Hoppa till sidans innehåll

Förtydligande om Arbetstillstånd

07 SEP 2015 14:50
Svenska Basketbollförbundets styrelse beslutade den 6/9 om ett tillägg i Tävlingsbestämmelserna för att ytterligare tydliggöra redan gällande regler enligt överenskommelsen mellan Migrationsverket och RF.
  • Skapad: 07 SEP 2015 14:50

BAKGRUND OCH FAKTA:
Medborgare i länder utanför den Europeiska unionen (EU) eller som inte omfattas av avtalet om europeiskt ekonomiskt samarbete (EES) och som inte är medborgare i Schweiz måste ha arbetstillstånd för att få bo och arbeta i Sverige.

Arbetstillstånd beviljas av Migrationsverket och där sker även prövning av permanent uppehållstillstånd. RF är remissinstans för de fall som rör idrottsutövare/tränare. RF i sin tur ber specialförbundet, i detta fall, Svenska Basketbollförbundet, om ett yttrande i frågan.

Migrationsverket och RF har fastställt riktlinjer vid bedömning av arbetstillstånd. Arbetstillstånd inom ramen för internationellt utbyte kan beviljas personer för specifika insatser inom bl.a. idrott och att utbytet är av väsentlig betydelse för idrottsgrenens positiva utveckling. I de fall de får lön eller annan ersättning ska de ha arbetstillstånd. 

Svenska Basketbollförbundets styrelse beslutade den 6/9 om ett tillägg i Tävlingsbestämmelserna för att ytterligare tydliggöra redan gällande regler enl överenskommelsen mellan Migrationsverket och RF.

6 § Utfärdande av basketlicens

Anställning av icke EU/EES-medborgare
För att kunna anställa icke EU/EES-medborgare som spelare och/eller tränare gäller:
att föreningens lag där tränaren eller spelaren ska vara verksam ska spela i en Förbundsserie (Basketligan och Basketettan), och
att sökande tränare uppfyller de utbildningskrav som enligt SBBF:s vid var tid gällande bestämmelser anger för tränare på respektive nivå.

Villkoren för anställning av icke EU/EES-medborgare som spelare och/eller tränare ska alltid följa Migrationsverkets och RF:s vid varje tidpunkt gällande avtal.
Avtalet innebär:
att minimilönen ska vara i enlighet med Migrationsverkets regler (augusti 2015 är den 14 300 kr/månad).  
att det inte får finnas annat avtal som sätter det för RF och Migrationsverket uppvisade avtalet ur spel,
att bostad ska vara ordnad före inresan,
att RF intygat att det handlar om kvalificerade spelare/tränare som ska verka i förbundsserierna och att utbytet är av väsentlig betydelse för idrottsgrenens positiva utveckling,
att arbetsgivaren lämnat alla de uppgifter i ärendet som efterfrågas på giltig blankett,
att arbetstillståndet begränsas till angiven arbetsgivare, anställningstid o arbetsuppgift (vid eventuella förändringar i dessa avseenden ska ny ansökan lämnas in),
att anställningstiden inte får överstiga en säsong i taget
att
försäkringsskyddet, såvitt detta avser sjuk- och olycksfallsförsäkring, överensstämmer med vad som är brukligt, samt
att arbetsgivaren garanterar spelaren full försörjning med lön enligt gällande avtal.

 

 

 

 


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info