Hoppa till sidans innehåll

Jämtland hem från Luleå med en vinst och en förlust

28 JAN 2014 13:36
Jämtland Basket Dam öppnade matchen mot Luleå BG riktigt nervöst. Utan Tanisha Woodards hjälp hade laget svårt att skapa bra lägen. BG:s aggressiva försvar gjorde att vi passade och dribblade bort många bollar och avsluten blev stressade. Dessutom fick BG många enkla poäng efter våra misstag. När de även vann returtagningen med 30–17 i halvlek så var det uppförsbacke modell Everest. 29–14 i halvlek säger bara att vi lyckades rätt bra i defensiven trots allt.
  • Skapad: 28 JAN 2014 13:36

Vi pratade givetvis om att våga och att se planen och uppträda som basketspelare. Under den andra halvleken visade vi att vi kan spela boll. Danielle Elvbo började attackera korgen vilket gav både egna poäng och enklare avslut för lagkamraterna. Vår skottprocent i andra halvlek visar sig faktiskt vara över vårt säsongssnitt, 44 % på tvåor, 36 % på treor och 88 % på straffkast.

I Luleå var de stora spelarna Amanda Kantzy och Sofia Gustafsson duktiga tillsammans men hela deras lag ska ha beröm för högprocentigt skytte. 4 av 5 starters har tillsammans 80 % på tvåor! Dessutom sköt bänken högprocentigt bakom trepoängslinjen. Vi kan bara konstatera att rätt lag vann matchen.

Danielle Elvbos andra halvlek får pluspoäng för Jämtland.

 

Luleå BG–Jämtland 75–49 (19–8, 10–6, 23–17,23–18)
Luleå BG: Angelica Ståhlbröst 12, Sofia Gustafsson 11, Nathalie Lindén 10, Matilda Ståhl 9, Julia Paulin 8, Amanda Kantzy 8, Fanny Wadling 8, Sofia Hägg 6, Olivia Lindgren 3.

Jämtland: Danielle Elvbo 18, Erica Gavelin 14, Frida Joelsson 6, Sara Gazanfareeon Karlsson 6, Elisabeth Landsten 5.

Helgens andra match mot Luleå Stars var en chans till revansch. Både med tanke på höstens möte men framförallt för att vi skulle få möjligheten att visa för oss själva vad vi går för. Fokus inför matchen var att hitta våra individuella roller och att attackera färgen.

Anfallsmässigt börjar vi leverera direkt. Vi kommer in i färgen via dribblingsattacker och bollscreens och det känns som om vi kan göra mål på hur många sätt som helst. 21 pinnar efter 58-procentigt skytte. Härligt! Defensivt har vi dock problem då vi hjälper för mycket från den svaga sidan. Stars behöver bara halvattackera för att vi ska ”comitta” helt och de hittar vidöppna skott. När de missar tar de ofta returen och får fler chanser. Dessa problem håller i sig hela första halvlek och offensivt börjar vi attackera utan att ha haft någon bollrörelse innan. Och då är ju försvaret på rätt plats som ni alla vet. Det positiva är att vi kommer till straffkastlinjen där vi sätter nio av tolv. 36–28 i halvlek.

Vi pratar om våra defensiva positioner, om utblockering och om att komma tillbaka till vår fina bollrörelse. Vi kommer ut som tigrar och äter upp försprånget i ett nafs. Helt plötsligt spelar vi försvar så bra som vi kan. Vi gör bra avvägningar om när vi behöver kliva dit på hjälpen och när vi kan stanna närmre vår egen anfallare och vi hanterar ett–ett försvaret på ett bra sätt.

Men Stars straffar de få misstag vi gör och sätter några stora skott. De är fortfarande i förarsätet inför fjärde, 45–43. De lyckas vidga gapet till fem poäng med fem minuter kvar men känslan är ändå att det här kan gå vägen, för vi har börjat ta hand om returerna och dessutom attackerar vi hårt och Stars har lagfoul. Detta gör att vi får skjuta hela 18 straffkast i perioden.

Erica Gavelin sätter en trea när skottklockan nästan tickat ut och vi är uppe med fem. Därifrån och in litar vi på vårt försvar och att vi ska sätta våra straffkast. Vi darrar lite från straffkastlinjen innan Erica sätter tre av matchens sista fyra. En härlig kämpaseger där vi visar att vi kan hitta vägar att göra mål på olika sätt och att vårt försvar är solitt när vi följer våra regler.

 

Erica Gavelin gör starka 21 poäng och sätter 10 av 12 straffkast. Frida Joelsson slutar på 11p och 15 returer, Sara Gazanfareeon Karlsson har 9 och 13. Men roligast att se är hur gruppen reser sig tillsammans och att vi lyckas rätta till detaljer under matchens gång.

Nej, roligast av allt var när vi klev på bussen för hemfärd. Där möttes vi av fantastiska Girl Tigers som gav oss applåder och höga femmor på väg till våra sköna säten.

 

Luleå Stars – Jämtland 56–61 (24–21, 12–7, 9–15, 11–18)
Luleå Stars:
Evelina Strömberg 14, Josefin Hellberg 14, Nikolina Tomic 10, Frida Modig 6, Sandra Forsberg 4, Frida Lundholm 4, Lisa Rönnqvist 2, Julia Mäkitaavola 2.
Jämtland: Erica Gavelin 21, Frida Joelsson 11, Sara Gazanfareeon Karlsson 9, Elisabeth Landsten 8, Danielle Elvbo 8, Cecilia Nordin 4.

Skribent: Dennis Cooper

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

Basketapp
appstoreGoogle

 

Vi gillar basket!

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

Läs Spelet logga

MOLTEN-logo_blå

Wilson_MoreWin_Logo_HR

Stadium

DeRoyal

Detur

 

 

 

adlibris_190x150

Player-CFB-190x190

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info