Hoppa till sidans innehåll

Sjätte spelaren kan bli guld värd

19 APR 2012 19:06
Det mesta gick snett för Södertälje Kings i den första finalmatchen i Norrköping, men nu flyttar matchserien till Södertälje och garanterat kommer vi att få se en helt annan match på fredag. Det laddas för en Grön manifestation på läktarna för att hjälpa Kings utjämna finalen och mycket kommer att hänga på den sjätte spelaren.
  • Skapad: 19 APR 2012 19:06

Inte mycket studsade Kings väg när Norrköping på sin hemmaplan vann med klara 87-62 i den första finalen. Utan en skadad Johnell Smith och med en halvblind Mantas Griskenas, som tappade en lins, orkade inte Kings stå emot Dolphins anstormning.

- Vi var inte mentalt redo. Det fanns bara ett lag på planen, sa Vedran Bosnic, som i alla fall fick spara på röstresurserna och inte behövde tömma sig helt på energi, vilket han normalt gör under en match.

Bosnic valde också tidigt att spara på flera av spelarna när matchen gled iväg från Kings. Rutinerade Dolphins var skoningslösa, fick full utdelning på sin game-plan och tvingade Kings till ett spel som de inte vill ha.

Dolphins kapten, Fred Drains, varnade efter matchen sitt lag för att ta ut något i förskott och förutspådde en helt annan matchutveckling i Södertälje på fredag kväll.

Den erfarne Drains träffade huvudet på spiken. Med lite andhämtning och återhämtning, nya linser till Griskenas och möjligen Johnell Smith på planen, kommer ingen möda sparas för att försöka kvittera finalserien.

En viktig faktor kommer att bli "den sjätte spelaren", den på planen och stödet från läktarna.

Södertälje har ju på senare tid inte varit basketpublikens Mecka, men nu när den kritiska andra finalmatchen står för dörren, skall och måste åskådarmassorna mobiliseras. Att publiken kan spela rollen som en sjätte spelare för hemmalaget är ingen överdrift och är det någon gång det måste ske så är det nu.

Från klubben planeras för en "Grön manifestation" under hemmamatcherna. Med hjälp av gröna tröjor, som kommer att delas ut till de första 200 som passerar vändkorsen på fredag, och säljas till övriga, hoppas man på ett grönt publikhav på läktarna.

"Den sjätte spelaren" kan även förstås i rent sportsliga termer, d v s den ofta så betydelsefulle spelaren som kommer in på planen i det första bytet. Rollen som den sjätte spelaren har beskrivits som den spelare som lagt sitt ego åt sidan och som i det första bytet kommer in med kort varsel och ger laget energi.

Förmågan att var den sjätte spelaren har utvecklats till en specialistroll i lagen, och många ligor utser även "Årets sjätte man". Det finns t o m spelare som föredrar att komma in från bänken istället för att starta matchen. En av de mest kända är den grekiske storstjärnan Theodoros Papaloukas.

Förra säsongen var Södertäljesonen Johan Jeansson, i mästarlaget Sundsvall Dragons, Basketligans mest framträdande "Sjätte spelare". I årets liga skulle en av de hetaste kandidaterna vara Mike Joseph i Kings.

Det har blivits Mikes kännetecken att komma in som sexa och ge laget en riktig energiboost. Förra säsongen och i början på den här bidrog han huvudsakligen i defensiven, men med den utveckling han haft de två senaste säsongerna har han också blivit ett offensivt hot med sin oräddhet och attackvillighet.

Den sjätte spelaren kan bli guld värd på fredag, om det så är på planen, läktaren eller både och. Dolphins kommer att få ett hett mottagande, för nu handlar det om att göra finalen till den spännande kamp som alla vill se.

Skribent: Tapio Joulamo
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info