt på Kista torg - en streetbasketplan. BonnierHoops anser att sport och läsning hör ihop. Genom en sport som är tillgänglig för alla vill BonnierHoops möta ungdomar på deras villkor och inspirera till ökad läsförståelse.

Bakom BonnierHoops står Bonnierförlagen, Svenska Basketbollförbundet, Järva Basket, Expressen, Citycon Kista Galleria, Stockholm Stad, Fryshuset, Lugna Gatan, Polisen Rinkeby, Stockholms Brandförsvar, Svenska Kyrkan, Kista träff, Smarteyes, Folksam och Spalding. 

Vill du veta mer om Bonnier Hoops och vad som händer där i sommar?
Bonniers Hoops på Facebook

Skribent: Elin Hernerfors
Epost: Adressen Gömd
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng
 

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

 

Officiell 3x3-boll

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info