Hoppa till sidans innehåll

Superettan dam-premiär!

09 JAN 2015 12:28
Imorgon är det premiär för Superettan med de 8 lag som avancerat från Basketettan dam och herr. Högsbo Basket var obesegrade pådamsidan under hösten och vi har tagit pulsen på coach Andreas Johansson inför seriestart
  • Skapad: 09 JAN 2015 12:28

I helgen startar Superettan för dam och herr. På herrsidan var det en succé redan i fjol, och nu i år blir det alltså Superetta även för damer. 
De lag som inte spelar i Superettan fortsätter spela i norra respektive södra serien. 

 

Syftet med att starta Superettan för dam och herr är att höja kvalitéten på Basketettan och minska gapet till Basketligan. Vår förhoppning är att det skapar jämna och bra värdematcher, säger  Henrik Smedberg på tävlingsansvarig på SBBF.


Superettan dam PREMIÄR i morgon: 
12:00 Wetterbygden - Central
13:00 BG - Luleå - BG Mark
15:30 Norrort - Lobas

Högsbo Basket har alltså varit obesegrade under säsongens första halva och coach Andreas Johansson berättar om hösten och hur förväntningarna ser ut inför våren.

Kan du berätta lite om höstens säsong?
-   Det har gått över förväntan. Vi hade inte trott att vi skulle vara obesegrade nu fram till nyår det har varit väldigt positivt och utvecklande. Vi har ett lag men många unga tjejer men också tre stycken aningen äldre spelare med mer erfarenhet. De har varit väldigt betydelsefulla för laget då de bidragit med erfarenhet och låtit dem unga ta plats och göra sin grej.  

 


-   Södra Basketettan är på många sätt en utvecklingsserie med många unga spelare i alla lagen och det har ibland varit lite av ett problem att det varit lite för ungt. Jag tror det är viktigt att jobba med att få en bra blandning av ”gammalt” och ungt i serien framöver, behålla spelare längre.

Hur ser ambitionerna för Superettan ut under våren?
-   Det är en svår fråga... Vi siktar främst på att se hur vi mäter oss mot de andra lagen i den nya serien. Hittills har vi varit obesegrade i Basketettan södra och det återstår att de om vi kan placera oss i topp mot lagen från norra också.  
Vi får se under vårsäsongen om vi är redo att sikta mot damligan redan nästa säsong eller inom ett par år. *

Vilka tror du kommer att stå för tuffast motstånd under våren?
-   Central kan bli tufft med många tjejer med bakgrund i ”ligan”, lite beroende på vilket lag de ställer upp med. Även BG Luleå har många talangfulla tjejer och kommer att bli spännande att möta, avslutar coach  

 

Upplägg Superettan dam:
Under hösten som gick spelades som vanligt matcher i grundserien i Norra respektive Södra Basketettan dam (BED) men dock endast enkelmöten.

De lag som placerat sig 1-4 i tabellen när höstsäsongen var över avancerar till Superettan dam. (SED)
Viktigt att veta är att samtliga 8 lag (4 st från Norra + 4 st från Södra) tar med sig poäng och resultat från inbördes möten i respektive BED. Dessa lag möter man en gång i SED men övriga fyra lag (från den andra BED) möter man i dubbelmöten. De två högst placerade lagen i SED avancerar till BLD kvalserie tillsammans med de lag som inte kvalificerat sig till slutspel i BLD om två platser i BLD kommande säsong.

 

Superettan

Bilden visar upplägget i Basketettan dam (BEH), serien under Superettan.
Skribent: Elin Hernerfors

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

Basketapp
appstoreGoogle

 

Vi gillar basket!

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

Läs Spelet logga

MOLTEN-logo_blå

Wilson_MoreWin_Logo_HR

Stadium

DeRoyal

Detur

 

 

 

adlibris_190x150

Player-CFB-190x190

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info