Hoppa till sidans innehåll

Krönika: Lausanne World Tour 3 x 3 vilket drama

01 SEP 2013 23:46
Basketentusiasten och mannen bakom Men In Black, Jonas Morin skriver ett par rader direkt efter att det blev klart att Men In Black inte skulle ta sig vidare från gruppspelet i 3x3 World Tour Lausanne Masters.
  • Skapad: 01 SEP 2013 23:46

Idag har 3 x 3 streamats live från Lausanne mellan kl 15-21. Basketfreak eller 3x3 freak som man blivit så har man suttit klistrad framför datorn för att följa våra Svenska 3 x3 stjärnor i Men In Black. Innan vi går in på själva dramat måste man sätta sig in i regelverket lite grann för att kunna förstå vilket drama detta till slut blev. Lite grann som cricket för mig kanske. Jag fattar inte ett piss av cricket och då blir det helt ointressant men om någon skulle förklara reglerna för mig så kanske det skulle vara sjukt intressant.

Nåväl, 3 x3 spelas för det första med en ball size 6. Varför ?, tja kanske för att det går att göra mer spektakulära grejer med bollen om det är enklare att greppa den. Man får ställa upp med fyra lirare och förstås med tre på banan och en som avbytare. Avbytaren kan komma väl till pass eftersom man faktiskt åker ut om man dra på sig fyra personliga fouls. Man kan byta varje gång som bollen är död, tex vid foul eller om bollen åker utanför sidlinjen. En skön regel är att ett byte skall föregås av en fysisk kontakt, tex en high-five. Här finns det verkligen variabler som gör att denna spelform skapar en schysst atmosfär. En annan grej är ju att lagen faktiskt värmer upp tillsammans med klassiska lay-up led men med båda lagen samtidigt mot samma korg. De har tänkt på allt, riktigt bra.

Före matchstart singlar man slant och i Lausanne då en Euro förstås. Krona och klave eller heads or tails som det heter på eurospråk. Vinnaren av myntkastet får bestämma om han vill börja med bollen vid start eller vid en ev overtime. I en overtime är det extremt viktigt att börja med bollen eftersom man kör första laget till två poäng, men annars så känns det ju som att sannolikheten för en o.t borde vara så liten att man faktiskt väljer att starta med bollen vid start.

Själva matchen pågår i 10 minuter eller till dess att något lag får 21 poäng. En poäng för tvåor och två poäng för treor, kan man säga så ??. Så klart inte här får man vänja sig vid rätt terminologi. En poäng ”inside the arc” och två poäng ”outside the arc”. Man kan ju liksom inte blanda 5-5 snack med 3x3 snack. Detta innebär ju också att ”outside the arc” skotten är värda mer än i en vanlig 5-5 match.

Spelet är extremt snabbt med en skottklocka på bara 12 sekunder, det innebär ju egentligen att man hinner med dubbelt så många ”possesions” som en vanlig 5-5 match gör på lika lång tid. 10 minuter blir som 20 minuter. Detta innebär ju också att sista minuten inte känns så hopplös som man kan tro efter som den egentligen är 2 minuter, hmm hänger Ni med ?. 

Ett annat tempohöjande moment är också att man ju inte behöver ta ut bollen bakom linjen om motståndaren gör mål utan det räcker att ta den direkt ur nätet, dribbla eller passa ut den till sin lagpolare som har båda fötterna ”ouside the arc” innan man får anfalla. Under tiden som ena laget plockar ut bollen ur nätet och skall dribbla eller passa ut bollen ”ouside the arc” för att få anfalla så får man spela försvar och försöka sno bollen. Enda ställen där man inte får sno bollen är i innanför ”charge” cirkeln.
Vad gäller foulen så åker man ut redan efter fyra personliga foul och om laget får sju fouls så tilldöms ett straffkast varje gång till motståndarlaget.

I en turnering tillkommer ett spännande synssätt när man sedan skall bestämma lagens inbördes placering när det spelas matcher i olika grupper. Som vanligt så gäller ju mest vinster följt av inbördes möten men när man jämför lag mot lag som spelar i olika grupper så tittar man på gjorda poäng. Eftersom denna tävlingsform är ny så skulle man ju kanske då gynnas av att ha ett sopgäng i sin grupp, så man kan göra många poäng på. Men vid närmare eftertanke så kan man ju faktiskt inte få mer än 21 poäng. Så om ena laget tex i grupp A vinner över ett brödgäng med 19-2 så kommer ett annat lag i grupp B att gå vidare om an vann en annan match med tex 20-19 eftersom man faktiskt hade gjort flest mål. Hur skall man då tänka ?. En snabb tanke blir ju då att det inte blir lika värdefullt att spela deefence så länge som jag ändå är säker på att jag skall vinna matchen. Viktigast är att göra många mål. En målsnål match gynnar inget av lagen. Smart idé av 3x3 makarna även här som då främjar det offensiva spelet. Skulle sedan trots detta system bli så att två lag hamnar på samma antalet vinster och lika många gjorda poäng så vinner det laget som har högst rankingpoäng på de tre högst rankade spelarna i sitt lag.

Nu har jag väl gjort bort mig så att jag har tappat alla läsare när jag nu skall komma in på själva huvudtävlingen. Då kör vi. Lausanne 3 x 3 ingår i Fibas World Tour och endast lag som kvalificerat sig dit kan delta tex som Men In Black gm vinst i en förkvaltävling. Denna förkvaltävling behöver inte göras i hemlandet. Men In Black skulle tex kunna åka till Danmarks förkvalstävling och spöa alla danskar. Bara det är ju sjukt kul. Till Lausanne deltog 12 lag från Spanien, Serbien, Slovenien (2 st), Tunisien, Tyskland (2 st), Nederländerna, Kroatien, Frankrike, Italien och Sverige förstås. Dessa lag var uppdelade i tre grupper om fyra lag vardera. Efter gruppspelet går de två bästa i varje grupp tillsammans med de två bästa treorna vidare till Söndagens kvartsfinal.

Men In Black hamnade med facit i hand i den svåraste gruppen, de övriga grupperna hade alltid ett lite sämre lag som man kunde göra en 21:a på. Vi hade Düsseldorf, Belgrad och Nice i vår grupp. Först ut var Belgrad och bara det namnet inger ju respekt. Efter ett litet tapp i början kom Men In Black ikapp och med knappa två minuter kvar hade vi ledning 16-15. De tunga serberna började pumpa inside och vi fick inte riktigt i våra skott. Belgrad kunde sega ifrån och till slut vinna med 20-16. I nästa match mötte vi förstahandsrankade Düsseldorf. Rankingen kan man nog ta med en nypa salt än så länge eftersom tävlingsgrenen är så pass ny så man har nog inte riktigt identifierat de bästa lagen ännu. Düsseldorf såg ut att gå mot seger men Men In Black ger sig fan aldrig, i matchens slutskede får Kevin Okot straffkast och en möjlighet att utjämna till 16-16 och få till en overtime. Men……det ville sig inte. 

Nu hade vi ett svårt läge. Först behövde vi ju vinna mot Nice och sedan förstås ha turen med oss mot de andra treorna i grupperna. Nåväl en match i taget, Jämnt hela vägen och 11-11 med 2 minuter kvar så undrade man vemsom skulle vinna. Då dundrade William och Kassim i treor så det blev till slut 17-11. Trea i gruppen –YES, men ack så få gjorda poäng. 16+15+17 = 48 poäng. De andra lagen var ju redan upp på nästan 40 poäng med en match kvar att spela. Nu började nervdallret. Vår grupp A var nu färdigspelad med oss som trea men hur går det nu i de andra grupperna. 

I grupp B skulle nu Kranj spela mot Malaga. Om Kranj skulle vinna och samtidgt hålla Malaga på 8 gjorda poäng skulle vi gå vidare, men det blev 13-12 till Kranj. Nästa match kändes först ointressant för inte skulle väl Lecco (som förlorat klart i sina inledande matcher) kunna rubba Haag som seglade mot att bli grupptvåa, men vad händer. När 7,5 sekunder återstår av matchen sätter Lecco en tvåpoängare och ledning med 15-14 vid vinst hamnar Haag plötsligt som grupptrea med bara 46 gjorda poäng och därmed passerade av oss. Oturen var framme även här då Haag dundrar i en tvåpoängare i matchens sista sekund. Shit, nu var grupp B körd

Hoppet stod nu till vad som skulle hända i grupp C och den matchen som betyder något för oss är Brezovica från Slovenien mot Aachen från Tyskland. Läget kändes hopplöst då vår förhoppning låg i att Brezovica skulle slå Aachen och samtidigt se till att de inte gjorde mer än 12 poäng. Det kändes som mkt inte hade gått vår väg idag så vi var inte så hoppfulla. Vad händer…slovenerna går ut och krossar tyskarna i inledningen bla 10-1 efter 4 minuter. Tyskarna tar time-out men det hjälpte föga 20-8 med 1,30 kvar till de långa slovenerna som nu bara behövde släppa bollen inside och avsluta matchen innan fulltid. Men vad i helvete……de slutar spela. Spelar lojt i matchens slutskede och fjantar i väg några skott istället för att köra hårt hela matchen. Tyskarna såg ut att ha gett upp men fick nu förnyad glöd och skjuter, stealar och dunkar i till 20-14. Förlust för tyskarna men som nu hamnade på 50 gjorda poäng och därmed vidare som grupptrea. Fy fan det kändes bittert…!

Utöver detta måste jag säga att 3 x 3 nu tagit ännu ett steg mot ett större internationellt erkännande och kanske en professionell liga och/eller ett inträde i OS. Tävlingsformen är nutidsanpassad och attraherar dagens kids/ungdomar men även seniorer. Man ser att den håller på att ta samma form som bechvolley gjort. Jag är glad att Men In Black har fått ta del av denna satsning och måste ju förstås tacka SBBF genom David Hussein och Rikard Aspegren som driver det här på förbundet. Denna satsning är extremt viktig både hur ett rekryteringsperspektiv men kanske framför allt också för att vi skall få behålla våra spelare

Till sist, är jag så stolt över alla Men In Black lirare, Ni är sådana härliga individer med Er personlighet och karisma!

Skribent: Jonas Morin
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng
 

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

 

Officiell 3x3-boll

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info