× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
  Hem / Förbundsinfo / Nyhetsarkiv / SBBF om Coronaviruset

SBBF om Coronaviruset

Uppdatering 6 maj kl 16:00

Vi får frågor från flera föreningar kring riktlinjer. SBBF kommer löpande att uppdatera denna nyhet med information kring Coronaviruset och eventuella åtgärder som vidtas.

Uppdatering 6 maj 16.00

SBBF har uppdaterat träningsrekommendationerna för föreningar och alla som tränar.
Läs mer här >>>

Uppdatering 30 april kl. 18.00

Miki Herkel Cup 5-7 juni i Södertälje, blir tyvärr inställt. Med den information om covid-19 som finns i dagsläget så bedömer SBBF att vi inte kan arrangera MHC då det framförallt skulle innebära massor av resande för alla inblandade.
Läs mer här >>>

Uppdatering 27 april kl. 15.00

Den 1 maj öppnar RF ansökan om kompensationsstöd för idrottsföreningar. Stödet är en del av regeringens stödpaket till idrottsrörelsen med anledning av coronakrisen. Ansökan är öppen 1-15 maj och görs i IdrottOnline, under fliken Idrottsmedel. Läs mer här >>>

Uppdatering den 24 april kl 14.40

Igår fattade RF, SVT och Halmstad Kommun beslutet att SM-veckan 2020, som skulle ha ägt rum i Halmstad i slutet av juni, ställs in. SBBF planerar dock redan för att ändå kunna genomföra svenska mästerskapen i 3x3 och detta framåt mitten av augusti månad, då förhoppningsvis läget ser annorlunda ut. Läs mer här >>>

Uppdatering den 23 april kl 16.10

SBBF har beslutat att ställa in Svenska Cupen säsongen 2020-2021. Anledningen är att klubbarna måste ges möjlighet att kraftsamla kring sitt seriespel. Tanken är fortfarande att Svenska Cupen ska vara ett stadigvarande inslag i Svensk Basket men turneringen pausas nästa år. Läs mer här >>>


Uppdatering den 17 april kl 17:28

Riksidrottsförbundet har kommit ut med mer detaljerad information kring det ekonomiska stöd som ska utgå till idrotten. Ansökningar kan ske från och med maj och utbetalningar sker vid midsommar. Läs mer här>>>

Uppdatering den 17 april kl 15:15

FHM har uppdaterat sina riktlinjer kring idrott. Barn- och ungdomsidrott (födda 2002 och yngre) kan genomföra matcher och träningar om de uppfyller följande kritierier:

Folkhälsomyndighetens allmänna råd som gäller idrotten är:

 1. Undvika närkontakt mellan idrottsutövare
 2. Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
 3. Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
 4. Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
 5. Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande

I uppdateringen av allmänna råden är barn och ungdomar till och med 18 år undantagna punkt 3 – och kan alltså spela matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper. Detta gäller om man gör en riskbedömning, följer övriga fyra råd (se ovan) och tar hänsyn till förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Folkhälsomyndigheten skriver vidare att bara friska, symtomfria personer ska delta i tävling eller match och att det ska finnas goda möjligheter att tvätta händerna.

Folkhälsomyndigheten meddelar också att de i enlighet med de allmänna råden fortsatt avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna.

SBBF:s position är att det är svårt att uppfylla ovanstående punkter vid en basketmatch eftersom närkontakt ofta uppkommer oavsiktligt och att en boll passas mellan alla deltagare. Föreningar rekommenderas därför att inte spela matcher.

 

Uppdatering 17 april kl 14:30

Med anledning av nuvarande rekommendationer gällande covid-19 från Folkhälsomyndigheten (FHM) har SBBF, berörda föreningar och städer beslutat att inga turneringar i Sweden 3x3 Tour genomförs under maj och juni månad. Läs mer här>>>

Uppdatering 16 april kl 11:15

Inga ändringar i rekommendationer från SBBF:s sida. RF har skickat ut en enkät till alla idrottsföreningar i Sverige som ska vara ifylld före den 30 april. Enkäten fylls i via föreningens Idrottonlinekonto. Här finns FAQ gällande enkäten:

https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/vanligafragoromforeningsenkatenmedanledningavcoronakrisen

Beslut om 3x3-tourtävlingar i maj och juni kommuniceras inom kort.

Beslut om Miki Herkel Cup tas den 30 april.

Vad gäller beslut om 3x3 SM-veckan avvaktar vi RF som är arrangörer.

 

Uppdatering 8 april kl 13.30 

Precis som nästan alla stora idrottsmästerskap det här året har nu även sommarens ungdoms-EM i basket fått ställas in. Det beslutet fattade FIBA Europas styrelse igår kväll. FIBA Europa tog igår beslutet att ställa in alla sommarens EM-turneringar för ungdomslandslag (U16, U18 och U20, A- B- och C-divisioner). Orsaken är såklart coronavirusets fortsatta spridning över världen och framförallt i Europa.
Läs mer >>>

Uppdatering 8 april kl 08.45

SBBF har nu öppnat upp möjligheter att söka ekonomiska medel för att upprätthålla träning och annan aktivitet i Coronatider. Stödet riktas till dem som vill anpassa sin verksamhet så att man kan erbjuda sina medlemmar träningsutbud.
Läs mer här >>>

Uppdatering 3 april kl 16:00

SBBF har uppdaterat Coronasidan med fler länkar och information kring ekonomiskt stöd från regeringen. Inga ändringar vad gäller tidigare tävlings- och träningsrekommendationer.

Uppdatering 1 april kl 14:55

Folkhälsomyndigheten har kommit med nya allmänna råd. Detta har gjort att SBBF har uppdaterat sina rekommendationer. Dessa finns på Coronasidan där det även finns länkar till Riksidrottsförbundet, Tillväxtverket och Skatteverket rörande korttidspermittering samt anstånd med att betala skatter.

Uppdatering 27 mars 14.21

Förbundsstyrelsen har fattat beslutet att skjuta på årets Förbundsmöte från den 25 april till den 29 augusti. 

Svenska Basketbollförbundet flyttar det inplanerade Förbundsmötet till efter sommaren. Beslutet tas med anledning av RF:s rekommendationer och det senaste myndighetsbeslutet kring begränsning av sammankomster för fler än 50 personer. 
Läs mer här >>>

Uppdatering 26 mars kl 10:30

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer vill vi förtydliga SBBF.s rekommendationer kring tränings- och tävlingsverksamhet. Det är viktigt att understryka att alla har ett eget ansvar kring dessa bedömningar.

SBBF:s rekommendation kvarstår, det vill säga att vi starkt rekommenderar våra BDF att inte bedriva tävlingsverksamhet på lokal nivå eftersom vi anser att det är svårt att genomföra matcher och samtidigt följa råden nedan från Folkhälsomyndigheten.

Speciellt råden "minska moment med närkontakt" samt "Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, exempelvis gymutrustning, efter varje persons användning" är svåra att följa med en basketboll som passas under match och hanteras med händerna.

Beslutet är dock upp till varje BDF och/eller förening.

Träningsverksamhet kan genomföras så länge skolorna är öppna och då bör nedanstående råd från Folkhälsomyndigheten följas:

 • Generella råd

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter och ska därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus.
  • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
  • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
  • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
  • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, exempelvis gymutrustning, efter varje persons användning.
  • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
  • Undvik trängsel t.ex. vid insläpp av publik på läktare och vid försäljning.

  Inomhusaktiviteter

  • Begränsa om möjligt antalet deltagare i aktiviteterna.
  • Se till att det finns tydlig skyltning av råden om att stanna hemma vid sjukdom och att ha god handhygien.
  • Städa oftare toaletter och ytor som många tar i.

  Utomhusaktiviteter

  • Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk.

  Aktiviteter för äldre

  • Det är viktigt för hälsan att äldre fortsätter röra sig trots uppmaningen om social distansering. Fysisk aktivitet och promenader utomhus rekommenderas.

  Cuper, tävlingar och matcher

  • Överväg att ställa in om det innebär deltagande från andra länder eller andra delar av Sverige. Lokala arrangemang kan genomföras som vanligt.
  • Arrangören av verksamheten ska ta hänsyn till råden ovan samt göra en riskbedömning.

 

Uppdatering 25 mars kl 15.00

Till föreningar gällande korttidspermittering av anställda

Unionen och Arbetsgivaralliansen har kommit överens om att korttidspermitteringar av anställda inom idrotten kan göras, detta gäller även spelare.

 

Uppdatering 25 mars kl 10:00

Folkhälsomyndigheten har kommit ut med rekommendationer kring träning som Svenska Basketbolförbundet uppmanar alla att följa. "Träna - men gör det säkert".

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/trana-garna-men-gor-det-sakert/

 

Uppdatering 24 mars 13:50

Har ni medlemmar som talar andra språk än svenska? Skicka denna länk till dem då.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/information-pa-olika-sprak/

 

Fortsatt gäller de rekommendationer SBBF gått ut med till föreningar tidigare. Vi vill bidra till att minska smittspridningen i samhället, vi följer myndigheternas beslut och uppmanar alla distriktsförbund och föreningar att göra detsamma.

Regeringen har beslutat att tillföra 500 miljoner kronor till RF, som ska fördela ut dessa medel mellan sina medlemsförbund. 

Vi uppmanar alla att försöka vänta med att kräva tillbaka alla sina anmälningsavgifter från cuparrangörer på en gång.

Här finns en länk till Riksidrottsförbundets sida som uppdateras löpande:

https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/

 

Uppdatering 20 mars 08.00

SJ erbjuder fri ombokning för dig som har en Ej ombokningsbar biljett. Folkhälsomyndigheten kom igår torsdag den 19 mars med nya rekommendationer gällande icke nödvändiga resor inrikes. Det innebär att SJ tillfälligt kommer att erbjuda dig med en ej ombokningsbara biljett för avresa till och med söndag 19 april att avboka och få ett värdebevis på motsvarande belopp. Ombokningsvärdet är giltigt i 180 dagar från tågets ordinarie avgångstid och kan användas för att boka en eller flera nya resor med SJ.

För att avboka, mejla ditt bokningsnummer till This is a mailto link. Värdebeviset kommer skickas till din mejladress inom fyra veckor.

Beslutet gäller redan bokade resor med avgång efter klockan 14 torsdagen 19 mars och fram till och med 19 april 2020.

Läs mer här >>>

 

Uppdatering 17 mars kl 14:38

Regeringen har beslutat att rekommendera gymnasieskolor att övergå till distansundervisning. SBBF:s rekommendation för föreningar gällande träningsverksamhet för barn och ungdomar står kvar. Vi rekommenderar föreningar att följa de riktlinjer och beslut som respektive skolor och kommun fastställer. I korthet – hålls skolor och hallar öppna, kan träningsverksamhet bedrivas. Om inte, råder vi att lägga träningar på paus tillsvidare.

 

Uppdatering 13 mars 13.00

SBBF:s rekommendation gällande träningsverksamhet för barn och ungdomar.
Vi rekommenderar föreningar att följa de riktlinjer och beslut som respektive skolor och kommun fastställer.

I korthet – hålls skolor och hallar öppna, kan träningsverksamhet bedrivas. Om inte, råder vi att lägga träningar på paus tillsvidare. I övrigt uppmanar vi alla ledare och spelare att följa Folkhälsomyndighetens direktiv med ett mindre tillägg:
Skydda dig själv och andra. Känner du dig sjuk med snuva, hosta eller feber gå inte till TRÄNINGEN, jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk eller hängig. Vill någon avstå från träning, ska detta självfallet vara ok.

Läs mer här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

 

Uppdatering 12 mars 20.00

Svenska Basketbollförbundets styrelse har tagit beslutet att från och med den 13 mars avsluta all tävlingsverksamhet ​för säsongen 2019-2020, inklusive spel i SBL dam och herr.  Beslutet har tagits i samråd med de båda ligaföreningarna. Det gäller fram till den 30 april eller tills annat ett annat beslut fattas.

Läs hela pressmeddelandet här >>>

 

Uppdatering 12 mars kl 11:25

Svenska Basketbollförbundet har nu skapat en undersida där vi kommer att offentliggöra status och åtgärder för respektive serie. Vi avvaktar för närvarande det möte Riksidrottsförbundet håller med alla generalsekreterare kl 13:00.

Länk med åtgärder per serie: https://www.basket.se/Coronaviruset/

 

Uppdatering 11 mars kl 17:00

Folkhälsomyndigheten har nu rekommenderat att inga sammankomster med mer än 500 personer bör få hållas. SBBF kommer att följa regeringens beslut i denna fråga vad gäller basketarrangemang i Sverige. Regeringen har ännu inte beslutat något. Imorgon torsdag kl 13 håller RF ett möte med idrottsförbundens generalsekreterare angående åtgärder.

Även om inget beslut just nu är taget är det bra om alla förbereder sig på att det blir inställda basketevenemang/begränsad publikkapacitet redan till helgen. SBBF tar inga beslut innan regeringen har delgivit åt ett beslut samt innan mötet med RF.

Länk till folkhälsomyndighetens beslut:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/forslag-inga-allmanna-sammankomster-med-fler-an-500-personer/

 

 

Uppdatering 10 mars kl 16:00

Folkhälsomyndigheten ser nu tecken på att det sker en samhällsspridning i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Det finns i nuläget ingen allmän smittspridning i övriga landet, men risknivån har höjts till "mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige". Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

Riksidrottsförbundet för nu en dialog med regeringen om publika idrottsevenemang, som blivit inställda, genomförda utan publik eller genomförda med publikbegränsningar i flera europeiska länder. SBBF har kontakt med RF i frågan och har även aktiverat en intern grupp bestående av tjänstemän på förbundskansliet och medecinsk expertis. 

I dagsläget är ingen förändring från senast gjord, alla planlagda matcher och evenemang i förbundsserierna genomförs som vanligt. 

SBBF återkommer med information senare.

 

Uppdatering 6 mars kl 16:00

I nuläget har SBBF inte vidtagit några speciella åtgärder men har initierat ett arbete internt för att kunna agera snabbt om situationen kräver det. Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer i frågan.

Folkhälsomyndigheten har särskilt uttalat (vid presskonferens 200304) att det i dagsläget inte föreligger några behov av restriktioner för att uppehålla sig vid stora folkmassor eller besöka evenemang i Sverige. Alla matcher i förbundsserierna spelas med publik som vanligt.

Vad gäller resor och landslagsverksamhet utomlands vänder vi oss i första hand till UD:s reserekommendationer och WHO:s information kring coronavirus. UD avråder nu från resor till norra Italien - för närmare information gå in på www.folkhalsomyndigheten.se 

När vi reser med lag är vi som alltid inom idrotten noggranna med att undvika alla typer av infektioner. 

Här finns en länk till Riksidrottsförbundets sida om Coronaviruset:

https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/internationellaresorocheventuellriskforsmittspridning