Hoppa till sidans innehåll

Uppsala vann överlägset mot LF

28 FEB 2012 22:15
Innan matchstart hade mötet Uppsala – LF Basket haussats som ”säsongens match” i Uppsala och många Uppsalabor hade insett allvaret och samlats i Fyrishov. Med nästan 1.600 i publiken vann Uppsala överlägset mot gästerna med 98 – 69.
  • Uppdaterad: 20 MAR 2012 13:41

Spelarna kände också allvaret i mötet vilket märktes tydligt i matchens inledande minuter Spelet var långsamt och mycket avvaktande. Det var väl ingen som missat att Andreas Person var tillbaka i Fyrishov den här kvällen – men nu som Uppsalas motståndare. Det var snabbe, aktive Mannos Nakos som fick ansvara för att hålla Person i schack. Nakos som numera är ”starter” i Uppsala skötte uppgiften mycket bra och när Nakos vilade fick Rhys Carter och Rickard Eriksson sköta bevakningen. Alla gjorde det bra och lyckades hålla Person på 6 poäng i första perioden och 8 totalt i matchen.

Efter drygt två minuter drogs tempot upp rejält och båda lagen började göra poäng i vartenda anfall. Efter fem minuter var det helt jämt 14-13. Poängjakten fortsatte perioden ut så det tillslut stod 26-24 när domaren blåste till vila.  Men i andra perioden satte Uppsala ned foten i försvaret. Man satte resolut stopp för norrlänningarnas alla försök till anfall. I över sju minuter kunde inte LF göra poäng i spel, endast en ynka pinne på en straff – det var allt. Coach Barton var ursinnig och det namnkunniga laget oerhört frustrerat. I halvtid ledde kolossalt duktiga Uppsala med 51-37.

Matchen-i-matchen så långt hade tveklöst stått mellan vännerna och amerikanerna i de bägge lagen: Uppsalas Delvon Johnson vs. LF’s Marcus Relphorde. Första halvan vanns tveklöst av ”Dammsugaren” Johnson som dragit ner 9 returer och gjort 12 poäng mot Relorpes 2 reurer och 9 poäng.

När tredje ”quartern” drog igång kunde man tro att det var Uppsala som låg under eftersom hemmalaget kämpade för livet i varendaste situation! Stefan Grundberg kastade sig dödföraktande med sin fulla längd efter varenda boll. Mannos Nakos spelade stenhårt försvar på Andreas Person som om det aldrig någonsin varit vänner. Det var underbart för publiken att få uppleva den här kampen. När dessutom kapten Eriksson fått igång skyttet på allvar (9 poäng i perioden) så verkade Uppsala ostoppbara. 69-53 var ställningen efter tre perioder.

Med farten uppe fortsatte Uppsala att kämpa ner gästerna. Nu var det Johan Jeansson som var bäste skytt i hemmalaget: 14 poäng producerade han till Fyrishovspublikens förtjusning. Under sista perioden. När LF begärde time out med fem minuter kvar av matchen hade Uppsalas ledning växt till nästan ofattbara 28 poäng: 85 – 57. Tre minuter senare bestämde sig coach Bosse Eriksson att byta in de yngsta spelarna, Oliver Jonsson, Alexander Gorski och Rasmus Dahlberg, men då ledde Uppsala med 32 poäng och matchen var avgjord. Under stående ovationer kunde Oliver Jonsson med en iskall lay up fastställa slutresultatet till 98 – 69. Matchen mellanamerikanerna då? Jo, visst var det Delvon Johnson som vann den tillslut med sin ”double-double”: 15 poäng och 12 returer efter tufft motstånd av Relphorde: 17 poäng och 6 returer.

Hur var det med nyförvärvet i Uppsala, Conor Grace, då? Jo, han stod över matchen men coach Eriksson talade om honom på presskonferensen efter matchen: ”Vi satsar på att Conor spelar mot Sundsvall, då har han varit med på fler träningar och är fit-for-fight. Med facit i hand så var det rätt beslut att låta honom se den här matchen från sidan, då fick han se hur vi ska spela”.

Skribent: Johannes Wohlert
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle

Basketapp Herr Basketapp Herr

basketvoice

 
 
 


SpaldingTrueToTheGameBlack

 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

 

Läs Spelet logga

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info