Hoppa till sidans innehåll
Foto: Akropol l, Basketettan 2014.

Viktig seger för Akropol i toppmötet

03 FEB 2014 10:43
Förväntningarna inför söndagens toppmöte mellan Akropol och Alvik var höga – och det med rätta. Och efter en tät och välspelad match inför mycket publik i Rinkeby Ungdomens Hus vann till slut hemmalaget med 67-58 och skaffade sig därmed ett visst andrum i tätstriden i damernas norra basketetta.
  • Skapad: 03 FEB 2014 10:43

Det är jämnt i toppen av damernas norra basketetta, och varje match är minst sagt viktig. Inför söndagens match ledde Akropol förvisso serien med Alvik på tredje plats – men med lika många förluster och tre matcher mindre spelade. Vid en vinst hade bortalaget således haft goda chanser att inom några veckor ta över serieledningen.

Alvik började matchen bäst, men bägge lagen hade svårt att göra poäng i en första period som präglades av tufft försvarsspel och missade skott. Efter tio minuter var ställningen 8-13 i Alviks favör. Så här långt hade seriens bästa poänggörare Nina Baresso inte lyckats få i bollen, trots ett antal lägen. Det var istället Maria Melkon som såg till att hemmalaget inte hamnade alltför långt efter i poängprotokollet, både i form av poäng och returer.

Även andra perioden var svängig till sin karaktär. Akropol började förvisso bäst och kom ikapp, varpå Alvik gjorde ett nytt ryck. Med två och en halv minut kvar av halvleken ledde bortalaget med 13 poäng. Då – äntligen – lossnade det för Nina Baresso, som tillsammans med Cissi Ferm och Maria Melkon såg till att underläget snabbt reducerades till ynka en poäng i paus.

Andra halvlek visade sig bli lika intensiv som den första, och under de första minuterna följdes lagen åt. Efter några viktiga poäng av bland annat Özlem Alkan och Maria Melkon i mitten av perioden lyckades dock Akropol sno åt sig en tiopoängsledning, som man behöll perioden ut.

Alvik hade dock långt ifrån gett upp, och började också fjärde perioden i ett rasande tempo. Efter sju raka poäng i inledningen av perioden var det utan tvekan match igen, och med fem minuter kvar att spela ledde bortalaget med tre poäng, detta bland annat efter fint skytte av Anna Lundqvist.

Mycket kan dock som bekant hända i basket, och efter en tung trepoängare av Özlem Alkan var matchen återigen helt jämn.

Slutminuterna blev ett ställningskrig, där kyla i anfallsspelet och Nina Baressos fina straffkastskytte  fällde avgörandet till Akropols fördel. Alvik fick inte till någon riktig press, och hemmalaget kunde vinna med 67-58!

Bästa poänggörare var i Akropol Nina Baresso med 24 poäng, Cecilia Ferm 14 poäng och 13 returer, Özlem Alkan, 13 poäng samt Maria Melkon med fina 12 poäng och 8 returer.

I bortalaget imponerade Klara Lundqvist med 17 poäng och 9 returer, tätt följd av Anna Lundqvist med 13 poäng och 5 returer samt Nathalie Schönberg med 9 poäng. 

Skribent: Henrik Schöldström

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

Basketapp
appstoreGoogle

 

Vi gillar basket!

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

Läs Spelet logga

MOLTEN-logo_blå

Wilson_MoreWin_Logo_HR

Stadium

DeRoyal

Detur

 

 

 

adlibris_190x150

Player-CFB-190x190

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info