Hoppa till sidans innehåll

Basketresan


Vad är Basketresan?  
Basketresan är namnet på den utvecklingsprocess som initierades av Svenska Basketbollförbundet i början av 2018.  
 
Varför, för vem, vad och hur?  

Varför, för vem, vad och hur? Till synes enkla frågor att besvara, men en utvecklingsprocess i en idéburen och till stor del ideell verksamhet är ganska komplex.  
 
När vi börjar nysta i frågan ”varför”, hamnar vi i vår historiebeskrivning. Basketen spreds i Sverige i samband med andra världskriget då baltiska båtflyktingar tog med ett stort basketintresse till Sverige. Sporten hade introducerats tidigare, men aldrig fått riktigt fäste. De första föreningarna bildades och så småningom Svenska Basketbollförbundet (1952). Syftet med dessa verksamheter var att organisera träning och tävling åt basketspelarna. Ofta glömmer vi bort det. Basket handlar ju faktiskt om att barn, unga och vuxna vill träna och tävla i basket. Så första svaret på frågan ”varför” är: för att sätta den basketspelande individen i mitten. Varför då? För att vi som föreningar och förbund ska vara relevanta. Är vi inte det, utan att basket handlar mer om verksamhet än om spelarna, då är risken hög att vi snart inte har så många spelare att organisera basket åt.  
 
Så ”Vad?” och ”Hur?” kommer att handla om hur svensk basket kan bli bättre på att möjliggöra för barn, unga och vuxna att kunna träna och tävla i basket i organiserad form på olika nivåer. Hur skapar vi rätt förutsättningar så att barn, unga och vuxna i hög grad ska kunna – och vilja – utvecklas som basketspelare, oavsett om de spelar för att vara med sina kompisar eller siktar på en internationell proffskarriär?  
 
Arbetsgång 
Svenska Basketbollförbundet ansvarar för att processleda Basketresan. Lite förenklat kan man säga att förbundet jobbar fram ett ramverk och föreslår innehåll, men att detta görs i samarbete med Basketsverige på olika sätt.  
 
Exempel på ramar är utvecklingsmodellen och nyckelfaktorer: 

 
Nyckelfaktorer Basketresan
• Sätter den basketspelande individen i centrum 

• Moderniserar hur vi tränar, tävlar och organiserar oss 

• Förespråkar motivationsteorin Self Determination Theory (autonomi/delaktighet/kompetens)  

• Är i mycket hög grad forskningsbaserad 

• Har ett långsiktigt fokus 

• Ska ge svar på frågan ”varför” i alla delar 

• Tar hänsyn till samhällstrender och rådande samhällskultur 

• Säkerställer att processer och verksamhet hänger ihop 

• Ger systematik i ett ständigt utvecklingsarbete 

 
Omvärldsbevakning 

Vi har sedan i april 2018 delat omvärldsbevakning i form av artiklar, poddar och rapporter i en Facebookgrupp (facebook.com/groups/basketresan/). Basketresan ska i hög grad vara evidensbaserad och eftersom det senaste åren har exploderat forskning kring bland annat ”skill aquisition”, så finns det mycket att läsa in sig på.  Klicka här, så hittar du dessa inlägg här på webbsidan. Allt innehåll är på något sätt relaterat till skissen ovan som beskriver Basketresans process. Det kan upplevas som överväldigande mycket information, men se det som ett smörgåsbord; du tar för dig av det du vill. Innehållet kommer tillsammans med andra källor att kokas ner till mer lättillgängligt innehåll i våra utbildningar, till koncisa riktlinjer, ”handböcker”, mallar etc.  

Tillsammans 
Basketresan handlar om svensk basket, och svensk basket utgörs av alla spelare och alla fantastiska människor som möjliggör för barn, unga och vuxna att kunna träna och tävla i basket och på köpet utvecklas som människor.  Vår uppgift som förbund är att ta ut en riktning för rörelsen. Men för att så många som möjligt ska vilja gå åt samma håll, krävs det att Basketsverige synar, kommer med inspel, delar med sig, utmanar och gärna kommer med konkret och väl förankrad återkoppling under utvecklingsarbetet.


Ta kontakt 
Vill du engagera dig djupare i processen, eller bara ställa en fråga?
Kontakta Orkan Berktan, This is a mailto link, som är utvecklingsansvarig på SBBF eller Camilla Altéus, This is a mailto link, som är processledare för Basketresan. Ett annat sätt att engagera sig på är att diskutera innehållet i Basketresan med andra.  

 

Uppdaterad: 28 AUG 2018 15:49


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info