Hoppa till sidans innehåll

Uppsala besegrade Södertälje

17 FEB 2012 21:52
Uppsala - Södertälje har på senare år kommit att bli riktigt hårda drabbningar. Lite derbystämmning över matcherna. Så snart lagen hade klivit ut på plastgolvet i Fyrishov förstod man att det skulle bli så även denna kväll. Något som närmast kan beskrivas som slutspelsstämning rådde i "hovet" när Uppsala slog serieledarna Södertälje Kings med 84-67.
  • Uppdaterad: 14 MAR 2012 13:12

Många missade skott inledde matchen. Från båda lagen. Efter knappt fem minuter hade det bara gjorts fem poäng, samtliga från Uppsala. En klockren trea hade kommit förlösande från Rhys Carters famn och det var inte den sista. För det skulle komma en till trea från Carter innan perioden var slut och totalt fyra i matchen. Carter gjorde sin bästa match på länge och var näst bäst i Uppsalas poängprotokoll. Men försiktiga 14-5 stod det efter 10 minuters spel.

Båda lagen hade ett fungerande försvarsspel men brast en del i offensiven. Speciellt för Kings som började bli riktigt frustrerade. Men inledningen av andra perioden bjöd på ombytta roller där anfallen gick åt skogen för hemmalaget så Uppsala blev frustrerade. Och mest frustrerad av alla blev coach Eriksson som efter efter en högljudd recension av ett domslut drog på sig en teknisk foul. Summasumarum efter halva perioden hade Södertälje kommit ikapp och matchen stod och vägde vid 18-18. Fajten mot halvtid blev ruggigt jämn. Lagen turades om att leda med några få poäng och publiken satt som på nålar. Tillslut var det ändå Uppsala som lyckades hålla undan Södertälje med sex poäng: 33-27. Det var intensivt försvarsarbete av båda lagen, fast det var Kings som gjort flest poäng i andra perioden 22-19.

Tidigt i tredje perioden fick viktige Rickard Eriksson sin fjärde foul vilket innebar att Mannos Nakos skulle få dra ett tungt lass resten av matchen. Som så många gånger den här säsongen tog han ansvaret utan att blinka. Blixtsnabbt var det från Nakos händer som de kommande fyra poängen levererades och lagmaskinen Uppsala visade att man fungerade trots att man saknade en viktig kugge. Matchen svängde fram och tillbaka men Uppsala tog tillslut kommandot i perioden tackvare mästerligt skytte av Johan Jeansson. Plus magiska lay ups från Nako. Plus underbara treor från Carter. Plus starkt försvar och många returer räddade av Delvon Johnson. Fast det var som sagt en laginsats som gjorde att Uppsala ledde efter tre perioder: 56-47.

I fjärde perioden fortsatte Uppsalas explosiva spel som Södertälje hade svårt att hänga med på. Hemmalaget ökade på ledningen men de som trodde att resten av matchen skulle bli en "walk in the park" hade fel. Kings fick ihop sitt försvarsspel och i kombination med brilliant skytte från Johnell Smith och Kenneth Simms höll sig gästerna kvar i matchen. Före matchen var det snack om att Johan Jeansson inte skulle spela men det blev ändrat kort före matchstart och det var väl tur det. Jeansson kom att spela en oerhört viktig roll när han producerade 10 poäng under perioden. Känslorna var heta och inte mindre än tre tekniska fouls utdömdes i slutmintrarna: två till Södertälje (Simms och Dino Pita) och en till Uppsala (Johnson). Publiken i Fyrishov var vild och det kändes som en slutspelsmatch rådde trots att det återstår flera omgångar av grundspelet. Under större delen av perioden skiljde det ändå åtminstone 11 poäng, fast det kändes ändå inte klart förrän bara nån minut återstod. När slutslgnalen gick hade Uppsala vunnit över serieledarna med hela 17 poäng, 84-67.

"You can't relax when you're playing teams like Uppsala" sa Kings coach Vedran Bosnic efter matchen. "And they played a very good defence" erkände han också. Det höll Uppsalas Bo Eriksson med om: "Vi spelade fruktansvärt bra försvar" tyckte hemma-coachen. "Och när vi hittade luckorna i deras försvar efter första perioden, då gjorde vi poäng resten av matchen" var den enkla förklaringen till segern.

Välkomna tillbaka att uppleva nästa "basketfest i hovet" tisdag 28/2 när LF Basket kommer på besök!

Skribent: Johannes Wohlert
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info