Hem / 3x3 för ungdomar

3x3 för ungdomar

3X3 är namnet på formaliserad ”streetbasket”

Bakgrund
3X3 är en av världens snabbast växande sporter och blir en officiell OS-gren från och med 2020. När det gäller etableringen här i Sverige har fokus legat på seniornivå med en 3X3 Tour och medverkan på SM-veckan årligen. Men från och med sommaren 2018 har vi jobbat intensivt med att få grenen att växa bland ungdomar! 3X3 kan beskrivas som formaliserad streetbasket. Den är lättillgänglig och den är billig. Den attraherar såväl tjejer som killar. 

Vi tror att det är ett perfekt format för dem som vill testa "ny karriärväg" inom basketen, tröttnat på att spela traditionell föreningsbasket eller för de ungdomar som inte har spelat basket förut. Vi, liksom många andra idrotter, behöver bli bättre på att attrahera tonåringar och vi tror att 3X3 kan vara en väg att gå.

Sammanfattning
Sommaren 2018 utvecklade Svenska Basketbollförbundet, med stöd av Framåtfonden/Svenska Spel, samverkan mellan arrangörsföreningar och SBBF. En samverkan med målet att sprida uppmärksamheten och få fler ungdomar i åldersgruppen 14-18 år (U15-U19) att prova 3X3. Totalt marknadsförde och arrangerade 24 basketföreningar över hela landet en 3X3 turnering och med möjlighet till ”prova på” basket.

Framtid
Vi tror på en stark utveckling av 3X3 eftersom allt med konceptet ligger ”i tiden”; den är billig, tillgänglig, flexibel och har en kultur och historia som attraherar många ungdomar. 

För mer information, gå in på www.basket.se/3x3/