Hoppa till sidans innehåll

Spektakulär avslutning när Jämtland besegrade Järva

03 MAR 2014 16:49
Mycket talade för en jämn match mellan Jämtland och Järva. Lagen hade inför matchen lika många poäng och det föregående mötet var en jämn batalj som stockholmarna vann från straffkastlinjen. Nu lyckades Jämtland hålla undan och vann med 48-47.
  • Skapad: 03 MAR 2014 16:49

Jämtland startade matchen bra och Järva tvingades till en tidig time-out vid 8-0. Jämtland fortsatte att skapa bra lägen men var lite för stressade och okoncentrerade vid avsluten. Men laget tog fem offensiva returer och kom på så vis till fler avslut än Järva i den första perioden som slutade 15-11 efter att bortalaget kommit in i matchen. Järva hade en tuff bussresa (ur ett Stockholmsperspektiv…) i benen och kanske var det därför de inte riktigt var på tårna i matchens inledning.

 

I den andra perioden kliver Järvas toppspelare fram. Luciana Johnson attackerar korgen och Emelie Enjebo kommer till straffkastlinjen. Viktigast för bortalaget var nog ändå Ebba Stenmans 11 returer i den första halvleken. När jämtarna dessutom gör mängder av tekniska fel under samma period så vände Järva på steken och gick till halvtidsvila med 21-25. Som ni förstår av siffrorna så var ändå coacherna hyfsat nöjda med försvarsspelet. Jämtland varvade man-man och zon vilket ibland förvillade både anfallande och försvarande (!) lag.

 

I halvtidspausen pratade Jämtland om att vi var glada att fortfarande vara kvar i matchen trots ett totalt anfallshaveri under den andra perioden. Vi bestämde oss för att gå ut och agera som basketspelare och ta för oss. Vi har visat för oss själva under säsongen att vi har en hög högsta nivå. Vi skulle gå ut och ha kul!

 

Jämtland började andra halvan bäst och tog tillbaka ledningen efter fem minuter då Frida Joelsson, Danielle Elvbo och Tanisha Woodard gått i bräschen för hemmalaget. Järva ville dock inte ge sig utan de visade med all tydlighet att detta skulle bli en match där inget av lagen ville vika ner sig. Bägge lagen hade problem med att komma till enkla avslut och mycket talade för att kampmomentet skulle bli avgörande. 34-33 inför sista avgörande perioden.

 

Matchen var helt jämn, Järva tog över ledningen i den 32 matchminuten. En ledning som de höll ända till den 37:e. Emelie Enjebo var stark och gjorde hela 10 poäng i sista perioden. Spänningen var på topp inför matchavgörandet. Än mer spännande blev det när hemmalagets coach visades av banan efter sin andra tekniska foul. Den första fick han i den första halvleken då Jämtland hade sex spelare på banan. Den andra när han för första gången i matchen gestikulerade kring en utebliven foul. Ibland går det fort i basket. Frågan var nu hur hemmalaget skulle reagera i detta kritiska skede av matchen.

 

Jämtland gick ihop som grupp. Laget kommunicerade med varandra och koncentrationsnivån höjdes. När Erica Gavelin satte en trepoängare för att återta ledningen eldades även publiken igång. Inför den sista minuten ledde Jämtland med fyra poäng och hade bollen. Skottet missades men hemmalaget tog den offensiva returen och foulades. Med 36 sekunder kvar ville Jämtland spela ett långt anfall. Danielle hade bollen vid sidoinkastet, hennes försvarare hjälpte till med ryggen mot inkastaren för att försvåra passningen in. Elvbo passade hårt i ryggen på försvararen för att få tillbaka bollen men den studsade fel och Järva fick istället chansen till ett anfall. Enjebo stänkte i en trepoängare och ledningen var ner i en poäng med nio sekunder kvar och Jämtland tog time-out för att få flytta upp bollen.

 

Järva hade bara tre lagfouls och var tvungen att foula snabbt för att få stopp på klockan. Tanisha lyckades undvika att bli foulad och skulle dribbla bort ytterligare sekunder då hon halkade på golvet och bollen rullade mot den jämtländska korgen och sekunderna tickade på. Cecilia Nordin gjorde en heroisk störtdykning mellan två järvaiter och det dömdes uppkast med 0,9 kvar på matchuret. Pilen var i Järvas riktning och de skulle efter time-outen få en chans att avgöra.

 

Jämtland hade fouls att ge men fick passa sig för att foula innan passningsmottagningen eller under skottförsöket. Luciana Johnson foulades inte men hon tvingades använde en dribbling för att få till ett avslut och då var det för sent. Jämtland vann återigen en rysare på hemmaplan med en poäng, 48-47.

 

Matchen var Tanisha Woodards sista för hemmalaget och den kunde inte ha slutat bättre. Det var Hollywoodklass på avslutningen och det var extra kul att tjejerna fick avgöra matchen på egen hand. Frågan är om det ens behövs en coach?

Tanisha var återigen poängbäst och tog några matchavgörande steals i avslutningen. Hennes rad under säsongen stannade på: 16p, 7,5r, 5st, 5ass och 1,5 bl. Ett väl utfört arbete! Frida Joelsson tog 15 returer och har på de fyra senaste matcherna denna returrad: 15,16,14,15! Imponerande är ett för svagt ord i detta sammanhang.

 

Nu väntar tre bortamatcher innan säsongen avslutas hemma i Sporthallen mot Uppsala den 29/3 då vi har vår avslutande basketfest. Våra sponsorer bjuder på gratis inträde för alla. Vi siktar på ett publikrekord för jämtländsk damidrott.

Vi ses då!

Jämtland – Järva 48-47 (15-11,6-14,13-8,14-14)
Jämtland:
Tanisha Woodard 18, Frida Joelsson 7, Danielle Elvbo 7, Erica Gavelin 6, Alexandra Andreou 4, Elin Glantz 4, Emelie Aronsson 2.
Järva Devils: Emelie Enjebo 25, Luciana Johnson 10, Stina Petersson 7, Ebba Stenman 5.

Skribent: Dennis Cooper

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

Basketapp
appstoreGoogle

 

Vi gillar basket!

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

Läs Spelet logga

MOLTEN-logo_blå

Wilson_MoreWin_Logo_HR

Stadium

DeRoyal

Detur

 

 

 

adlibris_190x150

Player-CFB-190x190

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info