Hoppa till sidans innehåll
Foto: Elin Hernerfors Bonnier Hoops: Kistapolisen, Rickard Gardell och Claes Britton spelar 3x3 med 11-åriga Santi och 10-åriga Arian, Kista Torg 26 juni, 2015

Polisen lirar streetbasket på Kista Torg

30 JUN 2015 15:18
Varje onsdag kl 13 är polisen på plats på Kista Torg för att utmanas av ungdomar och unga vuxna i 3x3 streetbasket. I denna intervjun berättar poliserna Anders Göranzon och Sebastian Sennerby om varför Bonnier Hoops är så viktigt för området.
  • Skapad: 30 JUN 2015 15:18

Imorgon är det onsdag och Kistapolisen i Stockholm kommer åter inta streetbasketgolvet på Kista Torg för att umanas av stora som små i 3x3. De kommer de göra varje onsdag till mitten av augusti.
Förra onsdagen var SBBF på plats för att ta pulsen på poliserna som var ute och lirade. Vi tog ett snack med poliskommissarie och insatschef för operation ”Fenix” Anders Göranzon och yttre befäl på Kistapolisen Sebastian Sennerby.

20150624_145245
Anders Göranzon och Sebastian Sennerby

Varför spelar polisen basket på Kista Torg?
Vi har märkt att det är samma personer vi griper hela tiden. Att vara en del av Bonnier Hoops är en del av ett helhetstänkande för oss. Vi hoppas kunna överbrygga vissa murar och öppna upp för en dialog med allmänheten i andra sammanhang än vid t.ex. gripande. Sport är demokratiskt och bygger broar, säger poliskommissarie Anders Göranzon.

Det är flera initiativtagare bakom Bonnier Hoops, hur kom polisen in bilden?
Från vår sida på polisen så var det genom mig initativet kom. Jag gillar basket och pratade med Olle Håkanson om att vi borde göra något basketrelatrerat för att nå ut till ungdomar i området och Olle hade på sitt håll gått i liknanade tankar med sina kontakter. Så vi slog våra huvuden ihop och Bonnier Hoops var fött, berättar Anders Göranzon.

Vad har ni fått utav av ert deltagande de här veckorna som gått?
Sportsligt har vi inte fått ut så mycket än, då det mest varit yngre barn på plats. Men vi märker att Kista Torg lever upp när det händer grejer såhär. Medan vi är där så sker det nog inte så mycket bus och det sänder ut sunda signaler att bra grejer händer i området, säger Anders Göranzon.

En positiv del är att vi har träffat en hel del grovt kriminella, främst på invigningen första veckan, som vi pratat med under mer naturliga förhållanden än vid till exempel ett gripande. Det har skett på både vårt och deras initiativ, fortsättar Göranzon.

Varför just basket på Kista Torg och inte någon annan sport?
Basket är världens bästa sport. Det är vädligt enkelt, du behöver bara en boll och korg och sen kan du spela 1-1, 2-2, 3-3 etc. Fotboll är också bra och lättillgängligt, men basket tar dessutom mindre plats, säger Anders Göranzon.

– Streetbasket är en sport som är lätt att lyfta in såhär i en centrummiljö. Jag tror den kan tilltala många för den är händelserik. Basketintresset i vårt område tror jag dessutom är stort, lägger Sebastian Sennerby till.

Vad tror du att det betyder för ungdommarna här i området att det skapats en ny trygg mötesplats?
Jag är inte naiv och tror att det här kommer förändra allt. Men jag är övertygad om att om man fyller tillvaron med små positiva saker så skapar det en stor god helhet, säger Anders Göranzon.

– Det skapar förutsättningar för att träffas och lira. När det är organiserat såhär så är kanske klivet in på planen för att vara med lite mindre än i vanliga fall. Jag tror det är viktigt att det finns en positiv mötesplats för unga vuxna där man kommer i kontakt med goda krafter som till exempel lokala föreningar och polisen. Jag tror man kan bygga vidare på det här på många andra sätt. Nu gäller det bara att ryktet sprider sig så vi har fullt med ungdomar här ju längre sommaren går, avslutar Sebastian Sennerby.

Bakgrund
Läsandet är en viktig framtidsfråga som är extra prioriterad i storstäder och förorter. I arbetet med att propagera för vikten av läsning har Bonnierförlagen samarbetat med Svenska Basketbollförbundet för att skapa kontakt med ungdomar.

#BonnierHoops är ett nytt samarbete mellan Bonnierförlagen, Polisen, Stockholm Stad, Fryshuset, Lugna Gatan och Citycon (Kista Galleria).
En 3×3 basketplan har byggts upp mitt på Kista Torg och varje onsdag under hela sommaren utmanar Polisen lokala ungdomar i basket.
Läs mer om och följ Bonnier Hoops på Facebook.

Skribent: Elin Hernerfors
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng
 

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

 

Officiell 3x3-boll

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info