Hoppa till sidans innehåll
Foto: Linus Dubbelman Malbas i BasketEttan.

Mer sug än på länge i Basketettan

15 NOV 2013 11:51
Det finns platser i Basketligan att ta utan kval. Det nya seriesystemet med Superettan efter jul skapar en tydlig drivkraft. Det känns som om det är mer sug än på länge i serien BasketEttan herr.
  • Skapad: 15 NOV 2013 11:51

Stockholm Eagles har tydligt deklarerat att man vill tillbaka till Basketligan herr så fort som möjligt. Malbas vill också till Basketligan, och ser det gärna gå fort men målet är egentligen inom tre år. 08 Stockholm vill också upp och Alvik har Basketligan herr som en vision.

Men de här lagen behöver slå sådana som Höganäs, Eos, Täby, LF Future och Eskilstuna till att börja med.

Det finns två lag i BasketEttan norra som är obesegrade och har tagit tre raka; Stockholm Eagles och Alvik. Eagles coachas av meriterade Stefan Bergman och har inlett med tre solida segrar. Serben Danilo Toskovic kommer direkt från college i USA och leder laget med cirka 20 poäng och åtta returer per match.

Alvik coachas av Torbjörn Gehrke, liksom Bergman en coach med SM-guld i meritlistan och har också varit assisterande coach Sveriges A-landslag som spelade EM 2013. Alvik har ett mycket ungt lag med undantag av veteranen Fred Drains. 24-årige Richard Hartman har rutin från Basketligan med 08 Stockholm och dominerar just nu Alvik med 16 poäng, tio returer och tre assist per match.

Trea i tabellen är Täby som i våras vann BasketEttan Final Four i dominant stil. Täby har vunnit tre matcher och förlorat en, mot Stockholm Eagles. I Täby spelar bland annat Johan Westerlund, artisten som i glänst för 08 Stockholm och Solna Vikings i Basketligan herr. Han snittar på tre matcher för Täby 28 poäng och sju returer per match och får god assistans av Calle Arnold och Fredrik Rasmusson.

Malbas och Höganäs är obesegrade i BasketEttan södra med fyra vinster vardera. Malbas fick jobba stenhårt för en av de vinsterna då man vände ett 18-poängsunderläge i halvtid till vinst mot Eos. 29-årige australiern John Fitzgerald är fortfarande Malbas ledare med 20 poäng och sex returer per match, men Malbas har också unga spelare på väg uppåt i form Stefan Nguyen, Mario Blazevic, Niklas Sellin och Alexander Nilsson.

Höganäs inledde säsongen genom att slå 08 Stockholm med 71–69 och har följt upp det med tre mera bekväma segrar. Det här är ett lag som knappt förlorade Final Four mot Stockholm Eagles våren 2012 och är klart välskolat.

08 Stockholm har tappat en hel delspelare från förra säsongen då man spelade i Basketligan herr, men har kvar Willy Beck och Nils Hedström samt har värvat George Gervin, som i många säsonger glänst i Norrköping Dolphins. Efter den inledande knappa förlusten mot Höganäs har 08 Stockholm tagit två raka segrar. Erik Andersson är lagets bäste poänggörare men får god hjälp av Mikael Banks och Nils Hedström som dessutom är lagets två bästa returtagare.

I BasketEttan Norr är det just nu sex lag som har lika många vinster som förluster eller bättre. De fyra bästa går till Superettan efter jul och lag som KFUM Umeå och Polisen Basket lär vara med till slutet i kampen om platserna i Superettan.

I Basketettan södra har sex lag fler vinster än förluster och även här finns lag att räkna med. Eos är 3-1 i matcher och kunde ta en 18-poängsledning mot Malbas, där finns kapacitet. Eskilstuna är 2–0 och har spetsat sitt lag med tre unga spanjorer.

Trelleborg är 2–1 och spetsas av Srdjan Vukovic som snittar 29 poäng och elva returer per match. I laget finns också mångfaldige landslagsmannen Plaisir Mukoko och flera andra unga spelare.

 

>>> Klicka här för tabeller och mer information om lagen.

Skribent: Rikard Aspegren
Epost: This is a mailto link

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

Basketapp
appstoreGoogle

 

Vi gillar basket!

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

Läs Spelet logga

MOLTEN-logo_blå

Wilson_MoreWin_Logo_HR

Stadium

DeRoyal

Detur

 

 

 

adlibris_190x150

Player-CFB-190x190

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info