Hoppa till sidans innehåll

Information till våra medlemmar

19 FEB 2013 18:00
Här följer en ganska lång redogörelse av det som är fakta i den s.k. "Basketskandalen". Vi tycker det är viktigt att kunna förtydliga vad som hänt och vad som kan förväntas ske fortsättningsvis.
  • Uppdaterad: 19 MAJ 2017 15:15

Börja med att läsa den pressrelease Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Svenska Spel (Sv Sp) tillsammans skickade ut i tisdags, 12/2.  Läs därefter följande text för att få en så bra bild som möjligt. För enkelhets skull är den skriven i punktform.  

  Allra först - det handlar om misstankar. Ingen är bevisad skyldig, ingen är dömd - enligt svensk rättspraxis är man "oskyldig till motsatsen bevisats". 

  Det är därför SBBF inte vid något tillfälle har kommenterat namn, eller ens vilken roll eller funktion den person har som omnämns i vår polisanmälan. Vi kommer också fortsättningsvis undvika att kommentera eller bekräfta namn, oavsett spekulationer. 

  Det är också så att det finns detaljinformation vi inte kan kommentera, då det bl.a. skulle kunna försvåra polisens arbete. Därför kan vi inte uttala oss om detaljer i vår utredning, eller den match utredningen handlar om. 

  Den anmälan SBBF och Sv Sp tillsammans gjort, lämnades tisdagen den 12/2 till polisen, Riksenheten mot korruption. Dagen före hade SBBF och Sv Sp ett möte med kommissarier och åklagare från denna enhet, då vårt samlade utredningsmaterial presenterades.

  Det är nu polisen som arbetar med materialet, utreder vidare, samlar mer upplysningar, håller förhör osv. Det är därför vi vid flera tillfällen i media, och i denna skrivelse, uppmanat alla de som kan ha info att framföra den - via SBBF eller direkt till polisen. Det är polisen som kan och ska utreda. SBBF stöder naturligtvis deras arbete och bidrar med exempelvis specifika kunskaper om basket. 

  Det är också polisen som utreder om det kan handla om fler matcher än den som SBBF utrett och anmält. Likaså är det polisen som utreder om vilka personer som  kan vara involverade. 

  När polisen är färdig med sin utredning är det de som tillsammans med åklagare bestämmer hur de går vidare - att väcka åtal eller lägga ner ärendet. 

  SBBF eller Sv Sp har ingen information om när polis och åklagare räknar med att var klara med sin utredning.   

Nu till själva matchen, den SBBF och Sv Sp anmält. 

  Det är omständigheter kring en match som spelades i december 2012 i Basketligan herr (BLH) som vi anmält. Vi kommenterar inte vilken match det är. Det vi sagt är att omständigheter kring matchen är direkt felaktiga, och Sv Sp har samtidigt konstaterat "avvikande spelmönster" på den matchen. 

  Vi har polisanmält en händelse, en match. Vår anmälan handlar inte om en "läggmatch", och den handlar inte om något särskilt lag. Den handlar om en speciell match. 

  Det står tydligt i våra Tävlingsbestämmelser att det är förbjudet för spelare, ledare och matchfunktionärer att spela på en match där man själv kan påverka resultatet. Överträdelse bestraffas av SBBF i enlighet med Tävlingsbestämmelserna.  

Däremot har vi kommenterat frågor kring en match i BLH i december. 

  Det är matchen Uppsala-Södertälje, där en protokollsjustering gjordes efter matchens slut. Det ändrade slutresultatet, men inte segrande lag. TU (Tävlingsutskottet) i SBBF utredde och konstaterade att ett "grovt administrativt fel" begåtts. TU korrigerade slutresultatet, och beslutade också att inte ge några uppdrag till förstedomaren (var ansvarig för protokollsjusteringen) och kommissarien under en period, (hade inte rapporterat om denna justering). Dessa tidsperioder utan uppdrag är avslutade. 

  Att SBBF kommenterat och bekräftat den matchen beror på att TUs beslut redan var offentliggjort. Vi har däremot inte kommenterat om det är just den matchen som polisanmälts.  

Information kring mediauppgifter från Stockholm Eagles (SE) 

  Efter att SBBF och Sv Sp offentliggjort vår gemensamma polisanmälan, framkom i media uppgifter att SE har en egen utredning baserad på deras misstankar att spelare i klubben spelat på lagets matcher och avsiktligt förlorat. Det är således inte detsamma som det SBBF och Sv Sp polisanmält. 

  SE har inte gett SBBF någon info om ärendet, men har uppgett att de ska delge oss utredningen när den är klar. 

  SBBF har via direktkontakt och skriftligt uppmanat SE att omgående kontakta polisen med de misstankar och den information de har.  Det här är oerhört ledsamt och tråkigt för vår älskade sport. Naturligtvis är det negativt och riskerar att skada förtroendet för basketboll i Sverige.

Det är självklart att vi från SBBF gör allt för att polisen ska kunna gå till botten och få fram sanningen - det är viktigt för idrotten i allmänhet och basket i synnerhet. Vi uppmuntrar alla som har någon form av info att vidarebefordra den - direkt till polisen eller via SBBF.  Alla som är engagerade i basketen, och alla som följer den, ska vara trygga i att vi följer vår starka värdegrund och att vår sport är öppen och tillförlitlig.

När utredningen är klar och omständigheterna möjliggör det, kommer vi naturligtvis att presentera det för basketsverige. Till dess arbetar vi vidare med allt det positiva som händer inom basketen i Sverige - låt oss inte glömma det. 

En sak till - häromveckan dömdes 2 domare (varav den ena dömde i Förbundsserierna) till 4 års fängelse för narkotikabrott. De har bägge varit avstängda från allt dömande sen den dag SBBF fick kunskap om polisens misstankar och följande häktning. 

Det är naturligtvis helt oacceptabelt och SBBF tar fullständigt avstånd från det brott de nu dömts för i tingsrätten. Det är helt oförenligt med den värdegrund basketen står för, och för den delen all idrott.  

Samtidigt kan det vara viktigt att komma ihåg att dessa brottsliga handlingar inte har något med basketboll att göra. Det är inte i rollen som basketdomare de har begått sina brott. Deras handlingar, oacceptabla, är inte kopplade till basket.  

Vi har många, många basketdomare som varje dag gör ett uppskattat arbete för vår sport. Stötta gärna dem!    

Det här blev med nödvändighet långt, och förhoppningsvis har du fått en klar bild av vad som hänt och hur SBBF arbetar tillsammans med föreningar och basketälskare för att skydda och stärka vår sport.  

Den s.k. "Basketskandalen" berör och engagerar, och i nyhetsflödet och på sociala medier blandas fakta med spekulationer och emellanåt direkta felaktigheter. SBBF har fått positiva reaktioner på vår höga tillgänglighet i denna fråga, och ambitionen är naturligtvis att ha så hög öppenhet som möjlighet. Som framgår ovan finns det dock begränsningar vi måste ta hänsyn till.  

Hör gärna av dig med frågor eller kommentarer, och kontakta SBBF eller polisen om du har information som kan hjälpa till att bringa klarhet.  Tillsammans för svensk baskets bästa gäller i högsta grad också denna fråga!    

Med vänliga hälsningar 
Svenska Basketbollförbundet    

Hans von Uthmann, Förbundsordförande                        
Lena Wallin Kantzy, Generalsekreterare  

Skribent: Henrik Schöldström


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info