Hoppa till sidans innehåll

Jämtland vände och vann i slutsekunderna mot Akropol

18 FEB 2014 10:15
Jämtland Basket lyckades svara för en mäktig vändning och vinna över Akropol med 68-67 efter rafflande slutsekunder.
  • Uppdaterad: 18 FEB 2014 10:31

Det blev FF-F när Jämtland tog emot Akropol i Östersunds sporthall. I senaste mötet innan jul var det en hård batalj mellan Jämtlands Farrell och Akropols Ferm (16p/15p). Att Jämtland spelat 2014 utan Anne Farrell är väl ingen nyhet men att Cecilia Ferm skulle saknas i Akropols laguppställning satte lite griller i huvudet på hemmalaget.

Jämtland tog beslutet att spela stort för att kunna dominera returtagningen och kunna mata in bollar inside. Men även att hålla ett kontinuerligt högt tempo i matchen för att trötta ut Rinkebyspelarna. I den första perioden så lyckades också jämtarna att få avslut nära korgen. Avsluten var dock mer stressade än nödvändigt och poängmässigt kunde vi inte rycka ifrån. Men returerna ägde Jämtland fullständigt. Hela 19 returer i första kvarten varav åtta var offensiva. Våra stora fick spela försvar på Nina Baresso och Özlem Alkan och defensivt såg det bra ut.

I den andra perioden fick bägge lagen lite mer flyt i anfallsspelet. Alkan/Baresso gjorde åtta poäng var där de lyckades samarbeta fint när Jämtland försökte dubbla på Ninas attacker. Özlem hittade smarta cuts på baslinjen och fick några enkla (och snygga) poäng. Akropol började att spela ett mindre försvar och det blev trångt under korgen för insidespel och attacker. Jämtland fick öppna skott över hela banan men försökte tålmodigt att svinga bollen för att kunna luckra upp försvaret och kunna komma till avslut närmre korgen. Elisabeth Landsten, Elin Glantz och Danielle Elvbo gjorde alla fem poäng i perioden. Ställningen var 29-32 i halvlek.´

Jämtland pratade om andra hjälpen på Ninas attacker och konstaterade att vi dominerade returtagningen, mycket tack vare Frida Joelsson och Olivia Björk (!) som i halvlek hade hämtat ner elva respektive åtta returer. Olivia visade att returtagning inte handlar om längd utan om spelsinne, tajming och en tuff attityd. Vi gick ut inför andra halvlek med inställningen att tempo och returer kommer att ge utdelning i längden.

Jämtland svingade bollen men var lite för passiva i agerandet och tvekade att ta öppna skott och attackerade lite för lamt. Energinivån var inte där den behövde vara för att rubba serieledarna. För Akropol tog Nina Baresso ett enormt ansvar och hon hade gjort 20 poäng efter tre perioder och bidrog till det lilla mini-ryck som laget gjorde strax innan periodvilan. 40-49 inför sista perioden.

Efter 30 minuter med bra bolltempo från Jämtland började hemmacoachen se trötthetstecken hos gästerna. Men när Jämtland krympte avståndet så svarade Akropol med två trepoängare av Özlem Alkan och Zeynep Ünlü och utökade ledningen till tio poäng med fem minuter kvar att spela.

Under matchens avslutning spelade Jämtland med den intensitet och inställning som coachen eftersträvar i 40 minuter. Spelarna kommunicerade med varandra, pushade varandra och hjälpte varandra. Både på plan och på bänken. Detta gjorde att även publiken tände till och en frenetisk jakt inleddes. Tanisha Woodard stod för några matchavgörande sekvenser. En steal på Nina Baresso ledde till två poäng och ett straffkast. Detta missades men efter att jämtarna tagit hand om returen kunde Elin Glanz avsluta fyrapoängsanfallet. Strax efteråt foulas Woodard bakifrån (!) och sätter säkert sina tre straffkast. Sedan tar hon en steal på inkastet och stoppar i två enkla. Fem poäng av henne på två sekunder! Underläget var nu bara en poäng.

Efter ett defensivt stopp fick Jämtland en chans att gå upp i ledningen men missar och tvingas att stoppa klockan och sätta Nina Baresso på straffkastlinjen. Inget av kasten gick i och Jämtland fick sista anfallet. Tanisha attackerade korgen och kunde hitta en vidöppen Danielle Elvbo i hörnet som säkert satte sitt skott. Time-out av coach Ali Ghanim med 2,2 sekunder kvar. Inkast på offensiv planhalva. Jämtland lämnar inkastaren för att ha två spelare på Nina. Efter två sekunders kaos och ett skott på övre delen av plankan kan Jämtlands spelare och publik jubla ikapp. Ytterligare en seger mot serieledarna!

 

I Akropol var förstås Nina Baresso duktig men jag tycker att Özlem Alkan var matchens lirare med sina 27 poäng. Jämtland vann returerna med hela 51-34 där 21 var offensiva. I den sista perioden klev Tanisha Woodard fram och gjorde tio poäng, fyra assists och fyra steals. Frida Joelsson gjorde sex poäng och Danielle Elvbo sju. Dessa tre får representera uttrycket ”bäst när det gäller”. Elin Glanz gjorde säsongens match där hon vågade attackera och spela ut, nio poäng för henne. Olivia Björk slutade på fantastiska 11 returer. Frida Joelsson var dock värre på 16. Sara Gazanfareeon Karlsson landade på fina 10p och 8 r.

 

Jämtland – Akropol 68-67 (8-10, 21-22, 11-17, 28-18)

 Jämtland: Danielle Elvbo 14, Tanisha Woodard 14, Sara Gazfareeon Karlsson 10, Elin Glanz 9, Frida Joelsson 8, Elisabeth Landsten 5, Erica Gavelin 4, Emelie Aronsson 2, Cecilia Nordin 2.

Akropol: Özlem Alkan 27, Nina Baresso 22, Maria Melkon 8, Zeynep Ünlü 8, Safina Adam 2.

Skribent: Dennis Cooper

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

Basketapp
appstoreGoogle

 

Vi gillar basket!

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

Läs Spelet logga

MOLTEN-logo_blå

Wilson_MoreWin_Logo_HR

Stadium

DeRoyal

Detur

 

 

 

adlibris_190x150

Player-CFB-190x190

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info