Hoppa till sidans innehåll

Grattis Södertälje!

27 MAR 2012 15:45
Vill av förklarliga skäl inte gå in i någon längre detalj över varför det blev som det blev denna säsong för oss, då det skulle vara respektlöst gentemot Södertäljes prestation i kvartsfinalen, så det får vi ta i ett inlägg vid senare tillfälle.
  • Uppdaterad: 28 MAR 2012 14:36

I en kvartsfinal, som trots de relativt jämna matcherna rent siffermässigt, aldrig kändes riktigt "nära" är vi naturligtvis väldigt besvikna av att vi aldrig kom upp i den nivå vi visat tidigare under våren. I både match 1 och 3 är vi väldigt nära i protokollet, är lika eller har ledningen, men det var hela tiden Södertälje som satt i förarsätet och hade kontroll över flödet i matcherna. Inte heller under match nummer 2  har vi kontroll, men det hade å andra sidan inte Södertälje heller. Just match två var  den ända vi kunde vunnit om vi "bara" satt våra öppna skott mot slutet. 

Södertälje får oss att ändra defensiv strategi mellan match 1 till 2 och den fungerar utifrån det vi var ute efter. Meningen var att ta bort Simms ifrån det offensiva spelet och det lyckades vi med, men då löper man risken att Johnell Smith kan bli högprocentig vilket han också var. Men det var inte bara Smith som avgjorde den matchen……

Ifrån match 2 till 3 har vi inte riktigt råd att "vänta och se" om det kanske skulle fungera felfritt denna match, då det potentiellt var vår sista. Så vi prövar både olika strategier i screen-sättningen i vårt man/man försvar samt olika zoner och även om de inte är hundraprocentiga så är det åter igen inte Smith som avgör heller denna matchen…..
Ifrån vår egen synvinkel så avgör det faktum att vi helt enkelt är för dåliga i anfallsspelet och både kastar bort för mycket bollar helt oprovocerat, samt har inget flöde i anfallet utan förlitar oss allt som oftast till individuella prestationer och spelar med ett tydligt stukat självförtroende. Just självförtoendet märkets som tydligast när vi i slutet av Q2 och början av Q3 hämtar in 42-34 till 42-41. Den "glöd" jag vant mig att se i våra spelares ögon under kritiska ögonblick tidigare delar av säsongen fanns helt enkelt inte där. Vill man vända på myntet (som alltid har två sidor), så kan vi också konstatera att Mantas Griskenas var den definitivt avgörande faktorn i alla tre matcherna (tillsammans med Johnell Smith förstås) samt även Dino Pita i match 2. Smith gör det Smith ska göra, vilket är imponerande i sig när vi tar bort Simms, men Griskenas levererar stort rakt igenom hela serien. Södertälje roterar på 6 1/2 spelare och då måste alla fungera - vilket de gör med klara och tydliga roller! Jag hade gärna velat rotera på fler än de 7 spelare jag roterade med, men vi fick tyvärr aldrig matcherna dit vi ville och det berodde naturligtvis inte bara på vår egen oförmåga, utan till stor del även Södertälje skicklighet.
Det är inte alltid rättvist i vare sig idrotten eller det "vanliga" livet, men i denna kvartsfinals serien var det inget snack! Södertälje imponerar på samma sätt som de imponerat på mig genom hela grundserien. Södertälje har skickliga och kompetenta spelare, men är inte på något vis överlägsna oss på pappret. De är helt enkelt mycket välcoachade och spelar ett genuint lagspel som i mina ögon är Ligans bästa. Om de orkar gå "hela vägen" kommer uteslutande bero på om de orkar med den begränsade rotationen de använder.
Grattis Södertälje till en mycket väl genomförd kvartsfinal och lycka till mot Sundsvall/LF.
Skribent: Torbjörn Gehrke
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info