Hoppa till sidans innehåll
Foto: Henrik Smedberg (Basket)

Östersund Basket – seriens yngsta lag

25 SEP 2014 09:05
Östersund Basket är det nya namnet på stadens damlag i basket. Under föregående säsong drev Jämtland Basket Ungdom damlaget men under namnet Jämtland Basket Dam.
  • Skapad: 25 SEP 2014 09:05

För att förtydliga för sponsorer och publik att det har funnits två etablerade föreningar i Östersund sedan 2009, en elitförening och en ungdomsförening, togs på JBU:s årsmöte beslutet om att ändra namn och skapa en tydligare identitet. Östersund Basket har en stor ungdomsverksamhet och de senaste årens framgångar i URM och Scania Cup har rönt stor uppmärksamhet i basketsverige.

Östersund Basket är inne på sitt andra år i den satsning som ska ta upp damlaget till Basketligan inom tre till fyra år. Satsningen bygger på att skapa en träningskultur i föreningen och laget samt att ge erfarenhet på så hög nivå som möjligt till spelare med ligapotential. Föryngringsprocessen startade redan förra säsongen och i år är den än tydligare. Laget består till största delen av spelare som går på basketgymnasiet, NIU Östersund.

Att det vimlar av talang i laget råder det inga tvivel om. Flera av spelarna har landslagserfarenhet och har matchats mot det hårdaste motståndet i sina respektive årskullar genom hela sin uppväxt. Senast i våras blev 98/99-laget tvåa i URM. Nu är det dags att ta nästa kliv och fightas mot äldre motstånd.

Yngst i laget är blott 15-åriga Emilia Axelsson som bor i Hammarstrand. Hon har åkt de tio milen till Östersund för att träna sedan hon var tio år. Emilias målmedvetenhet har även gjort att hon är en viktig kugge i Sverige DU16.

-       Vi vet att de bästa spelarna i landslagen behöver träna och tävla på den här nivån. Vår förhoppning är att Emilia kan komma in och träna med oss minst tre gånger i veckan. Det är trots allt träningen som är viktigast, säger coachen Dennis Cooper.

Lagets kanske viktigaste spelare är Frida Joelsson, 20 år, som gör sin tredje säsong i Basketettan. Hon är generalen i försvaret.

-       Lits bäste försvarsspelare genom tiderna! Frida är ett föredöme när det gäller inställning och mod. Hon både ger och tar smällar utan att blinka en sekund. Om vi kan få våra unga spelare att spela med samma tuffhet så kommer laget att växa snabbt, menar coachen.

För att ge stabilitet till den unga truppen, 17,5 år i snitt, har föreningen tagit hit en amerikansk guard. Jessica Babe är en ”floor-leader” som ska ge trygghet till laget och skapa problem för våra motståndare med sin kvickhet och tuffhet. Trots sina 165 cm så är hon en returtagare av rang och en mycket bra försvarsspelare.

Truppen består av drygt 20 spelare där några spelar i Basketettan och några i division 2. Fyra spelare har dubbellicens och får spela i bägge serierna. Till division 2-laget kommer vi också att slussa in spelare från vårt Utvecklingslag. Vi har även anmält lag till Stockholmsserien samt USM för DU17.

-       Vi vill matcha spelarna mot bra motstånd hela tiden. Det ska bli oerhört spännande att se hur det här laget utvecklas under säsongen. Vi såg ifjol hur spelare tog stora kliv redan till juluppehållet. I år tog vi beslutet att ta in vår import senare så att hon kan vara med och hjälpa vårt unga lag att utvecklas under hela säsongen, avslutar Cooper. 

Skribent: Henrik Smedberg
Epost: This is a mailto link

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

Basketapp
appstoreGoogle

 

Vi gillar basket!

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

Läs Spelet logga

MOLTEN-logo_blå

Wilson_MoreWin_Logo_HR

Stadium

DeRoyal

Detur

 

 

 

adlibris_190x150

Player-CFB-190x190

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info