Hoppa till sidans innehåll
Jämtland Dam, Basketettan.

Vinden har vänt för Jämtland Dam

05 DEC 2013 14:36
Jämtland tog sin femte raka seger och besegrade Alvik med 78-57. Matchen var dock jämn ända in mot slutet men en fenomenal avslutning av jämtskorna gjorde att de kunde defilera sista minuterna till stående ovationer från Tegeltemplets publik!
  • Skapad: 05 DEC 2013 14:36

För en dryg månad sedan körde Alvik över Jämtland med siffrorna 63-40. Jämtland hade stora problem med att ens få in bollen på inkast och totalt hade laget 38 turnovers i den matchen. Sedan dess har laget vunnit sin första match, tagit in Anne Farrell, och vunnit stort mot lagen i den nedre delen av tabellen. Nu var det dags för examen mot tuffast möjliga motstånd igen. Alvik som har stressat sönder sina motståndare och bara förlorat en match under säsongen. Alvik som vid vinst skulle gå upp i serieledning med en match mindre spelad.

Jämtlands gameplan var att hålla huvudet kallt och hålla upp blicken samt att få in bollen inside. Den första perioden startade i ett furiöst tempo. Alvik spelade man-man på hela banan och intensiteten var påtaglig. Matchbilden var helt klart i Alviks favör. Efter en tidig time-out försökte Jämtland hitta sitt tempo i matchen. Vi spelade lite mer set-plays än vanligt och vi kunde börja andas normalt igen. 15-17 efter första perioden och även jämnt i returtagningen.

Under den andra kvarten så tog Jämtland tag i taktpinnen. Främst genom ett solitt försvar och stark returtagning. Frida Joelsson plockar ner fem returer i perioden samtidigt som Tanisha Woodard gör fyra steals i vår zonpress. I Alvik så spelade guarden Klara Lundqvist bra och var hundraprocentig på nio poäng. Men Jämtland släpper bara in åtta poäng i perioden och ställningen är 30-25 i pausen.

Alvik pratar lite längre än oss i periodpausen och kommer ut med ett hyperaggressivt försvarsspel. På fem minuter så har de kommit i kapp och förbi och leder med 39-38. Frågan var nu om vi skulle fortsätta att vara stressade eller om vi skulle klara av att hålla oss kalla och se hela golvet för att göra nästa baskethandling. Och som vi levererar på det! Helt plötsligt skickar vi långa passningar till fria lay-ups och vi är tillbaka i förarsätet. Vi gör 15-7 på de sista fem och leder med 53-46 inför upplösningen.

Alvik börjar nu att söka traps i sin press och vi gör några turnovers. Men vi manar till lugn och påminner om att hålla upp blicken. Bakom varje dubbling så finns ett bra målläge två passningar bort. Vi lyckades med bedriften att göra poäng på en fri lay-up där samtliga spelare rört bollen utan att den vidrörde marken. Jag lovar att Krutov, Makarov och Fetisov skulle varit imponerade! När vi kunde slå pressen några gånger så var matchen i hamn. Vi avslutar matchen med att använda skottklockan till max och sätter två treor på buzzern. Segersiffrorna blir 78-57.

Jämtland skjuter med högre procent i samtliga kolumner och 51% på tvåor, 35% på treor och 78% på straffkasten är riktigt bra. Dessutom vinner vi returer- assist- och turnoverkolumnerna. Vi har idag 19 turnovers mot 38 för en månad sedan. Anne Farrell är förstås en stor skillnad mot förra matchen. Hon gör återigen en dubbel/dubbel (24p/10r). Även Frida Joelsson saknades vid förra mötet och hon gör 12/12. Erica Gavelin skjuter i 13 pinnar och är 75%-ig bakom trepoängslinjen. Tanisha Woodards rad på 13p, 11 ass., 8r och 7st går inte av för hackor. Men alla som är inne på banan bidrar och vågar. Och det är där som den stora skillnaden är från förra mötet. Idag vågade vi vara basketspelare, hålla huvudet kallt och se banan för att utföra nästa bra baskethandling. Och det är därför vi tränar! För att vara basketspelare.


Jämtland – Alvik 78-57 (15-17, 15-8, 23-21, 25-11)

Poäng, Jämtland:  Anne Farrell 24, Tanisha Woodward 13, Erica Gavelin 13, Frida Joelsson 12, Danielle Elvbo 8, Elin Glantz 4, Sara G-Karlsson 4.

Alvik: Nathalie Schönberg 12, Klara Lundqvist 9, Anna Lundqvist 7, Lisa Sjösteen 7, Tyra Carlsten-Handberg 5, Maraki Assefa 4, Sara Jörgensin 2.

Skribent: Henrik Schöldström

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

Basketapp
appstoreGoogle

 

Vi gillar basket!

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

Läs Spelet logga

MOLTEN-logo_blå

Wilson_MoreWin_Logo_HR

Stadium

DeRoyal

Detur

 

 

 

adlibris_190x150

Player-CFB-190x190

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info