Hoppa till sidans innehåll

SM 3X3 2022


Inbjudan Senior SM i 3x3 (dam, herr, rullstol/mixed), Linköping 2-3 juli

Inbjudan U19 SM i 3x3, Linköping 1 juli

 

Efter ett tvåårigt pandemiuppehåll är det åter dags för Svenska Basketbollförbundet (SBBF) att anordna Svenska Mästerskapen i 3x3 under Riksidrottsförbundets stora idrottsfest SM-veckan. I år äger SM-veckan rum i Linköping och själva SM i 3x3 avgörs den 1-3 juli mitt i centrala staden. Nytt för i år är att vi även kommer kora ett mästarlag i rullstolsbasket 3x3. SVT är på plats och kommer att direktsända under hela tre timmar från söndagens semi- och finaler i seniorklasserna! Alla Linköpingsbor och andra på plats kommer också kunna runda av helgen genom att samlas och tillsammans se herrlandslagets avgörande VM-kvalmatch mot Slovenien på storbildsskärm!

 

På Trädgårdstorget, mitt i centrala Linköping, kommer två 3x3-arenor att byggas upp för att SM ska spelas. Under fredagen den 1 juli avgörs U19-klassen (dam & herr). SM för seniorer (dam, herr, rullstol mixed) avgörs under lördagen och söndagen den 2-3 juli, där sista finalen kommer vara fördigspelad redan kl 13.00 för mest möjliga sändningstid i SVT. För de som är intresserade att ta sig till Stockholm och Hovet för att se den avgörande VM-kvalmatchen mot Slovenien så finns det därmed tid för det då den matchen börjar kl 17.00. På Trädgårdstorget kommer alla basketfans kunna samlas och på storbildsskärmar kunna se när herrlandslaget spelar VM-kvalmatch mot Slovenien (sön 3/7 kl 17.00).

- Vid vårt senaste SM i 3x3 i Malmö 2019 var inte bara vädret utan även inramningen och spelet strålande. Men frågan är om inte årets SM blir ännu bättre då vi mitt i centrala Linköping kommer har två 3x3-arenor, bra med läktarplatser, storbildsskärm och får hela 3 timmars direktsändning i SVT. Väldigt kul att vi i år även introducerar en mixad rullstolsbasketklass i SM 3x3, vilket jag är säker på kommer bli ett populärt inslag bland såväl spelare som publiken på plats och framför TV-apparaterna hemma, säger Mats Elsnitz, ansvarig för SM 3x3 på Svenska Basketbollförbundet.

 

Förutom att de tävlande lagen gör upp om den mest prestigefulla titeln i Sverige kommer årets SM vinnare även vinna en plats, resebidrag och uppehälle i samband med Sverigetourfinalen i Nordstan, Göteborg, den 14 augusti.

SM i 3x3 arrangeras av Svenska Basketbollförbundet i samarbete med KFUM Linköping Basket och Visit Linköping.

 

ANMÄLAN SM (SENIOR)

SM i 3x3 har en dam, en herr samt en rullstolsklass (mixed) och avgörs 2-3 juli 2022. Max 12 lag kommer ges plats i huvudturneringen men totalt kan 16 lag ges en plats men där upp till 6 lag kan behöva kvala in till huvudturneringens två sista platser genom ett förkval.

Urvalskriterierna in till huvudturneringen är: 

- De bäst placerade lagen i de tourstopp på Sweden 3x3 Tour 2022, som äger rum före och har rätt att delta i SM, ges en plats i huvudturneringen. För 2022 är det tal om 3 lag per klass.  

- Det lag med högst FIBA 3x3-rankingpoäng per den 20 juni 2022, och som inte kvalat in i SM enligt punkten ovan, ges en plats i huvudturneringen

- Arrangörsföreningen KFUM Linköping är garanterade 1 lag i huvudturneringen i de klasser de önskar delta med ett lag

- Klubbar från våra Liga- och Superettan föreningar har företräde på 4 av platserna i huvudturneringen vid anmälan där föreningens namn framgår.

- 2 lag kan erhålla ett Wild Card in i turneringen

- 2 lag från våra U17-landslag kommer ges plats i SMs förkval alt huvudturnering om inget kval äger rum

- Om fler än 12 lag anmäler sig för SM blir det ett förkval för max 6 lag om platserna 11 och 12 i huvudturneringen. Förutom lag från vårt U17-landslag kommer de lag med högst 3x3-rankingpoäng att ges plats i kvalet och därefter i kronologisk ordning efter att anmälan har gjorts.

Hålltider (ca): Eventuellt förkval, lördag 2 juli mellan kl 10-12
                       Gruppspel & kvartsfinaler, lördag 2 juli mellan kl 12-20
                       Semifinaler & finaler, söndag 3 juli mellan kl 09.30-13.00

Anmälningsavgiften i SM är 800 kr/lag.

I anmälningsavgiften ingår det spel i minst två matcher samt ett vändbart matchställ från adidas - som är obligatoriskt för lagen att spela i under SM.


Ett lag kan som minst bestå av 3 spelare och som mest av 4 spelare. Samtliga spelare i SM måste vara permanent bosatta i Sverige men inte nödvändigtvis av svensk nationalitet och min ålder är 16 år.

Hur anmälningsavgiften ska betalas meddelas när er anmälan blir bekräftad. För att kunna anmäla ett lag behöver alla spelare i laget först skapa och bekräfta en 3x3 spelarprofil. Läs hur ni skapar en 3x3-spelarprofil här: https://www.basket.se/3x3/SPELA3X3/Registreradin3x3-spelarprofil/

ANMÄL ER TILL SM I 3X3 SENIORKLASSER (DAM, HERR, RULLSTOL/MIXED) HÄR

Anmälan till SM är nu öppen och stänger, om inget annat kommuniceras, den 18 juni 2022.
 

"APPEARANCE MONEY" - stöd för omkostnader för ett deltagande under SM 3x3
De två högst rankade svenska 3x3-lagen samt lag bestående av svenska spelare där minst två spelar 5v5 i Basketligan (Dam, Herr, Rullstol), i Superettan Herr eller på internationell elitnivå har möjlighet att ansöka och få ett bidrag om upp till 8500 kr för resa och boende för laget i samband med ett deltagande i SM. Ett begränsat antal lag kan få detta stöd och stöd beviljas inte till lag som tävlar under ett namn innehållande ett varumärke (gäller ej föreningsnamn).

Ett begränsat antal lag kan alltså ges ett stöd för att täcka omkostnader i samband med deltagande under SM 3x3. Stödets exakta storlek bestäms genom principen:

Resekostnader: Faktisk resekostnad dock max 30 kr/mil tur och retur oavsett färdsätt.

Logikostnader: Schablonbelopp på 750 kr per deltagare och natt, för övernattningar längre än 10 mil från lagets hemort

Räkneexempel: Om ett lag från Stockholm skulle bli beviljad stöd för ett deltagande i SM så är den beräknade och maximala resekostnaden för 40 mil (40 mil Sthlm-Linköping t/r) totalt 1200 kr (= 40 mil x 30 kr).
Med en övernattning så skulle det ge en logikostnad om 3000 kr (= 4 pers x 1 natt x 750 kr)
Totalt möjligt stöd: 4200 kr

Notera att man maximalt kan erhålla ett stöd om 8500 kr/lag

Endast spelare som har och använder sig av en bekräftad 3x3-spelarprofil och har svensk nationalitet enligt profilen kan beviljas ett stöd. Skulle någon i laget inte möta dessa krav reduceras lagstödet proportionerligt.

Besked om ev stöd till lag lämnas i regel minst 10 dagar före turneringen äger rum.

Ansök om stöd genom att fylla i följande formulär.

Vid alla övriga frågor kontakta Mats Elsnitz (This is a mailto link) alt Orkan Berktan (This is a mailto link).

 

ANMÄLAN U19 SM

U19 SM i 3x3 har en dam resp herrklass och avgörs fredagen den 1 juli med hålltiderna kl 14.00-21.00). Max 12 lag ges plats i resp klass och urvalskriterierna är:

- Arrangörsföreningen Linköping är garanterade 1 lag i SM

- 2 lag från våra U17 3x3-landslag kommer ges plats i SM

- Segrande lag i en U18-klass i en Streetbasket Challenge turnering under 2022, som äger rum före och har rätt att delta i SM, kommer att få inbjudan till SM.  

- Klubbar från våra Förbundsserier har företräde på upp till 4 av platserna vid anmälan där föreningens namn framgår.

- 2 lag kan erhålla ett Wild Card in i turneringen

- Kronologisk ordning efter när anmälan till turneringen gjorts

 

Anmälningsavgiften i SM för U19 är 600 kr/lag.

I anmälningsavgiften ingår det spel i minst tre matcher samt ett vändbart matchställ från adidas - som är obligatoriskt för lagen att spela i under SM.


Ett lag kan som minst bestå av 3 spelare och som mest av 4 spelare. Samtliga spelare i SM måste vara permanent bosatta i Sverige men inte nödvändigtvis av svensk nationalitet och min åldern är 15 år.

 

Hur anmälningsavgiften ska betalas meddelas när er anmälan blir bekräftad. För att kunna anmäla ett lag behöver alla spelare i laget först skapa och bekräfta en 3x3 spelarprofil. Läs hur ni skapar en 3x3-spelarprofil här: https://www.basket.se/3x3/SPELA3X3/Registreradin3x3-spelarprofil/

 

ANMÄL ER TILL SM U19 HÄR

 

Vid alla övriga frågor kontakta Mats Elsnitz (This is a mailto link) alt Orkan Berktan (This is a mailto link).

 

Uppdaterad: 09 APR 2020 12:17 Skribent: Mats Elsnitz
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

SpaldingTrueToTheGameWhite

Officiell 3x3-golvleverantör

 

Officiell 3x3-boll


Officiell 3x3-basketkorgOfficiell 3x3-leverantör av resultattavla

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link