Hoppa till sidans innehåll
Foto: Karin Schulz

Dolphins vann seriefinalen och bröt Kings hemmasvit

25 FEB 2012 19:47
Det var en ovanlig men härlig känsla att komma in i Täljehallen med tanke på att 1.854 personer hade kommit för att se Kings möta Dolphins. Hemmalaget hade ledningen under större delen av matchen men fick till slut se sig besegrade, mycket på grund av Dolphins brutala skytte i förlängningen. Matchen slutade till sist 78-87.
  • Skapad: 25 FEB 2012 19:47

Efter matchen hade Kings coach Vedran Bosnic ett långt samtal med sina spelare. 

– Vi pratade om misstag. Vi är ett lag som fortsätter överraska alla och anledningen till det är att vi fokuserar i 40 minuter. Jag är verkligen inte besviken på hur gärna killarna ville vinna den här matchen. Jag kan verkligen säga att vi spelade bra försvar med tanke på att Norrköping bara gjorde 69 poäng. Men…, å andra sidan, vi kan inte tillåta 19 turnovers, 17 offensiva returer för Norrköping och dessutom missa sju straffkast. Om vi spelar så kan vi förlora mot alla lag i ligan. 

Det var Kings som började matchen bäst och som såg till att skaffa sig en ledning som man länge behöll. Hemmalagets intensiva försvar gjorde det svårt för Dolphins att komma till avslut i anfallsspelet. Dessutom hade Dolphins problem med skyttet och under den första quartern satte man endast 20 procent av sina tvåpoängsskott.

Men Oladapo Ayuba var stark under korgen, både offensivt och defensivt och räddade en hel del situationer som annars hade riskerat att gå Dolphins ur händerna. I Kings var det framför allt Johnell Smith och Dino Pita som började starkt. Smith gjorde steals, tog returer och sköt bra, medan Pita var svårstoppad i anfall, med bra skytte både utifrån och inside. 

Under den andra halvan av Q2 såg Dolphins till att skärpa till försvaret och gjorde det svårare för Kings att komma in under korgen. Men Kings skytte fungerade trots det bra och kompenserade för det man inte lyckades med inside. Dino Pita fortsatte skjuta bra, bland annat två trepoängare på kort tid och Adnan Chuk gjorde flera fina assists.

Ayuba fortsatte att prestera under korgen och var svår för Kingsspelarna att rå på, men skadade dessvärre knäet och var tvungen att vila under resten av matchen. Med fyra minuter kvar av Q2 var ställningen 32-21. Men mot slutet av quartern började Dolphins hitta luckor i Kings täta försvarsspel med hjälp av Petras Balocka, som hittade bra positioner under korgen. Balocka dök upp från ingenstans och tycktes göra Kingsspelarna lika förvånade varje gång. Efter den andra quarterns slut var ställningen 36-34. 

– Jag tyckte det var en svag inledning från vår sida, sade Dolphins Anton Saks efteråt. Vi gjorde åtta poäng i första quartern. Vi kom lite ur rytm när vi inte spelade så bra försvarsspel och inte satte skotten. Sen tror jag att i mitten av andra nån gång lyckades vi steppa upp försvaret och med det kom anfallsspelet. Så spelade vi rätt bra resten av matchen tycker jag. 

Hela den tredje quartern följdes lagen åt poängmässigt sett. Kings inledde Q3 lite skakigt och det som tidigare såg ut att komma så lätt var plötsligt inte lika enkelt. Balocka och Fred Drains var framträdande under korgen, både offensivt och defensivt. Kenneth Simms hade det tuffare än han brukade inside med tanke på Dolphins stora spelare, men returmässigt gjorde han ett viktigt arbete och tog totalt 10 stycken. Stämningen och spelet på planen var tufft och i mitten av den tredje quartern fick Andrew Mitchell en teknisk foul som gjorde att Dino Pita kunde ge Kings en trepoängsledning, 43-40. Gordon Watt, som inledde lite blekt klev fram i Q3 och var oerhört svårstoppad inside, vilket var viktigt i Ayubas frånvaro. Den tredje quartern var definitivt Dolphins som lyckades stoppa upp det fina flyt som Kings hade i den första delen av matchen. 

Med sex minuter kvar av matchen klev Dolphins Andrew Mitchell fram och gjorde några snabba poäng vilket gjorde att Dolphins ledde med 62-63. Dolphins pressade hårt i försvaret och gjorde det tufft för Kings i anfall. Poängställningen pendlade fram och tillbaka till båda lagens favör och åtta sekunder kvar av matchen skaffade sig Dolphins en trepoängsledning så att ställningen var 66-69. När Mantas Griskenas satte en trepoängare med 0,1 sekund kvar av matchen kokade Täljehallen. 69-69 och förlängningen var ett faktum. 

Förlängningen inleddes med två straffkast av Jesper Andersson, som satte båda. Sedan hittade Dolphins flytet i skyttet som man tidigare under matchen hade saknat. Tre snabba trepoängare gjorde att gästerna plötsligt var i ledning med sju poäng, 73-80. Dino Pita såg dock till att Kings behöll kontakten genom att sätta en tvåpoängare och ett bonuskast så att 78-82. Men närmare än så kom tyvärr inte hemmalaget utan var tvungna att se sig besegrade med 78-87. 

Bosnic sade att han trots allt ändå inte var alltför besviken: 

– Det var riktigt bra att vi lyckades hålla dem under 70 poäng. Jag vill inte kalla det tur, men de var mer fokuserade än oss och förtjänade att vinna matchen. Man ska också tänka på skillnaden mellan lagen när det gäller budget, erfarenhet och storlek.

Matchbetyg: 5
Stämningen, spänningen, spelet. Alla faktorer sammantaget gjorde att dagens match var en riktig höjdare, trots att Kings förlorade hemma för första gången på tolv matcher.

Bäst i Kings: Johnell Smith
Smith var het på alla sätt idag och gjorde en enorm insats.

Bäst i Dolphins: Petras Balocka
Det var många spelare i Dolphins som gjorde en fantastisk prestation, men Balocka var den som satte de där viktiga poängen inside och fick matchen att svänga till Dolphins fördel.

Noterbart: Dolphins treor i förlängningen
Tre snabba trepoängare i en följd fick Kings helt ur balans, kanske för att det var lika många som Dolphins tidigare hade satt under hela matchen.

Basketligan herr, Södertälje Kings - Norrköping Dolphins 78-87 
(19-8), (17.26), (18-18), (15-17)

Poäng i Kings:
Dino Pita 21
Johnell Smith 19 
Adnan Chuk 10
Mantas Griskenas 9 
Kenneth Simms 6
Alex Lindqvist 4
Mike Joseph 4
Tobias Borg 3
Jesper Andersson 2

Poäng i Dolphins:
Andrew Mitchell 14
Petras Balocka 14
Gordon Watt 14
Mikael Lindquist 12
Anton Saks 8
Oladapo Ayuba 8
Fred Drains 6
Povilas Sakinis 6
Edgars Jeromanovs 3
Randall Hanke 2

Av: Lina Agnemar
Foto: Karin Schulz

Skribent: Tapio Joulamo
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info