Hoppa till sidans innehåll

Vad är Easy Basket?


"Så många som möjligt så länge som möjligt!"

Vi tycker att basket ska vara roligt! Har man roligt så lär man sig också mycket bättre.

Easy Basket är namnet på Svenska Basketbollförbundets utbildningskoncept för barn. Och det är precis som det låter. Riktig basket, men med enklare regler för att alla ska kunna vara med i spelet och ha riktigt kul tillsammans. Och utvecklas på bästa sätt. Barn är barn tills de fyllt 13 år.
Inom Basket är U12 det sista året som man spelar som barn.

Konceptet bygger på Svenska Basketbollförbundets värdegrund, Riksidrottsförbundets rekommendationer för barnidrott och FN:s Barnkonvention. Det handlar om alla barns rätt att delta.

Barnidrott ska präglas av barnets bästa och ha fokus på lek och utveckling.

 

Easy Basketkonceptet ligger också i linje med Svenska Basketbollförbundets strategiska dokument Spelarutvecklingsplanen och forskning om barnidrott.

Konceptet innebär bland annat en grundbasketutbildning anpassad efter barns fysiska och psykiska utveckling. Den skapar större utrymmme för spelarutveckling längre upp i åldrarna, det ger på både kort och lång sikt fler utövare och större möjlighet att utveckla och behålla talangfulla spelare.


Matcher spelar vi i sammandragningsform i det som vi kallar Easy Basket Cup. Genom att spela fyra mot fyra med förenklade regler får alla barn större möjlighet att delta i spelet. Eftersom matchresultatet inte är i fokus kan coacher och spelare jobba på kvalitet i grundträningen och individuell utveckling utan risk för utslagning.  

Läs mer om Easy Basket Cup här >> Easy Basket Cup

  • Vi vill att Easy Basket ska vara utformat på ett sådant sätt så att alla barn kan lära sig basket och få ett livslångt intresse för basket och idrott.
  • Vi vill att alla barn ska ha möjlighet att träna och tävla i Easy Basket i sitt närområde.
  • Vi vill att våra ledare ska ha grundläggande kunskap om barns fysiska, psykiska och sociala utveckling.
  • Vi vill att de föreningar som är anslutna till Svenska Basketbollförbundet ska erbjuda en verksamhet där alla barn känner sig trygga och välkomna.
  • Vi vill att alla Easy Basket spelare får lära sig att ta hänsyn till kamrater och ledare och också vikten av rent spel.
  • Och vi vill att alla Easy Basket spelare ska ha möjlighet att utöva andra idrotter. Det är därför vi bara spelar Easy Basket Cup i sammandragsform och inte varje helg.

 Vad säger barnen själva om Easy Basket?

Uppdaterad: 26 APR 2016 16:59 Skribent: Orkan Berktan

.

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link