Hoppa till sidans innehåll
Foto: Rikard Aspegren

Men In Black backar upp snacket – tar andra trofén på två år

18 AUG 2013 23:56
Det blev en publikfriande avslutningsdag i Malmö när 3×3-finalen avgjordes. En kvadrupel övertidsmatch, ett gruppspel som avgjordes på poängsskillnad och en avslutningsdunk som kanske var turneringens bästa highlight.
  • Skapad: 18 AUG 2013 23:56

Till slut var det fjolårsmästarna Men In Black som, efter tuffast möjliga väg, stod kvar som segrare och därmed får åka till Lausanne i Schweiz och tävla om två platser i världsfinalen.

Regnet förstörde ännu en dag på Stortorget och beslutet togs redan innan spelet startade att flytta till Borgarskolan då prognosen inte ingav några förhoppningar. Publiken proppade sidlinjerna i sporthallen och blev bjudna på rafflande spänning nästan oavbrutet i fem timmar.

 

The Champs

När lördagens spel summerades såg Men In Black inte alls ut att nå upp till sin hype. De hade spelat oinspirerat, förlorat sin första match och varit i farozonen att förlora den andra innan de till slut vunnit med 2 poäng. Deras syskonlag, Men In Black 2, var nära att gå segerlösa ur turneringen och länge såg det ut som att de högljudda stockholmarna skulle få åka tillbaka till huvudstaden helt tomhänta.

Men på söndagen kom de till spel med en annan attityd. Manager Jonas Morin anslöt till laget och såg till att peppa upp sitt lag och försåg dem med mat och dryck.

- De är sånna här slow starters, berättar Jonas. De går in, möter lite sämre lag och sen kan de fallera hela turneringen. Man måste vara på dem hela tiden. De ser sig själva som finalsegrare, men de ser inte riktigt vad de måste prestera för att ta sig dit. Så om de bara kan överleva starten så kan de ta sig dit.

I den avslutande gruppspelsmatchen mot LouCifers Demons, en match som direkt avgjorde vem av dem som skulle avancera till kvartsfinal, spelade Men In Black med en helt annan desperation än vad vi sett under lördagen. De behövde allt de hade mot Trelleborgslaget när Men In Black bara låg en poäng före med en minut kvar och senare med en tvåpoängsledning i slutsekunderna när Srdjan Vukovic blev foulad bakom tvåpoängslinjen samtdigt som matchklockan ljöd. Det kunde blivit övertid, men Srdjan missade den första straffen och männen i svart var klara för slutspel.

I kvartsfinal stod Malmöbaserade Ballers för motståndet och Men In Black blev återigen testade till det yttersta. Under matchen uppstår en fin battle mellan Adam Fontaine och Hekuran “Koci” Pireva. Koci attackerar först genom att jämna ut matchen precis före full tid via en offensiv retur och iläggning. Men i extraperioden var det Fontaine som satte den avgörande korgen, en fullbordad and1 som gav Men In Black en enpoänsledning i slutsekunderna, och nu väntade ett gammalt spöke i semin.

d3s0400

Det var dags för obesegrade BK Lök, som slog Men In Black i finalen i Halmstad. Det blev också uppförsbacke direkt när David Hult öppnade storstilat genom att sätta sina tre första tvåpoängsförsök och sätta BK Lök i överläge, 13-5, när halva semifinalen var spelad. Men precis som tvåpoängare kan dig ledningen kan det också ta den ifrån dig. 13-5 blev 15-10 med två minuter kvar, som blev 15-13 med 1:30 kvar och till slut 16-15 när under minuten återstod. I slutsekunderna hade Men In Black tagit sig hela vägen tillbaka och förbi och när Taino Bendz missade BK Löks sista tvåpoängare stod det klart att Men In Black skulle spela final, för andra året i rad.

Efter turneringen fick Adam Fontaine frågan om laget någonsin tappade självförtroendet under någon av de många gångerna då deras turneringsliv var i fara:

- Aldrig, aldrig. Vi har självförtroende i varandra och oss själva. Det är därför det fungerar.

Men In Black hade också sparat sitt bästa till sist. Verkligen, till allra sist. Mot Fly Like A Dragon var det jämnt i fem minuter när Men In Black ledde med en poäng halvvägs genom matchen, men sedan lossnade det ordentligt.William Ahlberg slungade i tvåa efter tvåa från högeraxeln, Adam Fontaine tog den till korgen och hittade dagsljus där alla andra bara såg mörker och tillsammans med Kassim Nagwere tätade de till försvaret och avslutade de sista 5 minuterna med ett 12 mot 4-ryck.

Matchens, och turneringens, punktering var, ja… det här:

Strax efter dunken gick slutsignalen och Adam sjönk till knäna, uppenbart glad och lättad på samma gång. Men In Black levererade. Adam Fontaine vet att Men In Black har en måltavla på sig, men omfamnar det och använder det som motivation. När allt står på spel, det är då de spelar som bäst:

- Den första matchen vi spelade idag, vi visste att det skulle vara vinna eller åka hem. Så när vi vann första matchen, då siktade vi på guld. Vi är ju favoriterna. Vi åker runt och turnerar i Sverige så det är bara rätt att vi vinner.

Även Jonas Morin förkunnade att om Men In Black har varit högljudda inför den här turneringen så finns det mer att ta av:

- Innan turneringen var vi kaxiga och nu kan vi vara kaxiga i ett år till. Det är skönt.

 

The Runner Ups

Det andra finallaget, Fly Like A Dragon, hade också en allt annat än spikrak till finalen. I sista gruppspelsmatchen fanns möjligheten att Fly Like A Dragon skulle kunna hamna på samma poäng som både DreamDraft och Höganäs 1. Men för att det skulle hända var drakarna tvungna att slå ett tufft Höganäslag, som fortfarande hade gruppsegern att spela för. Det krävdes fyra övertidsperioder och ett oräkneligt antal tunga tvåpoängare från båda lag innan Fly Like A Dragon slutligen kunde avgöra med två raka tvåor – båda via plankan. Efter matchen uppstod en stunds förvirring när inget av lagen verkade vara säkra på riktigt vem det var som gick vidare. Men tiebrake-regeln inom FIBA visar att när två eller flera lag hamnar på samma poäng ställs en intern tabell upp med de berörda lagen där målskillnad avgör. DreamDraft blev uddalaget med minsta möjliga marginal när man i den tabellen slutade på -1 i poängsskillnad, medan Höganäs hade +-0 och Fly Like A Dragon +1.

Som gruppvinnare ställdes Fly Like A Dragon, som har rötterna i Borlänge och Sundsvall, mot The bisquit, som för dagen var förstärkta med forne Malbasspelaren David Terrins. Men The Bisquit hade för lite att sätta emot tvillingarna Lennartssons storlek och när treorna inte trillade i blev det snabb ridå och klar vinst för drakarna, 16-11.

d3s0491

En annan gruppvinnare, Team Jordan, var motsåndet i semifinalen. Det var en match med påtagligt lägre tempo än i den nyss avslutade semin mellan Men In Black och BK Lök. 4 minuter in i matchen stod det fortfarande 3-3, men sen började tvåorna trilla ner och Dragon gjorde först ett ryck till 8-3, lät sedan Team Jordan komma tillbaka till 9-8 innan de avslutade med ännu ett par daggers från långdistans och poängen rann till slut iväg till 18-11. Precis som Men In Black hade Fly Like A Dragon växt ju längre in i turneringen de spelat och med tre utmärkta tvåpoängsskyttar och två starka returtagare i laget hade de smugit sig upp som en verklig utmanare.

Basket24 pratade med Daniel Friberg efter finalmatchen och han berättade att upplägget med trepoängsskyttar och returtagare fungerar utmärkt, men det var inget planerat utan det var mest så bitarna hade fallit.

- Vi har tvillingarna som är inne och kör och dem är grymma på returer så det blir lätt för Philip och mig att våga ta de här treorna. Vi har inte tänkt på det jättemycket, men det blir ganska naturligt för oss eftersom vi har två så bra returtagare.

Finalen gick som den gick, men med en turneringsvinst och en andraplats får det ändå anses vara en framgångsrik sommar för Fly Like A Dragon.

 

Random Notes

* Värme mot vila. I den första kvartsfinalen mellan BK Lök och Höganäs väcktes återigen den urgamla frågan om rest versus rust då Höganäs bara var 15 minuter separerade från en mentalsjuk gruppfinal mot Fly Like A Dragon som avgjorts först efter 20 minuters speltid. BK Lök, å andra sidan, spelade sin första match för dagen då de hade WO i sin avslutande gruppspelsmatch. BK Lök vann i slutändan en tät match på en and1 från David Hult i slutsekunderna.

* Rising star. Lille Hampus drog publikens största jubel när han vann en runda Knock-out mot ett startfält med flera deltagare som var uppåt tio år äldre än han själv.

* Maskerad. I en, för Höganäs 2 meningslös, avslutande match i grupp A kom Evaldas Jouzapaitis till spel i vintermössa och solglasögon med oklar motivering. Höganäs förlorade med 5-14.

* Favoriterna som höll. Samtliga fyra gruppvinnare vann sina kvartsfinaler mot grupptvåorna. Den geografiska spridningen var också väldisponerad då lagen representerade Malmö, Lund, Stockholm och Dalarna.

* Stegfel. Det tog lite tid för alla lagen att vänja sig vid FIBA-regeln att bollen aldrig är död när ett lag gör poäng, det vill säga att man måste ut och vända genom att dribbla eller passa ut bollen. Man får inte plocka den ur nätet och vandra ostört till toppen för att sedan checka bollen. Men inget lag tog längre tid att vänja sig än Höganäs, som dag 2 gav bort en mängd bollar på den typen av stegfel. Med tanke på att de förlorade gruppvinsten i kvadrupel övertid och kvartsfinalen med en poäng är det en rimligt att fråga sig om de inte gått längre bara de inte gett motsåndarna en handfull gratischanser.

* Next up: Laussane. Med en vända nere i Europa i baggaget åker Men In Black till Lausanne med en annan inställning än förra året, då de hoppades på att spela jämnt i någon match. Jonas Morin talar om ett sikte som är högre ställt:

- Förra året var inte basketsverige beredda så i år var det mycket bättre lag, det kan man definitivt säga. Det kan vara så att i år gör alla andra länder samma grej och kommer med bättre lag. Men förra året var vi ändå lite skrajja för de andra lagen när vi åkte ner dit, så respekten är borta och killarna är taggade att göra en bra grej från scratch.


 

Två dagar och 28 matcher senare står det klart att Men In Black får åka till Lausanne den 30-31 augusti. Väl där gäller det att komma till finalen för att bli ett av de två lag som går vidare till världsfinalen i Istanbul, Turkiet, som avgörs en månad senare.

Vi kan också konstatera att helamalmö och Svenska Basketbollförbundet har stått för en välarrangerad sverigefinal. Utan någon som helst hjälp av vädret flyttades arrangemanget sömlöst till plan B och turneringen kunde börjas och avslutas enligt tidsplanen. De flesta av Skånes bästa basketspelare – inte bara 3×3-spelare, utan basketspelare – deltog i turneringen kryddat med några av landets bästa streetlag och en anselig skara slöt upp för att bevittna, trots sistaminutenbytet av lokal.

3×3-konceptet har i Sverige växt exponentiellt mellan år 1 och 2 i FIBA:s plan och om det tar ett lika stort kliv till nästa sommar kan vi alla se fram emot SBBF:s sommarturné 2014 redan nu.

560657_484997034866142_970814482_n

>>> Bilder från dag 1

>>> Resultat

>>> Bilder final och semifinaler

Skribent: Johannes Grufstedt (basket24)
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng
 

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

 

Officiell 3x3-boll

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info