Hoppa till sidans innehåll

SBBF lanserar sommartour på Sergels torg

16 JAN 2012 14:00
Svenska Basketbollförbundet lanserar en sommartour i streetbasket med officiell SM-status sommaren 2012. Sommartouren lanseras officiellt med en första deltävling på Sergels torg i Stockholm 7-8 juni i samverkan med Arena Stockholm 2012.
  • Skapad: 16 JAN 2012 14:00

Det förs diskussioner med bland annat Peace & Love-festivalen i Borlänge och Ung08-festivalen i Stockholm för de övriga spelplatserna på touren.

- Vi kan ha något riktigt stort på gång med detta. 3x3-basket är en egen disciplin som sprider sporten och når de spelare som av olika anledningar inte har sökt sig till våra föreningar. Det finns gott om ”streetplayers” ute i landet, säger David Hussein, marknadsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

Sommartouren följer den form som FIBA, det Internationella Basketbollförbundet, har tagit fram globalt. 3x3-basket kan beskrivas som formaliserad streetbasket med gemensamma regler och riktlinjer för hela världen. 3x3-basket är en individuell disciplin vilket betyder att spelarna inte behöver vara knutna till föreningar eller enskilda lag. Den svenska mästaren blir alltså inte ett lag, utan en individuell spelare. Med den officiella digitala plattformen registrerar spelarna sig och följer sin utveckling via rankingpoäng.

- FIBA lägger enorma resurser på detta och den digitala plattformen med kopplingar till social media blir en nyckelfaktor för att hjälpa till att skapa en modern mötesplats, säger David Hussein.

3x3-basket har redan prövats i olympiska sammanhang, Ungdoms-OS i Singapore 2010, och målet är att finnas med som en olympisk gren redan i Rio 2016. Förutom detta får deltagare i Sverige möjligheten att delta i FIBAs ”World Tour” där Sverige har möjlighet att ingå som värdnation. Sverige deltog med ett lag när FIBA arrangerade världsmästerskapen för ungdomar i italienska staden Rimini. Sverige slutade sexa i turneringen som vanns av Spanien. För Sverige spelade Northland-trion Allis Nyström, Ellen Nyström, Josefin Vesterberg samt Sandas Sofie Persson.

Läs mer på:

www.fiba.com/3x3

www.3x3planet.com

www.basket.se

Skribent: Henrik Schöldström
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng
 

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

 

Officiell 3x3-boll

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info