Hoppa till sidans innehåll

Seger i Östersund Baskets historiska match

30 SEP 2014 08:13
I den första matchen i Basketettan under Östersund Baskets namn kunde hemmalaget till slut dra det längsta strået. Men det var gästande Blackeberg som tog tag i taktpinnen direkt från start. Efter två treor och en fast break layup tvingades hemmacoac
  • Skapad: 30 SEP 2014 08:13

Östersund Basket – Blackeberg 56-54 (8-12, 14-18, 16-11, 18-13)

 

Spelet under den första perioden präglades av att det var en premiärmatch och tempot trissades upp utan att något av lagen hittade någon rytm. Östersundarna kunde dock knappa in Blackebergs försprång till 8-12 i periodpausen. Under den andra perioden började Östersund få fason på sitt anfallsspel och kunde attackera korgen för att hitta passningar till skyttarna. Tack vare bra offensiv returtagning kunde Östersundarna vara kvar i matchen trots att skottprocenten inte var godkänd. Blackeberg gjorde ett mini-ryck upp till åtta poängs ledning i halvlek. Starkast i borta laget var Gunesh Özturk med 8p och Linnea Rosendal med 11p efter 3/3 bakom trepoängslinjen.

I hemmalagets omklädningsrum pratades det om att det är ok att misslyckas i anfallet bara man vågar försöka, däremot behöver försvarsarbetet alltid vara skarpt. Det pratades om att hungern efter bollen och vakenheten kunde komma att avgöra matchen.

Efter fem minuters spel ledde stockholmarna med 28-37 och matchen såg ut att försvinna bort från jämtarna. En zon skulle ändra matchbilden, Blackeberg kom till skott utifrån mot zonen men kom inte åt returerna. Östersund kunde börja springa och fick i några enkla poäng. Ledningen hade krympt till blott tre poäng i periodpausen och det var härligt att se de unga Östersundsspelarna brinna av iver inför avgörandet.

I mitten av fjärde perioden hade matchen vänt och Östersund ledde matchen för första gången vid 47-45. Blackeberg tvingades ta en time-out för att prata om hur de skulle lösa zonen. Efter time-outen valde Östersund att gå till man-man-försvar och försöka höja tempot ytterligare. När tre minuter av matchen återstod gick så hemmalaget tillbaka till sin zon som fungerat så förträffligt tidigare i matchen. Men försvaret lyckades att släppa superskytten Linnea Rosendal vid tre anfall i rad och med de nio poängen vändes matchen till bortalagets favör igen. Tack vare att Jessica Babe kunde komma till straffkastlinjen och att 15-åriga Emilia Axelssons viktiga trepoängare satt klockrent vändes pendeln återigen. Cecilia Nordin satte ett av två straffkast och gav hemmalaget en tvåpoängsledning med 24 sekunder kvar att spela. Cecilia fick också specialuppdraget att absolut inte tillåta något trepoängsförsök från Linnea Rosendal. Östersundslaget hade två fouls att ge men använde sig inte av de livlinorna. Det gick dock vägen i alla fall och till en jublande publik kunde Östersund kämpa till sig årets första seger.

I Blackeberg var Linnea Rosendal outstanding med 6/9 trepoängare och totalt 23 poäng. Laget sköt hela 37 gånger bakom linjen och slutade på duktiga 37 %. Hemmalagets vinstrecept blev returtagningen och straffkastskyttet. Bäst i dessa två kategorier var Jessica Babe med 13 returer och 11/14 från straffkastlinjen. Plus i hemmalaget även till Alle Andreou och Emilia Axelsson som landade på 11 p var.

Det som imponerar mest med detta unga Östersundslag är förmågan att resa sig. Trots att spelet var krampaktigt under stunder kunde premiärnerverna till slut besegras och med ren vilja och beslutsamhet kunde laget tillsammans hitta en snirklig väg till en seger. Nu ser laget fram emot träningarna i veckan med full trupp igen efter alla sjukdomar. Förberedelser som kommer att behövas inför nästa helgs matcher mot Fryshuset och Central.

 

Poänggörare Östersund: Jessica Babe 18, Alle Andreou 11, Emilia Axelsson 11, Cecilia Nordin 9, Olivia Björk 3, Emelie Aronsson 2, Sanna Edström 2.

 

Poänggörare Blackeberg: Linnea Rosendal 23, Gunesh Özturk 11, Angelica Onevi 10, Victoria Mampuya 4, Serah Engström 4, Frida Johnsson 2.

 

Skribent: Henrik Smedberg
Epost: This is a mailto link

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

Basketapp
appstoreGoogle

 

Vi gillar basket!

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

Läs Spelet logga

MOLTEN-logo_blå

Wilson_MoreWin_Logo_HR

Stadium

DeRoyal

Detur

 

 

 

adlibris_190x150

Player-CFB-190x190

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info