Hoppa till sidans innehåll

Succé under smygpremiären för 3x3 i Uppsala

02 MAJ 2012 15:48
I helgen var första gången som en tävling i streetbasket i Sverige spelades med det nya regelverket 3x3. Under två dagar spelades det mängder av matcher i solskenet till publikens stora jubel.
  • Skapad: 02 MAJ 2012 15:48

För första gången av vad som förhoppningsvis blir en lång tradition anordnades Kattekalaset under valborgshelgen i Uppsala. Studenter, ungdomar, farföräldrar och morföräldrar samlades för att spela basket, ha kul och umgås. Det var en väldigt familjär stämning där det umgicks över generationsgränserna på ett sätt som nästan kändes lite sydländskt.

– Ungdom, dam och herr arrangerade detta tillsammans och vi är jättenöjda med att ha gett folk ett bra alternativ till alkohol, säger Johannes Wohlert från Uppsala Basket.
 

IMG_0431

Vinnaren av sin egen vikt i Coca-Cola.

 
På fredagskvällen samlades flera volontärer för att börja bygga upp festivalområdet. Flera elitspelare slet många timmar med att bygga basketplanen. Rhys Carter, Sofia Åkerman, Johanna Eriksson och Johan Jeansson var bara några av dessa. 

– Det är kul att hjälpa till för en bra grej, säger Rhys Carter på frågan om varför han ställer upp. På lördag förmiddag var det färdigdukat för en fest. 
 
Kattekalaset var också föremål för Sverigepremiären för 3x3, en ny tävlingsform i basket. Hela lördagen och söndagen tävlade ett 20-tal lag på de två planerna inför en begeistrad publik. Naturligtvis ackompanjerade av hög musik och en fräck speaker som kommenterade och bedömde spelarna på planen. Det var idrottssverige 2.0 som tittade fram denna helg, otroligt häftigt att se!

-Jag blev lite förvånad av att det var en sådan blandning av människor men kanske har vi för lite sociala kontaktytor i samhället idag, sådana här arrangemang blir viktiga då, funderade Uppsala Baskets förre storstjärna och nuvarande marknadschef Fredrik Jönzén när han såg vilka som var där.

IMG_0352

 Vinnarna seniorklassen i 3x3-turneringen.

 
Även Uppsala Baskets tillträdande vd Erik Strandgren var i högsta grad involverad i arrangemanget genom planering och koordinering av alla spelare och frivilliga som hjälpte till under helgen. 
 
– När man ser detta ger det bara ännu mer energi inför min kommande uppgift, vi är tre föreningar som tillsammans har en otrolig potential. 

IMG_0310
 
Vid sidan av Kattekalaset var ungdomsspelare och volontärer nere på stan och sålde läsk och vatten för att stödja ungdomsverksamheten och projektet Schysst Framtid.
 
Uppsala Basket vilar dock inte på lagrarna. I maj arrangeras en stor seniorturnering som kallas May Madness, i juni är det dags för premiären av den nationella distriktslagsturneringen för U16 och U18-lag från hela Sverige och i sommar är det basketläger för de yngsta i Gottsunda, Stenhagen, Sävja och Almtuna.

 
För över 200 bilder från Kattekalaset, klicka på följande länk!

 

Text: Johannes Wohlert

Skribent: Rikard Aspegren
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng
 

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

 

Officiell 3x3-boll

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info