Hoppa till sidans innehåll
Foto: Karin Schulz

Kings fixade finalplatsen utan Johnell

15 APR 2012 22:56
Det fanns inte en boll, inte en möjlighet, som gick till spillo den här magiska kvällen i ett Täljehallen som visserligen inte var fullsatt, men som fylldes upp av publikens intensiva närvaro. Kings kom till start utan Johnell Smith, vilket innebar att Tobias Borg och Mike Joseph hade ett stort ansvar att ta sig an och som de också lyckades med. Tack vare en enorm prestation av samtliga spelare som var på planen kunde Kings dock säkra en plats i den kommande finalen mot Norrköping Dolphins, genom att vinna med 89-86.
  • Skapad: 15 APR 2012 22:56

Kings coach Vedran Bosnic var efter matchen trött, men mycket glad och lättad: 

– Vi har kommit så här långt för att vi har haft fokus på oss själva. Det var mycket känslor inblandade för mig, för jag lade mitt ansvar i spelarnas händer. Jag vet också hur Johnell kände inför att inte kunna hjälpa sina lagkamrater, men jag hade inte spelat honom oavsett hur matchen hade sett ut. 

Tobias Borg, som ersatte skadade Johnell Smith i startfemman, visade direkt att han var beredd att axla rollen. Även Mike Joseph fick göra ett tidigt inhopp då Adnan Chuk fick en smäll i huvudet. Chuk kom dock snabbt tillbaka in på planen, men Joseph stannade kvar och gjorde ett utmärkt jobb både i försvar och i anfall. 

Både Griskenas och Dino Pita satte tidigt varsin trepoängare, men även Rudy Mbemba satte på kort tid två stycken. Kenneth Simms kom igång ordentligt under korgen i anfall och gjorde också ett bra jobb i försvaret med att mota undan LF:s stora killar inside. Kings gjorde en strålande avslutning i Q1 och hade lyckats dra ifrån till 25-16. 

LF:s coach Charles Barton var förståeligt nog mycket dämpad när han kommenterade matchen: 

– Vi räckte inte till idag, de var bättre på hemmaplan. Den mest avgörande grejen i matchen var att Borg och Mike Joseph inte föll ihop. Jag sa innan matchen att de kommer gå igenom sin hierarki: Simms, Griskenas… Och det gjorde de också… Jag har sagt det tidigare: det är inte alls Johnell som är Södertäljes nyckelspelare, utan Simms med sina screens och som ser till att de får rotation i spelet. 

Kings tog med sig flowet in i den andra quartern, men gästernas försvar ställde till med problem i anfall och efter fem minuter var ställningen 29-27, tack vare en trepoängare av Marcus Relphorde. 

Efter ett tag började hemmalaget återigen hitta varandra i anfallsspelet. Simms fortsatte mata i poäng under korgen och ta returer på löpande band. Borg hävdade sig väl trots sin längd och fortsatte utmana med djärva drives som fick utdelning, samtidigt som Pitas skytte fungerade. Quartern slutade 41-33.

Tidigt i Q3 fick Mbemba sin tredje foul och byttes ut mot Andreas Person. Simms fortsatte vara ostoppbar under korgen och korrigerade dessutom många missade skott genom att ta retur efter retur, och Chuks klockrena assists bidrog till att Kings höll sig i ledning med 51-40. 

Med fyra minuter kvar av Q3 ryckte hemmalaget till 58-43 tack vare en otrolig insats av samtliga spelare. Men även LF var på tårna och fortsatte jaga för att komma ikapp. Keith Ramsey och Marcus Relphorde var starka under korgen, vilket var viktigt i skadade Urule Igbavboas frånvaro, och Martin Pahlmblad hade en bra kväll med trepoängsskyttet. 

– Jag vill inte ta segern ifrån Södertälje, jag trodde faktiskt att vi hade en bra chans att vinna idag, sade Barton. Om jag trodde att vi skulle kunna vinna utan Urule hade jag inte provat att spela honom. 

Den sista minuten av quartern fick LF dras med lagfoul, vilket gjorde att Chuk kunde se till att Kings gick upp till ledning 60-47. Dessvärre för hemmalagets del lyckades gästerna knappa in till 60-53 efter quarterns slut. 

Simms inledde Q4 med att göra två poäng och sätta ett bonuskast och därefter assistera Griskenas till 65-53. Joseph disponerade sin kvickhet väl, både genom att skjuta utifrån och utmana inside. 

– Det var en tuff match, båda lagen var laddade till tänderna, sade Griskenas efteråt. Och vi var utan vårt största offensiva vapen, Johnell. Det innebar att alla i laget var tvungna att anstränga sig desto mer och det gjorde vi, och Mike och Tobias gjorde det de skulle. 

Med några minuter kvar fick Simms sin femte foul, och för LF:s del var både Mbemba och Christopher Ryan redan utfoulade. När det var fjorton sekunder kvar var ställningen 85-82 efter att Pita hade sänkt två och Joseph ett straffkast. Det blev dock Chuk som kunde avgöra genom att sätta fyra straffkast mot slutet, och resultatet blev 89-86. Segern innebär att Södertälje Kings har tagit sig hela vägen till final mot Norrköping Dolphins. 

– Kings kontrollerade spelet från första till sista minuten, sade Bosnic. Johnell spelade visserligen inte, men vi har byggt laget på andra spelare. Vi är inte lika farliga offensivt och defensivt utan Johnell, men vi visade att vi kunde slå LF utan honom. De försökte allt, spelade väldigt rättvist, inga skandaler, ingen som försökte göra illa någon. Så har både vi och LF spelat den här säsongen. ”Gör möjligt av något som egentligen inte är möjligt”, det är vad jag har pratat om hela säsongen!

Slutspelskänsla: 5
Att allt stod på spel för båda lagen resulterade i en match med enorm nerv och kämparglöd, där allt var värt att offra sig för. 

Bäst i Kings/Nyckelspelare i Kings: Laget som helhet
Det var lagarbetet och lagandan, det som Kings har pratat om och fokuserat på hela säsongen som förde dem vidare till finalspel.

Bäst i LF: Marcus Relphorde
Relphorde var het ikväll, var ett farligt hot på flera ställen och gjorde 28 poäng. 

Värt att notera: Chans till dubbeln!
För första gången på närmare 40 år har SBBK chansen att samma säsong ta guld med både dam- och herrlagen.

Basketligan herr, semifinal 5, Södertälje Kings – LF Basket 89-86 
(25-16), (16-17), (19-20), (29-33)

Poäng i Kings:
Kenneth Simms 29
Dino Pita 18
Mantas Griskenas 14
Mike Joseph 12
Adnan Chuk 7 
Wictor Grenthe 4

Poäng i LF:
Marcus Relphorde 28
Martin Pahlmblad 15
Christopher Ryan 12
Andreas Person 10
Keith Ramsey 9
Rudy Mbemba 7
Matija Poscic 5

Av: Lina Agnemar
Foto: Karin Schulz

Skribent: Tapio Joulamo
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info