Hoppa till sidans innehåll

Jonas Morin om Men In Black och framtiden för 3×3

15 AUG 2013 20:06
Jonas Morin spelar inte med Men In Black men han är deras manager, och han brinner varmt för den växande 3×3-rörelsen som sprider sig genom Sverige.
  • Skapad: 15 AUG 2013 20:06

Om man drar parallellen till filmen får han väl kallas Kay, Tommy Lee Jones karaktär, som lär upp den yngre generationen och vägleder där det behövs. Jonas Morin är en upptagen man, men vi lyckades sno några minuter och fick honom att berätta om Madrid, framtiden för 3×3 och revansch. 

 

Ni förlorade med knapp marginal uppe i Halmstad mot BK Lök. Hur gött hade det varit att ta revansch på BK lök här nere i Skåne? 

-Det är klart vi går för vinst. Vi ska vinna. Vi har två riktigt starka lag som är skitpeppade och vi kommer bli en bra utmanare.

Hur tränar ett renodlat 3×3-lag som Men In Black?

- De tränar vanlig basket, alltså som 5 mot 5-spelare gör. 3×3 är ett annat sätt att tänka, men när det här blir större kommer taktik utvecklas speciellt mot 3×3 för både försvar och anfall. Till exempel kan man släppa skott om motståndaren har solen i ögonen och sådana saker. I takt med att sporten växer kommer träningen organiseras mer och mer.

Vi vill vara det första laget som tar 3×3 så långt man kan ta det. 3×3 kan man spela närsomhelst, varsomhelst. Vi vill åka runt och spela på sjuka platser, visa upp oss och sprida sporten.

lok-mib

Ni vann den här turneringen förra året och fick åka till Madrid och representera Sverige. Kan du berätta om den upplevelsen?

- Det var helt enormt. Vi åker ner med ett lag, får möta hela Europa och vi har ingen aning om hur bra motståndet kommer vara. Vi tänkte det skulle vara kul om vi spelade jämnt någon match, men shit, direkt inser vi att vi kan lira med de här grabbarna. Så vi gick vidare från gruppen och sen i kvarten mötte vi laget som förlorade finalen efter förlängning. Man kan säga att vi var sjukt nära att få åka till Miami och spela i Världsfinalen.

Utanför planen lärde jag mig att folk visste generellt ingenting om svensk basket. När vi bokade hotell, till exempel, hade vi bokat in oss som de Svenska mästarna i basket. Hotellet tog det på stort allvar, tog emot oss med stil och bokade bord åt oss och sånt där. De tänkte att Svenska mästare i basket måste vara jättestort.

Men det var en fantastisk upplevelse och killarna är skitsugna på att göra det igen.

Vad tror du om framtiden för 3×3?

- Jag tror skitstarkt på det här. Om några år kan lag som vi tjäna pengar på det här. Det är lättare att identifiera sig med en av oss än Ligaspelarna eftersom det är färre spelare på plan, men också för att vi är väldigt aktiva ute på bloggar och twitter. Vi har uttryckt oss jävligt kaxigt och går ut och säger att vi ska spöa norrlänningarna och spöa skåningarna. Det är delvis för att dra till oss uppmärksamhet och om det får folk att sätta ihop lag för att de vill spöa oss? Då är det OK med mig.

Häromdagen fick jag en glimt av hur bra det kan bli när Åsö gymnasium arrangerade en streetturnering mitt i centrala Stockholm. Den var inte med i årets tour men den kommer vara det nästa år. Det var vackert väder, olika typer av människor, en härlig flora med musik och DJ:s. Jag konstaterade med lite överslagsräkning att det passerade ungefär 10 000 människor under hela dagen och alla dem fick då känslan, i alla en liten stund, att basket är jävligt kul. Där kan basket göra skillnad och locka till sig nya jättemånga spelare.

 


560657_484997034866142_970814482_n

 

Skribent: Johannes Grufstedt (basket24)
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng
 

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

 

Officiell 3x3-boll

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info