Hoppa till sidans innehåll

Ärende 6-2018/2019- Kan Kartov, Fryshuset Basket

17 JUN 2019 17:05
Förseelsens art: Vilseledande genom oriktiga uppgifter samt brott mot SBBF.s tävlingsbestämmelser
  • Skapad: 17 JUN 2019 17:05

Bakgrund den 12 februari 2019 inkom till Svenska Basketbollförbundet en anmälan till bestraffning från Johan Stark, generalsekreterare i Svenska Basketbollförbundet, gällande händelser under matchen i H19 Nivå 1 den 26 januari 2019 mellan Tyresö Basket och Syd Center i Forellhallen i Tyresö.

Genom beslut 13 februari 2019 har Kaan Kartov varit avstängd tills vidare i avvaktan på slutligt beslut i ärendet.

Disciplinnämndens motivering och beslut:

Inledningsvis skall konstateras att den anmälde spelaren är medlem i och licensierad spelare för KFUM Fryshuset Basket, vilket lag spelar i förbundsserien Basketettan Herr. Med hänsyn härtill är denna disciplinnämnd behörig att avgöra detta ärende som första instans.

Vidare skall konstateras att det ej föreligger något farmarklubbsavtal mellan KFUM Fryshuset Basket och laget Sydcenter, vilket enligt SBBF:s tävlingsbestämmelser är en förutsättning för att en spelare skall kunna representera flera föreningar.

När det gäller den anmälda händelsen visar utredningen att Kaan Kartov upptagits under ett felaktigt namn i matchprotokollet, vilket han enligt egen uppgift blivit medveten om i vart fall genom att han tagit del av protokollet innan matchen spelades. Trots detta har han inte sett till att den felaktiga uppgiften ändrats i protokollet utan spelat matchen ändå. Inte heller efter matchen har han efter att ha läst protokollet ändrat den felaktiga uppgiften. Han får därför anses ha haft i vart fall ett eventuellt uppsåt att vilseleda funktionärerna angående sitt riktiga namn. Mot denna bakgrund framstår hans invändning om att det felaktiga namnet införts i protokollet utan hans vetskap och medverkan eller hans uppgift om att han trodde att han hade rätt att spela för Sydcenter inte som trovärdiga och kan lämnas utan avseende.

Sammantaget anser därför disciplinnämnden att det är styrkt att Kaan Kartov medvetet medverkat till att ange ett felaktigt namn i protokollet och att detta skett för att dölja att han ej hade rätt att representera Sydcenter i denna match. Han har därigenom vilselett eller försökt vilseleda funktionärerna vid matchen genom att lämna osanna uppgifter om sitt namn samt brutit mot SBBF:s tävlingsbestämmelser.

En förseelse av denna arten är mycket allvarlig ock skall normalt medföra en avstängning under lång tid. Med hänsyn till att den anmälde endast är 17 år och att gärningen kan ha skett i ungdomligt oförstånd anser disciplinnämnden att avstängningen i detta fall kan stanna vid 6 månader.

Kaan Kartov döms till avstängning från tävling och uppvisning inom basketboll fr.o.m 13.2.2019 t.o.m 12.8. 2019.

Skribent: Leydy L. Luna Gogolin
Epost: Adressen Gömd

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Kränkning-Banner 320x320.jpg

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info