Hoppa till sidans innehåll
Foto: Fredrik Johansson Kvart2_Johan_Jeansson

Uppsala tog revansch i andra kvartsfinalen

27 MAR 2012 21:20
UPPSALA. Det var upplagt för revansch för Uppsala Basket mot Borås Basket efter att Uppsala förlorade 20-poängsledningen på bortaplan i första kvartsfinalen. Och revansch fick Uppsala. En säker seger med 93 – 78 blev det på hemmaplanen i Fyrishov.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:58

Uppsala satte direkt tempot i matchen och ledde övertygande efter två minuters spel med 13-6. Men matchen var precis så intensiv och snabb som man kan önska sig i ett slutspel. Vid halva perioden fick Borås coach Pat Ryan nog och tog time out. Då ledde Uppsala med 20-9. Stämningen i Fyrishov var då på topp och publiken sjöng och tjoade högljutt. Omar Kryem, Borås point guard, hade redan lyckats göra sig ovän med hemmapubliken som bytte sång mot burop så fort han rörde vid bollen. Även om poängskörden blev något mindre på slutet av perioden så ledde Uppsala starkt med 27-16.

I periodvilan pepprades Uppsalas spelare med vägledningar och beröm från alla tre coacherna. Samtidigt i Borås läger var tonen hårdare och Pat Ryan körde en arg monolog. Borås skytte hade inte riktigt funkat i första quartern och i inledningen på andra var det som om Borås skyttar inte vågade ta skotten. Om det inte hade varit för att Uppsala samtidigt missade precis alla sina skott hade det kunnat vara 20-poängsledning igen. Istället kände sig coach Eriksson sig tvingade att ta en time out för hemma laget och fråga killarna på planen varför dom inte gjorde mål. Då hade halva perioden gått och ljudnivån i Fyrishov hade bytts från ”rockkonsert” till ”syljunta”. Decibelmätaren gav bara utslag när Johan Jeanson satte en straff på en and one och när buropen höjdes när Krayem hade bollen. Ledningen vid halvtid hade krympt med en poäng till 41-31.

 

Andra halvlek inleddes identiskt med första. Uppsala tog en 13-6 ledning, men den här gången dock efter fem minuters spel och nu tog coach Ryan time out igen. Men pausen hjälpte inte gästerna. Inte när Johan Jeansson spelade som en gudabenådad. Johan gjorde allt han rörde vid till poäng och gjorde 17 poäng i perioden (27 totalt i matchen). Allt gick för ett tag Uppsalas väg och man ledde som mest med 21 poäng. Men Uppsala fick en motgång då en förbaskad Conor Grace efter en närkamp med Milos Paravinja drog på sig en teknisk foul. Den foulen betydde att Grace spelat färdigt redan innan tredje perioden var till ända. Uppsalapubliken fann lite rättvisa i att Omar Krayem fick fin fjärde foul bara sekunder senare. Nu var stämningen i Fyrishov som en krutdurk nära att antändas när som helst – precis som det ska vara i ett slutspel. När perioden var slut ledde Uppsala med 13: 67 – 54.

Borås gjorde en sista kraftansträngning i fjärde quarterns inledning och var på god väg att knapra ikapp Uppsalas ledning om inte Delvon Johnson storspelat. Precis som han varit i hela matchen tog han ett gigantiskt ansvar i försvaret men gjorde dessutom 11 snabba poäng. Så efter halva perioden hade Uppsala trotsallt drygat ut ledningen till 17 poäng: 85-68. Även om Borås lyckades snygga till siffrorna något under slut minuterarna så var det under stående ovationer som Uppsala vinner med 93-78.

”Vi hade inte ingen bra inledning av matchen, vi måste vara tuffare” sa coach Ryan på presskonferensen efter matchen. ”Uppsala vinner rättvist.”

Bosse Erikssons beskrev matchen med hyllningar till Odin Lindell: ”Odin är nyckeln till segern idag när Conor får fem fouls ganska tidigt. Han gör en stor insats.”

Det var idel glada miner i Uppsalalägret efter matchen lite smolk i bägaren var att Axel Nordström stukade foten och fick åka till sjukhuset och röntga foten.

Skribent: Johannes Wohlert
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info