Hoppa till sidans innehåll

15 (!) missade straffkast - då blir det svårt

03 MAR 2012 10:41
Återigen en jämn match och återigen förlust. Vad säger man? Fram till matchen igår så var vi det lag i årets liga som förlorat flest matcher med fem poäng eller mindre, närmare bestämt sju stycken och igår kom alltså den åttonde…
  • Uppdaterad: 20 MAR 2012 13:41

Det går naturligtvis att prata en hel del om otur men med en strålande sol som pockar på uppmärksamhet därute över den Stora Sjön här i Östersund, så vaknar vi dag upp till kaffet och tvingas inse faktum: otur, javisst, säkert en hel del.

Oskicklighet? Ja, mycket.

Skjuter man straffkast (missade femton stycken, ja, du läste rätt: f-e-m-t-o-n) som vi gjorde igår mot Borås och dessutom har 19 turnovers, då vinner man inte matcher i årets Basketliga, för det är samma liga alldeles för stark, talangfull och kompromisslös för.

Matchen i sej tycker jag bär en internationell prägel inledningsvis.

Bägge lagen är kompakta defensivt och hade du frågat någon innan matchen, så hade det nog inte varit många som trott på det scenariot med två av Basketligans skickligaste och starkaste lag offensivt som aktörer.

Stefan Hellgren, som för övrigt gjorde sin bästa basketmatch undertecknad sett honom spela, slår an ton genom att bosätta sej i Omar Krayems ”underwear” och lyckas på så sätt begränsa Borås fart.

Bägge lagen får verkligen slita för sin målproduktion framåt och det är inte förrän Brynjar och Johan stänker i ett par trepoängare som endera laget lyckas rycka lite i poängprotokollet.

Borås och coach Ryan lyckas efter detta i sin tur dra ner vårt tempo genom att framgångsrikt spela en slags zonpress ner i en traditionell zon, detta i kombination med att vi återgår i gamla synder defensivt medför att Borås kan gå till halvtidsvila med två poäng upp, 41-39.

Gästerna inleder andra halvan klart pålitligast och redan någon minut in i densamma tvingas vi till timeout för att diskutera igenom ”what the heck’s going on”?

Underläge med tio poäng slår inte ner modet på oss och är det något jag är riktigt stolt över så är det just detta: Jämtland Basket ger aldrig upp!

Underläge med tio poäng har hastigt och mycket lustigt vänts till tre poängs ledning inför den sista akten och publiken, denna fantastiska, magiska och starka hemmapublik i anrika Tegeltemplet, har återigen fått en anledning att vittra struparna!

Q4 inleds med att vi hamnar i en miss-match-situation mellan Stefan och Mike Palm som renderar Stefan en osportslig foul med två straffkast och bollen vid sidan som följd, inte mycket att säga om.

Däremot är det väl ingen underdrift att hävda att det var svårt för spelarna att hålla den nivå som det gråa laget bestämt sej för att sätta upp eller vad sägs om 52 foul och 72 straffkast? När tog en basketmatch 130 minuter att spela färdigt senast som inte gick till förlängning?!

Hur som helst: denna match går ner till sista possession och det är vi som har den med 20 sekunder kvar och underläge med två poäng efter att Chris McKnight missat en tuff tvåa.

Bollen hamnar i händerna på Brynjar som säkert har goda avsikter när han ger sej av mot fiendeland. Tyvärr vill det sej inte bättre än att han i sin iver dribblar bollen på sin ena 47: a. Borås boll varpå vi foular en för dagen skakig, straffkastskjutandes Mattias Göransson.

Han sätter en och drygar således ut ledningen med en poäng, totalt tre, när vi återigen går till anfall.

Då visar Milos Paravinja att han spelat boll ute i stora vida världen förr och foular innan vi ens hinner tänka tanken att få iväg en trepoängare. Vi sätter den första och missar den andra med flit för att i ett desperat sista försök få tillstånd en förlängning på de 1,7 sekunder som är kvar att spela.

Trots en ”bra miss” av Brynjar (det var väl den enda straffmissen som var bra) så är vare sej J’son eller BT riktigt nära att tippa i bollen och istället kan Chris McKnight färdigställa slutresultatet från straffkastlinjen på andra sidan, 80-76 till våra gäster.

Trots att vi inte lyckats träffa havet från båten de senaste matcherna, trots att vi förlorat ett par sekunddraman den senaste tiden, trots att vi hamnar på efterkälke i matcherna så står vi där ändå gång på gång och ger oss själva chansen att vinna basketmatcher när det ska dra ihop sej.

För mej vittnar detta om moral, stolthet och cahones modell större.

Tyvärr har vi blivit varse att dessa tre ingredienser inte räcker för att baka kaka, utan skicklighet (t.ex. i-n-t-e missa femton straffkast) så är det ändå ingen som springer häcken av sej för att köpa vår kaka och det måste vi vara ärliga att erkänna.

Att en dag som denna prata i termerna om att vi fortfarande har chansen är något naturligtvis vi måste göra, av en väldigt enkel anledning: vi har nämligen fortfarande chansen.

Och så länge vi har den, så kommer vi förbereda oss därefter.

Jämtland Basket - vi ger oss aldrig!

 

 

 

Skribent: Peter Johansson
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info