Hoppa till sidans innehåll

Kvartsfinal två i Solnahallen

22 MAR 2012 10:56
Vikingar mot tokar i andra kvartingen…
  • Uppdaterad: 27 MAR 2012 14:31

Ja, visst är det märkligt vad fort tiden rusar fram i ett snabbt uppspel och efter alla träningar, alla matcher, alla resor och allt taktiksnack är det plötsligt vår i luften och slutspel i hallarna. Fantastiskt!

Basketligan den svenska är anno 2011-2012 den jämnaste och mest kvalitativa sedan den första säsongen spelades om Svenska mästerskapet 1954. Då var det KFUM Söder som var bäst, nu är det Sundsvall Dragons som är regerande mästare med sju andra jagande aspiranter.

Innan vi ägnar all fokus åt Solna vs Södertälje så låt oss snabbt titta till övriga kvartsfinaler.

Norrköping vann planenligt, men med stor möda och mycket besvär, mot 08 Stockholm. 08 är inte att leka med och framför allt inte i Fryshuset där nästa match spelas. Men Norrköpings sanslösa bredd och ofattbara stall av proffspelare kan bara inte förlora tre bataljer mot helnordiska, hårt kämpande men betydligt tunnare 08.

Sundsvall vann sin första hemmamatch mot LF efter att ha varit i förarsätet hela matchen. LF, som precis fått tillbaka sin stjärna Rudy Mbemba kommer säkert att tvinga drakarna att resa tvenne gånger till Luleå och den serien kan sluta hur som helst. Liiiiten fördel Sundsvall och hemmaplan i femte och avgörande.

Borås mot Uppsala blir också en Kiviks Marknad och är en helt öppen affär. Hemmaplanens trygga famn kan vara avgörande även här.  Storpublik förväntas i Borås och i Uppsala när två klubbar som inte skämt bort sina fans med allt för många semifinaler genom åren nu drabbar samman. I första matchen vände Borås dubbla siffrors underläge till dubbla siffrors seger inför knallarna på läktaren. Uppsala studenterna lär ta en högljudd revansch och allt annat än fem matcher är förvånansvärt.

Och så var det den här serien mellan Solna Vikings och Södertälje Kings. Eller egentligen bör vi väl respektfull skriva kungar före vikingar med hänvisning till hedrande kunglig andraplats i tabellen och neslig trälplats nummer sju för Vikings.

Första matchen blev inte den kraftmätning och den slutspels grymma kamp som förväntats. Solna för passiva i försvaret, Södertälje tämligen ohotade sköt bollen i korgen eller ännu värre – hade dunkuppvisning á la Kenneth Simms. Jag och många med mig var besviken på domarnas bedömningsnivå där visselpiporna tjöt för nästan varje kontakt och hela nitton gånger i sista avgörande perioden. Missförstå mig inte, det var inte domarnas fel att Solna förlorade utan jag frågar mig lite försiktigt om inte slutspelet ska vara som ett slutspel. Hårdare spel, tuffare spel, kamp och kroppskontakt men med större toleransnivå från domarna?

Spelarna är extrem vältränade, muskulösa och tuffa. Brottningsmatcher under korgarna hör slutspelet till. Kontakt i dribbling eller skottögonblicket är självklar, men skottarmen är såklart helig mark.

Så där ja, efter denna lilla grundkurs i slutspels-domar-bedömning så återvänder vi till det faktum, och oavsett hur många blåsningar, att Solna var bleka som Tippex och stod inte att känna igen i tisdags.

Lagkapten Lesli Myrthil, som är värd en egen historiebok i Svensk Baskets riksarkiv, nu när han ser ut att avsluta en sagolik karriär som spelare och Solna Vikings fanbärare. Lesli var slutspelsbäst i Vikings och flera andra svarade för några applåderade insatser, men sammantaget betyg blev IG och nu får vi hoppas att laget lärt sig sin läxa och skriver alla rätt på nationella andra provet. För att slå Södertälje Tokarna så krävs det VG eller kanske till och med MVG från både coacher, spelare och vi på läktaren.

Välkommen till kvartsfinal 2…

Go-Vikings-Go!

Jan Marklund

Klubbdirektör

Skribent: Jan Marklund
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info