Hoppa till sidans innehåll
Foto: Alexander Strandberg/Basket24 William Ahlberg, Men in Black.

Men in Black spelar världstouren i Lausanne

27 AUG 2013 16:09
Men in Black tog hem Sverigefinalen i 3x3 för andra året i rad, så det är ett erfaret lag Sverige skickar till Schweiz för att spela Lausanne Masters, deltävling i FIBA 3x3 World Tour.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2013 16:10

I fjol var startåret för Sverigetouren i 3x3 liksom för FIBA 3x3 World Tour. Men in Black fick åka till Madrid då och känna på motståndet, en erfarenhet som laget räknar med ska ge resultat nu.

– När vi åkte till Madrid var vi mest glada över att ha vunnit i Sverige och att få åka till Madrid. Då blev vi imponerade av att se ett litauiskt lag och ett lag från Paris och insåg för sent att vi faktiskt hade kunnat slå dem. Nu vet vi att vi är bra, så till Schweiz åker vi för att vinna, säger William Ahlberg i Men in Black.

Hans tre lagkamrater heter Adam Fontaine, Kassim Nagwere och Kevin Okot. De har satsat på 3x3 i år också och mer eller mindre turnerat runt i Sverige. BK Lök tog hem SM-titeln genom att vinna under SM-veckan i Halmstad, men nu är Men in Black tillbaka på topp.

- Sverigetouren har varit tio gånger bättre i år, bättre arrangemang och bättre lag. Allt har varit mera seriöst utan att tappa glädjen. Det var grymt i Malmö, synd bara att vädret tvingade in oss inomhus. Samtidigt passar det oss rätt bra att spela inomhus på en större plan med bättre grepp, säger William.

Varför är Men in Black bättre i år?

– Dels spelar vi 5-5-basket tillsammans, jag och Kassim har tränat tillsammans varje dag hela sommaren medan Kevin och Adam har varit med och tränat mer än i fjol. Vi känner varandra bättre, vi har hittat våra roller och litar till 100 procent på varandra. Kevin sköter returtagningen, Adam tar returer och gör poäng, jag spelar försvar och skjuter i bollen medan Kassim leder och fördelar. Sedan har vi blivit lite smartare också, vi vet hur vi ska spela försvar, när man ska släppa och när man ska hjälpa. Och där vi i fjol mest spelade en mot en har vi lite olika pick’n’roll-varianter i år.

12 lag deltar i Lausanne Masters och Men in Black är rankat sjua. I gruppen har man förstarankade Düsseldorf, sjätterankade Belgrad och tolfterankade Nice. Düsseldorf har ett lag där alla fyra spelarna är topp 60 på FIBA:s 3x3-ranking.

Belgrad ställer bland annat upp med Momcilo Latinovic som bland annat snittade 13 poäng per match i sju matcher med Stockholm Eagles i Basketligan herr i våras.

Nice är rankat sist av lagen i Lausanne och det är ett lag som William Ahlberg minns från Madrid.

– Vi såg inte mycket av dem för de åkte ut direkt. Det ska bli intressant att se de här lagen och möta dem. Vi har ofta svårt i första matchen, men blir bättre ju längre in i turneringen vi kommer. Vi är bra på att scouta motståndet och förstå vad vi behöver göra för att vinna, säger William.

De tolv lagen är indelade i tre grupper där ettan och tvåan i varje grupp samt de två bästa treorna går till kvartsfinal. Gruppspelet spelas fredag 30 augusti och slutspelet 31 augusti.

Hur ser framtiden för Men in Black ut? Framtiden för 3x3?

– Vi är grymt fokuserade på 3x3 just nu, men vi börjar med att försöka vinna i Lausanne och så tar vi det därifrån. Vi kommer att fortsätta, Jonas Morin (Men in Blacks ”manager”) satsar stenhårt på oss, så det är kul. 3x3 är redan stort globalt och det pratas om att det ska komma med i OS, så det kommer att fortsätta växa. I Sverige har vi legat lite efter med 3x3, men det tog sig bra i år. Jag är övertygad om att vi i Sverige hänger på.

 

>>> Klicka här för mer info om 3x3 i Lausanne:

 

 

Skribent: Henrik Schöldström
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng
 

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

 

Officiell 3x3-boll

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info