Hoppa till sidans innehåll
Foto: Andreas Thornell

Kings måste tillbaka till grundspelet

01 MAR 2012 15:59
På fredag åker Kings till Luleå för en ack så viktig match mot LF Basket. Båda lagen åkte på var sin stjärnsmäll i i bortamatcherna i tisdags. LF blev utspelade av Uppsala och Kings föll ihop som ett korthus i andra halvlek mot Solna. Det gäller nu för Kings att hitta tillbaka till grundspelet och lita till det som burit laget under säsongen.
  • Skapad: 01 MAR 2012 15:59

Fyra omgångar återstår av ligans grundserie och kampen hårdnar nu om placeringarna. Kings har tillsammans med Norrköping och Sundsvall ett visst grepp om händelserna. Med 40 poäng är de fyra före jagande Borås, Uppsala och LF på 36, och Solna på 34.

När jag kikar igenom de återstående matcherna estimerar jag att de fyra första platserna i grundserien kommer att tas av de lag som finns där nu. Jag tror dessutom att placeringarna i sluttabellen kommer att bli desamma som de är för närvarande, d v s i ordningen Dolphins, Kings, Dragons och LF.

Det tipset bygger m a o på att både Kings och LF kommer att ta sig samman och ta de vinster som krävs, även om båda lagen har en halvdan trend just nu med två respektive tre förluster på de senaste fem.

Men först skall de alltså möta varandra och matchen kommer att bli en mental fråga. Vilket av lagen har den bästa mentala beredskapen? Vilket av dem kan skaka av sig motgångarna på senare tid och resa sig som Fågel Fenix?

Efter Rudy Mbembas skada och byten av spelare har LF Baskets form varit en berg och dalbana, bokstavligt talat. Ett par rejäla djupdykningar på senare tid, mot Borås och Uppsala, har varvats med tre knappa segrar, alla med två poäng, över Jämtland, Norrköping och Solna.

Det finns förstås hur mycket kompetens som helst i LF, men det spel man hade under den ”stabila” perioden, med Mbemba och Safford i laget, har man inte kunnat upprepa.

Att Mbemba saknats är ett skäl, men också att Person ännu är för vinglig och att LF inte får ut det man skulle behöva ur store Poscic. Men, med LF Basket vet man inte just nu. Det kan bli himmel eller helvete på fredag, något som naturligtvis är ångestskapande i det baskettokiga Luleå.

Men även Kings har saker att fundera på. Vedran Bosnic såg lite sliten ut dagen efter Solnamatchen och berättade att det inte hade blivit så mycket sömn på natten. 

Det är förståeligt. De normalt så disciplinerade Kings har två matcher i rad fallit ur ramen. Mot Dolphins och Vikings lät Kings motståndarna ta massor av offensiva returer (19+17) och hade ovanligt många turnovers (17+21). 

Det är något som Kings absolut inte har råd med, eftersom effekten av allt detta blev att Dolphins hade tio fler possessions än Kings och Vikings 20.
- Vi måste hitta tillbaka till vårt vanliga spel, konstaterar Vedran Bosnic inför matchen mot LF.

Johnell Smith säger samma sak, men har svårt att hitta förklaringar till att spelet har gått i stå.
- Det gäller att lita till de vi kan, säger Johnell, som också menar att det gäller lagets offensiv.
- Istället för att ha tålamod och leta de lägen vi vill ha, så släpper vi alldeles för lättvindigt in bollen inside och blir sedan passiva.

Han är dock säker på att spelet kommer tillbaka:
- På träningen dagen efter matchen mot Solna var laget fullt fokuserat. Den träningen var bättre än de båda senaste matcherna tillsammans.

Av: Tapio Joulamo
Foto: Andreas Thornell

Skribent: Tapio Joulamo
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info