Hoppa till sidans innehåll

Ärende 9-2018/2019- Karin Inger Key, Rig Mark

17 JUN 2019 17:41
  • Uppdaterad: 17 JUN 2019 17:41

Bakgrund

Den 16 april 2019 inkom till Svenska Basketbollförbundet en anmälan om bestraffning från Fredrik Joulamo och Johan Stark, landslagsansvarig resp. generalsekreterare i Svenska Basketbollförbundet, beträffande en händelse i april 2019 i samband med en anmälan till en internationell turnering i Riga i Lettland.

RIG Mark deltar i EYBL/EGBL:s U18-kategori. EGBL är en internationell turnering som är FIBA-sanktionerad, och som administreras av EYBL. Reglerna i EGBL angående överåriga spelare är att man tillåts ha två U19-spelare, varav en måste vara född i december. Har man ingen decemberfödd U19-spelare tillåts man endast spela med en överårig. Vid inrapportering av spelarnas födelseår har RIG Mark angett felaktiga uppgifter.

Disciplinnämndens bedömning och beslut:

I själva sakfrågan konstaterar disciplinnämnden inledningsvis, att Karin Inger Key erkänt att hon medvetet lämnat felaktiga uppgifter angående Felicia Larssons födelseår. Däremot har hon förnekat att hon känt till att felaktiga uppgifter lämnats beträffande Jonna Almqvists födelseår innan hon fick vetskap om detta genom SBBF. Mot hennes bestridande i denna del anser disciplinnämnden inte att det är visat att hon medvetet lämnat felaktiga uppgifter beträffande Jonna Almqvists födelseår och anmälan skall därför lämnas utan bifall i denna del.

Beträffande Felicia Larsson framgår det av anmälan att de felaktiga uppgifterna lämnats vid inrapporteringen av hennes födelseår till EGBL:s tävling, som skulle hållas i Riga den 18-21.4.2019. EGBL är en internationell tävling som sanktionerats av FIBA och som administreras av EYBL i Riga i Lettland.

Frågan är då om RF:s bestraffningsregler kan tillämpas på detta förfarande. Enligt 14 kap 2 § p.9 i RF:s stadgar straffbeläggs vilseledande eller försök till vilseledande genom oriktiga uppgifter om de riktas mot ett organ inom RF eller IdrottsAB i eller för vederbörandes idrottsliga verksamhet. I nu aktuellt fall har dock försöket till vilseledande genom oriktiga uppgifter skett mot ett internationellt organ i Lettland, som inte kan anses som ett organ inom RF eller IdrottsAB.

Med hänsyn härtill kan det anmälda förfarandet ej bestraffas enligt denna bestämmelse i RF:s stadgar. Inte heller finner disciplinnämnden att det är visat att det anmälda förfarande kan bestraffas enligt någon annan bestämmelse i 14 kap 2 § i RF:s stadgar. Mot bakgrund härav skall anmälan i sin helhet lämnas utan bifall.

Anmälan lämnas utan bifall.

Skribent: Leydy L. Luna Gogolin
Epost: Adressen Gömd

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Kränkning-Banner 320x320.jpg

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info