Hem / Girls Camp

Girls Camp

“Her world. Her rules…Welcome to my playground!“

Bakgrund
Vår licensstatistik visar att det är fler tjejer än killar som spelar basket fram till U13. Från U14 och uppåt i åldrarna är det tvärtom. Tjejerna slutar i högre utsträckning. Varför är det så och vad kan svensk basket göra så att fler tjejer spelar längre? 

Med Girls Camp hoppas vi att bringa klarhet i varför de slutar och forma en plan för att minska tappet. Girls Camp är ett i raden av initiativ som SBBF tar för att bättre förstå barn och ungdomar, och utifrån deras inspel, utveckla Svensk Basket så att vi blir relevanta för fler. 

Sammanfattning
Med start säsongen 2018/2019 har SBBF med stöd av FIBAs kampanj “Her world. Her rules…Welcome to my playground!“ drivit projektet Girls Camp där vi, för målgruppen U13-tjejer, arrangerar läger runt om i Sverige. Träningar och matcher varvas med korta föreläsningar och workshops där tjejerna får diskutera hur basketverksamhet kan vara utformad för att bättre attrahera tonårstjejer. 

Över 200 tjejer i de lägre tonåren fick under Girl’s camp-lägren 2018/2019 svara på en digital enkät som handlade om vad de tycker och tänker kring sitt basketspelande. 

Sammanställningen av enkäten hittar du här.

Framtid

Under säsongen 2019/2020 har projektet drivits via SBL Dam. Mer om det och vad som är aktuellt i projektet kan du läsa här: SBL Dam och Girls Camp.