Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulrich Schulte

Årets match i Södertälje på lördag

23 FEB 2012 20:41
Det är dags för den stort emotsedda matchen och seriefinalen mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins. När Kings skall försvara sin hemmaplan, där de inte förlorat sedan 14 oktober, gör man det bland annat med två spelare som fått sin basketuppfostran i Norrköping; Adnan Chuk och Jesper Andersson.
  • Skapad: 23 FEB 2012 20:41

Man behöver inte se matchen med varken Södertälje- eller Norrköpingsögon för att inse att lördagens drabbning är säsongens match så här långt i den stenhårda basketligan.

Kings kan räkna med ett starkt publikstöd eftersom det är gratis inträde till matchen, som sponsras av både företag och enskilda personer.

Det är ettan och tvåan i tabellen som skall göra upp och vinnaren på lördag tar ett stort kliv mot, om inte seriesegern, så en av de eftersträvansvärda topp två placeringarna i grundserien.

Tolv raka på hemmaplan är ett starkt facit för Kings. Det är sådant som bidrar att man kan toppa tabellen, men att en trettonde är given går inte att säga med den liga vi har i år. Vi såg i tisdagens omgång vad som kan hända. Då föll det stjärnspäckade Dolphins på hemmaplan mot ett Uppsala utan sin stjärna Johan Jeansson.

Dolphins har haft sin beskärda del av bekymmer under säsongen, men ligger trots det jämsides med Kings i tabellens topp. Det är förstås ett tecken på den kapacitet som laget har.

De senast inkomna i Dolphins, Gordon Watt och Randall Hanke, gör Dolphins lag komplett, men genomgående bäst under säsongen har Dee Ayuba varit. Styrkan i laget är annars tyngden, erfarenheten och att det finns så många potentiella matchvinnare i Dolphins att det inte ens går att räkna upp alla.

Ändå har varken Anton Saks, Micke Lindqvist eller Martin Ringström visat upp sig från sin bästa sida, men man kan lugnt räkna med att det kommer.

För två av Kingsspelarna, Adnan Chuk och Jesper Andersson, handlar det på lördag om att de ställs mot sin moderklubb. Medan Adnan började spela basket först som 13-åring i Söderköping och två år senare flyttade över till NUBF, är Jesper Andersson en tvättäkta Norrköpingskille.

Det blev totalt två säsonger för Jesper i Dolphins i ligan, en före hans år i USA och en efteråt, och sedan kom han till Kings via spel i flera svenska klubbar. Adnan spelade fyra år med Dolphins och landade i Kings efter två säsonger utomlands och två i Jämtland.

Är det extra känsloladdat att möta sin gamla klubb?

Adnan: Det är alltid lite speciellt att möta Norrköping eftersom det är min moderklubb. Även om det numera bara är Fred Drains och coachen Paul Burke kvar av de som jag spelat med.

Jesper: I början kändes det extra mycket och särskilt att komma till gamla Mässhallen i Norrköping, men inte numera.

Vilket är bästa minnet från Norrköpings-tiden? 

Adnan: Två saker; att vi var i två finaler (men föll i båda) och att jag fick vara med när vi besegrade CSKA Moskva i en match.

Jesper: En speciell händelse var när Dolphins vann SM-guld i Himmelstalunds ishall inför 6000 åskådare, fast då satt jag i publiken.

Vad kan man säga om dagens upplaga av Dolphins? 

Adnan: Med massor av importer och flera svenska landslagsspelare kan man inte säga annat än att de har ett superlag. Dessutom ljuger aldrig tabellen.

Jesper: I början av säsongen såg de loja ut, men nu har de ett annat lag, har fått ordning på saker och ting och verkar ha hittat en stabilitet.

Vilket lag skall man hissa varningsflagg för i slutspelet?

Adnan: Som ligan har utvecklats kan jag faktiskt inte plocka ut någon. Dessutom är ju transferfönstret öppet ett tag till och därmed möjlighet att förstärka. Som det ser ut nu kan allt hända, t o m att lagen 5-8 i grundserien blir de som spelar semifinal!

Jesper: Jag tycker nog att Sundsvall har smugit under radarn. De har haft en massa skadebekymmer men blir att räkna med, särskilt om de får tillbaka sin kanske bäste spelare, Pavel Ermolinskij.


Foto: Ulrich Schulte

Skribent: Tapio Joulamo
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info