Hoppa till sidans innehåll
Foto: Karin Schulz

Kings kämpade ned Vikings i en thriller

13 FEB 2012 21:51
Det var ett möte mellan ligans två formstarkaste lag när Kings tog emot Solna Vikings. Den emotsedda kampen infann sig framför tv-kamerorna och det blev en tillställning i publikens smak. En svit skulle ta slut den här kvällen och det blev Solnas. Efter en trög start lyckades Kings bokstavligt talat kämpa ned Vikings och vinna med 87-84.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:58

- Vi visade karaktär och vann, trots att vi enligt min mening bara lyckades spela vårt spel till 50% i den här matchen, sa Vedran Bosnic efter matchen.


Underläge med 11-24 efter första perioden var inte vad hemmapubliken hade väntat sig. Solna gjorde ett bra jobb defensivt och gjorde det oerhört svårt för Kings. Och när inget heller trillade i samtidigt som Vikings sköt oerhört effektivt, främst genom glödhete William Walker, blev det inte bättre siffror.

Att Solna kom till matchen med sju raka blev ganska begripligt. Självförtroendet är på topp för Vikings, liksom tuffheten och aggressiviteten. De har ett gediget spel, medan Kings inte riktigt stod att känna igen, med undantag för Kenneth Simms, vilken som vanligt jobbade kopiöst.

- Mina killar gjorde inte alls sitt jobb i början, menade Bosnic. Vi gav Solna alldeles för enkla och bra lägen.

Torbjörn Gehrke brukar säga att om man tar bort Johnell Smith så tar man bort en stor del av Dino Pita, och det var en del av förklaringen till matchutvecklingen i början. Dino fick inledningsvis inte mycket uträttat, men istället kom Tobias Borg in och gav energi till laget, och likaså Alex Lindqvist, som fick ta minuter istället för sjuke Jesper Andersson.

Och som tur var den här dagen när det var tv-sändning, förändrades matchbilden. Kings fick några defensiva stopp och att Solna blev starkt foulbelastat och även drog på sig en teknisk och en osportslig, hjälpte också till. Kings fick ner det till 40-43 i halvtid, och det var match igen.

Tredje perioden blev riktigt kul. Det var inget skönspel, men båda lagen visade vilja och krigade för fullt. I Solnalägret ansåg man sig drabbade av domarnas vrede, vilket späddes på med ytterligare en teknisk, och när Adnan Chuk i periodens sista sekund satte ett skott planka i var det utjämnat, 62-62.

När matchen stod och vägde i sista perioden, och både Adnan Chuk och Kenneth Simms blev utfoulade med fyra minuter kvar, såg det mörkt ut för Kings. Men Dino Pita dök upp på scenen och förlöste Kings med några fina skott, och vips ledde Kings med sju poäng.

Det växte till sju upp och Kings försökte spela av den sista minuten. Ytterligare en trea av Walker med 15 sekunder kvar gav läget 83-81. Kings satte som vanligt bollen i Pitas händer och han var säkerheten själv på straffkasten, men trots att Walker satte en ny trea höll Kings undan till 87-84.

- Jag ser fram emot nästa match mot Kings (i Solna), kommenterade Vikings coach Torbjörn Gehrke. Det finns en del att vara förbannad på, men samtidigt gjorde vi en del bra saker. Vi sköt väldigt bra, men besvikelsen var att vi bara tog tre offensiva returer, lät Kings ta 14 och att vi inte kunde gå ifrån och knyta ihop det när vi hade en så stor ledning.

Returtagningens betydelse angav också Johnell Smith som en av huvudorsakerna till att Kings lyckades vända matchen:
- I halvtid sa vi att vi måste komma ut mycket tuffare i returtagningen och så blev det också. Det och vår inställning gjorde att vi lyckades vinna.

Det blev ett infernaliskt slut på en oerhört tät match. Båda lagen ville väldigt mycket, men Kings ville mest och bröt Solnas segersvit. Kings har nu skaffat sig en buffertmot lagen längre ned i tabelle och har med en bra avslutning av grundserien ett jättechans att ta en av de ack så viktiga topp-två placeringarna.

Matchbetyg: 4
En tuff, spännande och tät match i publikens smak. Inte den mest välspelade, men ett drama som man vill ha det.

Bäst i Kings: Kenneth Simms
Simms höll Kings kvar i matchen i början och var klart effektivast i sitt lag.

Bäst i Solna: William Walker
Walker trivdes utmärkt i sin gamla hemmahall och sköt bländande.

Noterat: Tekniska fouls
Tre tekniska fouls och en osportslig blev det i matchen. Ovanligt många, kanske var det avgörande, möjligen ett uttryck för de oerhört heta viljorna på planen, och mest på det förlorade Solna.

Basketligan herr, Södertälje Kings-Solna Vikings 87-84
(11-24), (29-19), (22-19), (25-22)

Poäng i Kings:
Kenneth Simms 22
Johnell Smith 20
Dino Pita 16
Tobias Borg 9
Mantas Griskenas 8
Alex Lindqvist 7
Adnan Chuk 4
Mike Joseph 1

Poäng i Vikings:
William Walker 28
Logi Gunnarsson 16
Jonte Flowers 14
Johan Westerlund 11
Lesli Myrthil 10
Willy Beck 3
Krum Doychinov 2

Foto: Karin Schulz

Skribent: Tapio Joulamo
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info