Hoppa till sidans innehåll

Sanda pressade obesegrade Malbas

02 DEC 2013 12:21
Lördagens drabbning i Basketettan södra mellan Sanda Wolves och Malbas Basket blev en någorlunda dramatisk tillställning där hemmalaget lyckades bevisa för sig själva att tabellen inte alltid är lika med sanningen. Sanda pressade Malbas som ändå vann till sist med 70–62.
  • Skapad: 02 DEC 2013 12:21

Före match vittnade samma tabell om ett Malbas Basket som vunnit alla sina matcher medan hemmalaget, Sanda Wolves – förlorat alla sina. Med andra ord var det inte många som hade lastat in sin årslön på en hemmaseger och tur var väl kanske det med tanke på hur matchen slutade...

Å andra sidan: de som hade gått in med miljonbelopp på en enkel bortaseger satte nog eftermiddagskaffet i halsen både en och två gånger denna första adventshelg när vargarna från berget i Huskvarna satte tänderna i benen på pågarna från Malmö och vägra släppa taget.

Matchen inleddes i ett ursinnigt tempo och bägge lagen presterar högklassiga spel.

Högklassigast i bortalaget denna eftermiddag var Niklas Sellin som redan här i början av matchen inledde det som sedermera summerades till en förstaklassig prestation i form av bl.a. 33 poäng. Sanda Wolves är som sagt inte sämre och sätter även dem upp spel som sannerligen inte speglar deras tabellplacering: här fanns det kvickhet, försvarsspel, offensiv excecution och högprocentigt skytte – 23-25 till Malbas efter Q1.

Efter den skyttefesten i Q1 dras försvarsskruvarna åt betänkligt under matchen andra fjärdedel något också periodsiffrorna, 10-9 till hemmalagets favör, vittnar om.

I pausen hör vi genom väggarna uppe i Sandahallen att motståndarlagets är allt annat än nöjd med sitt lags prestation vilket naturligtvis är en stor komplimang till Sanda Wolves som faktiskt är anledningen till frustrationen i bortalagets omklädningsrum.

För Sanda Wolves del avhandlas nästan uteslutandes det faktum att vi befunnit oss i denna situation tidigare (starkt spel och nästa helt lika på resultattavlan, vi minns Eos, vi minns Trelleborg..) för att bara se detta fina spel försvinna lika snabbt som ett studiebidrag de första fem minuterna av andra halvlek.

När vi lämnar innandömet av Sandahallen och gör oss redo för Q3 är vi överens om att det är slut med detta nu.

Istället fortsätter hemmalaget sätta tryck i både försvarsspel och offensiv transition, men till slut är det ändå Malbas Basket som i ärlighetens namn kör den här bilen kallad – match.

Sanda Wolves vägrar dock någon gång under matchen erkänna sig besegrat och att förlusten till slut stannar på åtta poäng får uteslutandes tillskrivas detta faktum: Sanda Wolves ger aldrig upp!

Under hela matchen har vi problem med Malbas Basket ”stora” spelare i form av nämnde Sellin samt Sebastian Persson.

Dessa bägge herrar gör totalt 53 av Malbas totalt 70 poäng och aldrig någon gång under hela matchen är vi riktigt nära att få kontroll på någon av dem. Att dessa bägge herrar ”tvingas” spela 38 respektive 33 minuter för att laget Malbas Basket ska kunna betvinga Sanda Wolves denna eftermiddag får ändå anses vara en fjäder i hatten för vårt unga Sanda-garde.

Enda sättet att stoppa dem stavas f-o-u-l och föranleder att Malbas Basket beträder välgörenhetslinjen 25 gånger varav 18 av dessa försök är lika med nätrassel.

Sanda Wolves motsvarande siffror är nio försök och fem satta och då räknar vi snabbt ut att bara i straffkasten skiljer det 13 poäng mellan lagen. Vidare vittnar nio straffkast en del om vår ”icke-aggressivitet” och tittar vi vidare i statistiken finner vi svaret i antal skjutna trepoängare: 22 stycken.

När vi väl tar oss till korgen så gör vi det med någon form av rädsla över att bli blockad och det är synd.

Synd i den bemärkelsen att om vi väl bestämmer oss för att ta bollen till korgen så innehar Sanda Wolves förmågan att bokstavligen hoppa över sina motståndare för att komma hela vägen upp till ringen.

Och om vi nu mot förmodan skulle bli blockade: so what?

Vi behöver bli ännu tuffare, ännu modigare. Vi behöver helt enkelt skjuta mer straffkast för att vinna matcher på denna nivå (Basketettan) och då kan vi inte gömma oss bakom trepoängslinjen, i synnerhet inte om motståndaren har lagfoul efter två (!) minuter som var fallet i Q3.

Tänk om vi hade kunnat vara lika modiga med boll som vi är utan?

Vad menar jag med det?

Jo, för andra matchen i rad (senast mot Eos också) så plockar vi oerhört mycket offensiva returer (15 stycken mot Malbas Basket) och har vi modet att sticka in hakan i detta moment så borde vi kunna göra det med boll också. Den dagen då vi lyckas på ett bättre sätt lyckas kombinera ett ”attackspel till korgen” med skytte utifrån” är också den dagen pojkarna kommer vinna sin första match i årets Basketettan-spel.

Jag är helt övertygad.

Skribent: Dennis Aulander

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

Basketapp
appstoreGoogle

 

Vi gillar basket!

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

Läs Spelet logga

MOLTEN-logo_blå

Wilson_MoreWin_Logo_HR

Stadium

DeRoyal

Detur

 

 

 

adlibris_190x150

Player-CFB-190x190

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info