Hoppa till sidans innehåll

Är ni den nya Välkommen hit-föreningen? Sök här!

23 AUG 2016 10:43
Det är med glädje och stolthet vi kan berätta att Svenska PostkodLotteriet förlänger sitt stöd till projektet Välkommen hit ytterligare ett år. Nu söker vi en ny Välkommen hit-förening. Läs mer i nyheten.
  • Skapad: 23 AUG 2016 10:43

Det är med glädje och stolthet vi kan berätta att Svenska PostkodLotteriet förlänger sitt stöd till projektet Välkommen hit ytterligare ett år. Nu har vi fram till september 2017 på oss att i ännu högre grad synliggöra och sprida det fantastiska arbete svenska basketföreningar lägger ner på att välkomna nyanlända flyktingar till sin verksamhet, vi har ännu ett år på oss att ge nyanlända ensamkommande ungdomar den där lilla extra omsorgen, vi har ännu ett år på oss att utveckla metoder för snabbare integration. Vi kommer dessutom att initiera en ledarskapsutbildning för vår målgrupp och ta gemenskapen med BASKETIVITY till nästa nivå.

Projektet omfattar 20 föreningar, 19 av dessa har varit med från starten hösten 2015. Det finns alltså en vakans. Vi söker en basketförening som:

  • Veckobundet kan erbjuda aktiviteter för ensamkommande flyktingungdomar i åldrarna 14-17 år.
  • Vill vara med och ta fram metoder i syfte att få till ännu snabbare integration via våra basketföreningar.
  • Vill dela med sig av sitt engagemang, sin kunskap och erfarenheter kring att inkludera nyanlända ensamkommande ungdomar.
  • Har en dedikerad projektledare för Välkommen hit inom föreningen och en styrelse som sanktionerar deltagandet.

Ett stort plus om föreningen har nybörjarverksamhet för tonåringar idag, oavsett var i världen man är född, men det är inget krav.

För att söka, följ den här länken. OBS! Senast den 30 augusti.

Året som gått
För basketfamiljen är mångfald en självklarhet, det har funnits i vårt DNA ända sedan sporten etablerades i Sverige av baltiska båtflyktingar under andra världskriget. Blickar man tillbaka ser man tydligt hur arbetskraftsinvandring från exempelvis Turkiet och Grekland, och krigsflyktingar från Balkan, i mycket hög grad har bidragit till basketens utveckling i Sverige. Mångfald har hela tiden varit vår styrka, och ett tydligt tecken på det är våra seniorlandslag där spelarna har rötter i 14 olika länder.

Har det då varit ”business as usual” när det gäller att välkomna nyanlända ungdomar till våra föreningar det senaste året? De flesta svarar nog nej på den frågan. Oerhört många kom på kort tid och relativt få hade någon omfattande basketbakgrund. Den största utmaningen har alltså inte varit språkförbistring eller kulturkrockar, utan det faktum att få föreningar erbjuder nybörjarverksamhet för tonåringar, oavsett om man är född i Aleppo eller Uppsala. Man kan se det som ett problem, men man kan också välja att se det som en fantastisk möjlighet att nu erbjuda tonåringar att börja spela basket. Även de födda i Uppsala.

Projektet Välkommen hit skapade en ”media buzz” som gjorde att basketens engagemang för nyanlända synliggjordes och omnämndes i närmare 100 tidningsartiklar, poddar, radio- och TV-inslag förra säsongen. Att basketföreningarnas engagemang är äkta gör det intressant att skriva om och vi vet att det har inspirerat andra idrottsföreningar att göra samma sak.

Om du har några frågor om Välkommen hit, kontakta gärna Camilla Altéus, projektledare, på mobilnummer 070-444 6420 eller This is a mailto link


Epost: Adressen Gömd


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info