Hoppa till sidans innehåll
Foto: Rikard Aspegren

Händelserik lördag bäddar för dramatisk söndag

18 AUG 2013 00:46
Regnet ställde till det för arrangören och halvvägs genom första speldagen var man tvungna att ta beslutet att flytta turneringen inomhus. De allra flesta i publiken hängde med när spelet bytte lokal och det visade sig att det gick att framkalla streetkänslan även utan hip hop-beats, asfalt och duggregn.
  • Skapad: 18 AUG 2013 00:46

Men det blir såklart bättre utomhus och imorgon gör vi ett nytt försök när spelet sätter igång igen kl 11.15 på Stortorget. Tills dess börjar vi med att summera den första speldagen som innehöll täta matcher, en favorit som höll och massor med känslor. 

 

Obesegrade

Höganäs 1 – Team Jordan – BK Lök

Efter första dagens spel är det endast tre lag som kan kalla sig obesegrade, men de tog sig dit på vilt olika sätt. Höganäs öppnade med att spela turneringens hittills tuffaste och mest fysiska match när de drabbade samman med malmölaget DreamDraft. Leo Kostic och Alexander Nilsson brottades under korgen med Martynas Kuksta ochPovilas Gaidys. Höganäs drar till slut det längsta strået och kniper matchen, 10-8, och tar sedan kontroll över gruppen när de slår Höganäs 2 i den avslutande matchen för dagen i vad som mer eller mindre var en vänskapsmatch.

Team Jordan, ytterligare ett malmölag, fick slita ännu mer för sina två vinster. Efter en inledande enpoängsvinst mot BK Lök-avkomman BK Gurka krävdes det övertid och några riktigt tunga tvåpoängare från Ibrahim “Ibbe” Ibrahimhalvvägs genom ordinarie tid för att Team Jordan skulle vara fortsatt obesegrade. Veteranerna i Team Jordan har såhär långt visat att kyla, erfarenhet och spelförståelse ibland bräcker ungdomlig explosivitet.

Förhandsfavoriten BK Lök har däremot kunnat glida förbi ganska obemärkt under första speldagen. Med en total vinstmarginal på 26 poäng i sina två matcher kunde lökarna ha råd med att finslipa sitt trepoängsskytte i andra halvan av matcherna. Skyttet såg för det mesta alldeles utmärkt ut, vilket bådar gott inför morgondagens slutspel. Dominansen är delvis tack vare en fördelaktig lottning, särskilt med tanke på att KFUM Ystad lämnat WO, men BK Lök imponerade ändå med ett samspel och en kommunikation som får dem att framstå som fortsatta favoriter när vi närmar oss slutspel.

 

Eliminerade

loggahoger-20Det är faktiskt olidligt spännande i nästan alla grupper och extremt få placeringar är inlåsta inför de sista gruppspelsmatcherna imorgon. Det enda laget som är matematiskt eliminerade är Men In Black 2, som inte alls hittade sitt spel mot Ballers, och när de väl kom in rytmen mot BK Gurka sprang de på en glödhet Almedin Buza som fullständigt dominerade poänggörandet med trepoängare och cirkusskott.

Även Men In Black 1 klänger sig fast på en skör tråd i den extremt konkurrenskraftiga Pool B. Alla fyra lagen sitter på en vinst och en förlust vilket betyder att den tredje matchen blir do or die för samtliga lagen imorgon. En sorts sextondelsfinal, kan man säga.

 

Random notes från dag 1

* Inget mer djurande. Leo Kostic lämnade planen redan i öppningsminuten av DreamDrafts andra match och Kapten David Obregon förklarade efter matchen att Animal inte kommer spela mer i turneringen:

- Han är borta. Han hade redan en stukning från första matchen, sen landade han på en killes fot och det blev en riktig stukning. Så han är tyvärr borta och ersätts av Tommy Davidovic. Vi har spelat med Tommy tidigare sen ungdomstiden så vi kan varandra utantill.

loggahoger-14

* En efterlängtad comeback. Det är så innerligt roligt att se John Fitzgerald spela basket. Efter att ha tagit en paus från basket förra året då han var nybliven pappa visar han nu upp sig för första gången på 1,5 år tillsammans med International Old Boys. Fitz verkar inte ha tappat något sedan han senast spelade med Malbas utan flög omkring på planen, satte sina hoppskott och var smartast på plan – precis som vi är vana vid att se honom. Det är bara att njuta.

* Välarrangerat. Trots oförutsägbart väder och mindre förseningar ville Nicolas Lunabba från helamalmö, en av de huvudansvariga för arrangemanget, ändå lämna ett positivt betyg för den första dagen:

- Jag tycker att det har gått jävligt bra. Med tanke på att vi inte gjort något sånt här tidigare, på det här sättet. Sen kan man inte kontrollera vädret, men jag tycker ändå det har rullat på. Även när vi flyttar in hit [Borgarskolans sporthall] tycker jag det är fett att se att det blir sån puls.

* Välspelat. Även basketen var sevärd. Trots ett ständigt hot om regn, som till slut tvingade arrangemanget in under Borgarskolans beskyddande tak, blev publiken bjudna på dunkar, fina drives och framförallt massor med känslor. Enligt Nicolas Lunabba går allt enligt plan:

- Det låter lite klyschigt, men det är i princip exakt vad jag förväntat mig. Ganska tufft spel och mycket mer känslor än vad man ser i en vanlig match. Några lag som håller riktigt hög klass, andra som är lite mer motionärer. På så sätt blev det lite som jag tänkte att det skulle bli och jag tycker att det är hög nivå, det gör jag verkligen. Några sköna gamla lirare som kommer hit och fortfarande visar att de har det.

* Fansen. Som vi visade på Twitter fanns där ett femtiotal tjejer i yngre tonåren som var så peppade inför 3×3-finalen att de var på plats i ottan på lördagsmorgonen för att vara säkra på att få bra platser precis bakom korgen. Det var i alla fall så jag såg det. Stora baskethjärtan.

* Anybodys game. BK Lök har onekligen sett starkast ut under de inledande två matcherna, men det är inte på något sätt klart på förhand vem som kommer vinna. Spelformatet (10 minuter) gör att det räcker med att en kille i ett lite sämre lag blir het från trepoängslinjen så kan man slå vem som helst. Av 15 lag som ställt upp i turneringen har 14 av dem fortfarande chans att gå till slutspel och jag slår vad om att alla 14 av de lagen lägger huvudet på kudden inatt med hoppet att om de bara kan hitta det där flytet vid rätt tid i matchen imorgon så kan de vinna hela skiten.

David Obregon, till exempel, kände såhär inför morgondagen efter att hans DreamDraft vunnit en och förlorat en på lördagen:

- Efter den hårda matchen mot Höganäs 1 – den hårda, fysiska matchen – känner vi att vi kan tävla och slå vem som helst. Vi är redo för det.

Imorgon avgörs det med start kl 11.15 på Stortorget när GS3 och The Biscuit spelar om den sista sluspelsplatsen i Pool D. Sen blir det bara mer dramatiskt efter det. Missa inte!

 

>>> Alla resultat från dag 1

560657_484997034866142_970814482_n

Skribent: Johannes Grufstedt (basket24)
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng
 

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

 

Officiell 3x3-boll

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info